Στις φωτογραφίες: πιστοί πελάτες του… brand «Ελλάδα» περιμένουν έως και 12 ώρες στα σύνορα για να ξεκινήσουν διακοπές εν μέσω πανδημίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε αντιμετωπίζοντας τσιμπήματα εντόμων στην περιοχή Kulata (Προμαχώνας) είτε καταναλώνοντας καύσιμα για να λειτουργούν τα κλιματιστικά τους. Οι περισσότεροι με τα ανήλικα παιδιά τους. Οι φωτογραφίες είναι από το newsbg.eu

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Η πρεμιέρα του τουρισμού για την Καβάλα και τη Θάσο συνδυάστηκε με εικόνες ντροπής στα σύνορα, όπου Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι σχημάτιζαν ουρές, κυρίως στον Προμαχώνα (Σέρρες) αλλά και σε Εξοχή (Δράμα) και Νυμφαία (Ροδόπη). Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

 

Σε ό,τι αφορά τις ουρές από Βουλγαρία και Ρουμανία, η ταλαιπωρία είχε να κάνει με το γεγονός ότι στους συνοριακούς σταθμούς οι υπάλληλοι περίμεναν το πρωί (!) της Δευτέρας 15/6/2020 να έρθει ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο… για το ποια ώρα πρέπει να ανοίξουν και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν. 

 

Πέρασαν πάνω από 30.000 άτομα

 

Στο τέλος, τα σύνορα άνοιξαν για τους επισκέπτες των δύο αυτών εθνικοτήτων στις 11 το πρωί (Προμαχώνας) και στις 12 (Εξοχή και Νυμφαία). Μόνο οι Βούλγαροι που πέρασαν υπολογίζονται από τις τοπικές αρχές σε 15.000 άτομα. Περισσότεροι εκτιμάται ότι ήταν οι Ρουμάνοι. 

 

Το ασυγχώρητο λάθος προς τους Σέρβους

 

Στους Σέρβους όμως δεν επιτράπηκε η είσοδος. Αγανακτισμένοι και ταλαιπωρημένοι, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω, οι περισσότεροι από αυτούς με μικρά παιδιά στο αυτοκίνητο για ώρες κάτω από τον ήλιο. 

 

Το χάος, κυρίως με τους Σέρβους, προκάλεσε αντιδράσεις από ξενοδόχους στη Θάσο που είδαν για ακόμη μια φορά να χάνουν πελάτες λόγω ακυρώσεων. Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία του δημάρχου του νησιού Λευτέρη Κυριακίδη με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, το πρωί της Τρίτης 16/6/2020. 

 

Προκαλεί οργή η απάντηση του Υπ. Τουρισμού

 

Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Θάσου αναφέρει: «Αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τη διέλευση Σέρβων επισκεπτών στη Χώρα μας, κάνουμε γνωστό, ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Δημάρχου Θάσου Ελευθέριου Κυριακίδη με τον Υφυπουργό Τουρισμού Εμμανουήλ Κόνσολα, ενημερωθήκαμε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα επιλύει το πρόβλημα της διέλευσης των Σέρβων επισκεπτών στη Χώρα μας από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα».

 

Κι εδώ προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: αν το θέμα της διέλευσης των Σέρβων δεν σχετιζόταν με τα υγειονομικά δεδομένα στη χώρα τους, ούτε με τις αποφάσεις Ελλάδας ή Ε.Ε. όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν τις πρώτες ώρες, αλλά εξαρτιόταν αποκλειστικά και μόνο από μία υπουργική απόφαση, για ποιο λόγο αυτή δεν υπογράφηκε στην ώρα της; Για παράδειγμα από το πρωί της Παρασκευής ώστε να πάει σε όλα τα σημεία που έπρεπε; 

 

Διαφυγόντα κέρδη και πλήγμα στο κύρος 

 

Το γεγονός ότι εκτεθήκαμε για μια ακόμη φορά ως χώρα στα μάτια των πελατών μας, εξαιτίας τέτοιας γραφειοκρατικής πλημμέλειας, λέει πολλά πράγματα από μόνο του. 

 

Δεν θα έχουν άδικο οι επαγγελματίες του τουρισμού αν στραφούν νομικά σε βάρος του κράτους για διαφυγόντα κέρδη. Ζητούμενο όμως, πέρα από τα χρήματα που χάθηκαν, είναι και η φήμη της Ελλάδας ως προορισμός. Τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών δεν συνιστούν σοβαρή αντιμετώπιση του τουρισμού. 

 

Οι εικόνες Μπανανίας του 1980 στα σύνορα επειδή τα υπουργεία δεν έστειλαν εγκυκλίους εφαρμογής των αποφάσεων σε συνοριακούς και αστυνομικούς σταθμούς, όπως επίσης και το ότι κάποιοι υπουργοί ξέχασαν να υπογράψουν μια απόφαση αρμοδιότητάς τους, κακοποιούν το brand “Ελλάδα”, τη μοναδική χώρα στην ευρύτερη περιοχή για την οποία σήμερα εκφράζεται μαζική ζήτηση για διακοπές.

 

Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Τουρισμού που ξέχασε να ετοιμάσει την υπουργική απόφαση. Είναι και οι πρεσβείες μας στις 3 χώρες που δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, είναι και ο ΕΟΤ που όφειλε να ενεργοποιήσει το δυναμικό του ώστε να είναι άπαντες ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. 

 

Αν δεν πάρουν μαθήματα από τα όσα συνέβησαν, είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναζήσουμε μέσα στο καλοκαίρι.