Μπορεί να έχουν πέσει αισθητά οι θερμοκρασίες μετά από έναν ολόκληρο σχεδόν μήνα καλοκαιρίας και το σκηνικό να θυμίζει τώρα περισσότερο… χειμώνα, ωστόσο ο καιρός χαρακτηρίζεται για την ώρα από σταθερότητα. Τις επόμενες ημέρες οι συνθήκες αλλάζουν και γίνονται πολύ ασταθείς με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για συνεχείς και κυρίως για απότομες εναλλαγές στον καιρό. 

 

Ο Σάκης Αρναούτογλου μιλά για «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα». Μέσα στα φαινόμενα που περιμένουμε είναι μεγάλος όγκος βροχοπτώσεων σε περιοχές της δυτικής και νότιας Ευρώπης. Οι βροχές «μπαίνουν» στην Ελλάδα από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και από τα δυτικά και θα συνοδεύονται από ισχυρούς νοτιάδες. 

 

Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και επαναλαμβανόμενα και αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Είναι ίσως επισφαλές να πει κανείς ποιες ακριβώς περιοχές θα επηρεαστούν αλλά στα δυτικά το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. 

 

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε ότι από την Παρασκευή έρχονται βροχές μαζί με νοτιάδες αλλά και σκόνη, με κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ίσως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Καβάλα τα φαινόμενα αναμένονται από το απόγευμα ή βράδυ της Παρασκευής. 

 

Οι μετεωρολόγοι γενικά μιλούν για μεγάλη ραγδαιότητα των φαινομένων

 

Παρά την προειδοποίηση για ισχυρούς νοτιάδες, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προβλέψεις για μεγάλη μεταβολή στην ένταση των ανέμων, παρά τις ισχυρές καταιγίδες. Οι εντάσεις των νοτιάδων στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο και την περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου. Στη Νότια Ελλάδα, εξάλλου, θα σημειωθούν λασποβροχές από τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης. 

 

Το Σάββατο αναμένεται να υπάρξει μια… αναλαμπή, με πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού η οποία όμως την Κυριακή θα δώσει τη θέση της σε μια νέα υποτροπή, με άλλο κύμα κακοκαιρίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.