Πάνω: άποψη του ξενοδοχείου Tosca

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Δεν πρόκειται απλώς για τη χειρότερη σεζόν στον τουρισμό μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είναι και η πιο περίεργη τουριστική περίοδος που έχει διανύσει η Καβάλα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ένα ξενοδοχείο κλείνει την 1ηΑυγούστου, έχοντας δουλέψει μόλις ένα μήνα μετά το «reopening» του τουρισμού, ενώ ένα άλλο μόλις τώρα ανοίγει για να δεχτεί (;) επισκέπτες. 

 

«Λουκέτο» στην Τόσκα…

 

Προ ημερών, έγινε γνωστό ότι το Tosca Hotel που διαχειρίζεται ο Όμιλος Μουζενίδη, στην φημισμένη ακτή Τόσκα δίπλα στο Παλιό, κατεβάζει ρολά την 1η Αυγούστου. Το ξενοδοχείο είχε ανοίξει μόλις στις αρχές του μήνα, την 1η Ιουλίου και με το που ολοκληρώθηκαν τρεις εβδομάδες λειτουργίας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

 

Ως αιτία για την απόφαση αυτή προβάλλεται η πολύ χαμηλή πληρότητα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα τεράστια έξοδα στην πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Από την άλλη, ορισμένοι αντιτείνουν, ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία ή αυτά που ανήκουν σε ομίλους, μόνο και μόνο για λόγους πρεστίζ, λειτουργούν και με ζημία έστω και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Καβάλας. 

 

…αλλά όχι μόνο λόγω κρατήσεων 

 

Η απόφαση για το «λουκέτο» στην Τόσκα δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στον Όμιλο Μουζενίδη, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ξενοδοχείο που έχει μισθώσει στην Καβάλα και το λειτουργεί κάτω από το σήμα Bomo, είναι και συνεργάτης πολλών ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στη Θάσο. Η εταιρία έχει ανοιχτά υπόλοιπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ήδη από πέρυσι. Η αγορά του τουρισμού παρακολουθεί τις εξελίξεις "παγωμένη".  

 

Τον Όμιλο πιέζει το γεγονός ότι φέτος δεν έχει πελατεία από την κύρια πηγή του, τη Ρωσία, ενώ η πολύ μικρή κίνηση από Βουλγαρία και Ρουμανία δεν ήταν ικανή να κρατήσει ανοιχτές τις μονάδες του. Η Tosca είναι ένα από τα 7 ξενοδοχεία του Ομίλου που κατέβασαν ρολά. Η όποια πελατεία έχει απομείνει, διοχετεύεται για τον Αύγουστο στα 2 μοναδικά ξενοδοχεία του Ομίλου σε Κατερίνη και Εύβοια. 

 

Ιμαρέτ: ένα… παράλληλο σύμπαν

 

Την ώρα που η Τόσκα δεν κατάφερε να κρατηθεί ανοιχτή τον Αύγουστο, μια αντίστροφη ιστορία εξελίσσεται στο κέντρο της πόλης. Ανοίγει το ξενοδοχείο Ιμαρέτ στο ομώνυμο ιστορικό κτίριο στην παλιά πόλη της Καβάλας, τη χερσόνησο της Παναγίας. 

 

Σε σχετική του ανακοίνωση, το ξενοδοχείο αναφέρει: 

 

«Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε πως το άνοιγμα του Imaret θα γίνει την πρώτη Αυγούστου. Έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, φιλοξενούμενων και συναδέλφων μας, ενισχύουμε τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία όλων μας».

 

Το ξενοδοχείο ήταν κλειστό όλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ανοίγει τώρα για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που όλα δείχνουν ότι θα είναι κουτσουρεμένος και μάλλον θα λήξει πρόωρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Τιμές: του ύψους και του βάθους! 

 

Και τα περίεργα δεν έχουν τελειωμό. 

 

Το τετράστερο πολυτελές ξενοδοχείο στην ακτή Τόσκα προσπαθούσε να γεμίσει πουλώντας μια διανυκτέρευση σε σουίτα προς 100€, με πρόγραμμα all inclusive, δηλαδή με όλα τα γεύματα της ημέρας αλλά και απεριόριστη κατανάλωση στα μπαρ, να περιλαμβάνονται στην τιμή. 

 

Την ίδια στιγμή, το Ιμαρέτ πουλά τη διανυκτέρευση προς 450€ (με 2 γεύματα) στο φθηνότερο δωμάτιο, έως 1.400€ στο ακριβότερο (με 3 γεύματα). 

 

Κάτω: η φωτογραφία με την οποία το Ιμαρέτ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του από την 1η Αυγούστου