Σε οπισθοχώρηση προχώρησε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στα μέτρα λειτουργίας των ναών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

 

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12, 1/1 και 6/1 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

 

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

 

«Πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους

 

Όπως προκύπτει, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» στα αιτήματα της Εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των πιστών στους ναούς την περίοδο των Χριστουγέννων ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού.

 

Την απόφαση είχε προαναγγείλει, σύμφωνα με το in.gr,  ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Θανάσης Τσακρής. «Συμφωνήθηκε στους μητροπολιτικούς ναούς να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων σε έως 50, (κληρικοί και λαϊκοί), ενώ ένα ασφαλές όριο είναι να υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τ.μ» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις αποφάσεις των επιστημόνων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.