γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Τα παράπονα των κατοίκων πρωτίστως της Νέας Καρβάλης και του Χαλκερού αλλά και της πόλης της Καβάλας, για τις οσμές ή την αποπνικτική ατμόσφαιρα είναι συνεχή. 

 

Το ίδιο διαρκής όμως είναι και ο ισχυρισμός των εκπροσώπων των εταιριών που απαρτίζουν την παλιά ΒΦΛ -συχνά και των πολιτικών- ότι «το εργοστάσιο δεν ρυπαίνει». Άλλωστε επί σχεδόν δύο δεκαετίες, υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν εκπομπές ρύπων κάτω από τα ανώτατα όρια. 

 

Η όχληση όμως παραμένει... 

 

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ψηλά, καταγράφεται αυτό που γεμίζει τον ουρανό με ένα γκρίζο, ενίοτε και κίτρινο, «πέπλο». 

 

«Μοιάζει με πάπλωμα που απλώνεται πάνω από το χωριό μας»

λέει στο KavalaNews κάτοικος του Χαλκερού, του χωριού το οποίο πριν σχεδόν 60 χρόνια ξεριζώθηκε από την παραλία όπου είχε αναπτυχθεί, για να δώσει τη θέση του στην ανέγερση της βιομηχανίας λιπασμάτων. 

 

Το παιχνίδι των ανέμων

 

Στην Καβάλα είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι, οι εκπομπές των φουγάρων πηγαίνουν προς τη θάλασσα. Άρα δεν διαμαρτύρεται σχεδόν κανείς. 

 

Όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι, η ενόχληση γίνεται αισθητή κυρίως στη Νέα Καρβάλη, αλλά και σε Ποντολίβαδο, Πετροπηγή και Γραβούνα, λιγότερο συχνά και στη Χρυσούπολη. 

 

Οι νοτιάδες «πνίγουν» τακτικά το Χαλκερό ενώ οι ανατολικοί και κυρίως οι συχνοί για την περιοχή βορειοανατολικοί άνεμοι, είναι αυτοί που κάνουν την πάλαι ποτέ ΒΦΛ να μοιάζει… εγκατεστημένη στο κέντρο τής Καβάλας

 

Όμως οι άνεμοι δεν έχουν πάντα μια κατεύθυνση και πολλές φορές είναι μεταβλητοί... 

 

"Πετώντας" πάνω από τη ΒΦΛ

 

Στο βίντεο καταγράφονται οι περισσότεροι άνεμοι και κυρίως αυτοί που στέλνουν τις εκπομπές προς την πόλη της Καβάλας. Φαίνεται επίσης καθαρά αυτό το σχεδόν στατικό «πέπλο» που απλώνεται πάνω από τη βιομηχανία και μπαίνει στα σπίτια του Χαλκερού. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

Τόσο το παραπάνω βίντεο, όσο και οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι από αναγνώστες του KavalaNews.