Δέκα σχολεία της πόλης της Καβάλας περιλαμβάνουν οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολικά κτίρια στα οποία θα λειτουργήσουν τάξεις για προσφυγόπουλα. 

 

Πρόκειται για τα εξής σχολεία: 

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

8ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

9ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

1ο Γυμνάσιο Καβάλας

4ο Γυμνάσιο Καβάλας

5ο Γυμνάσιο Καβάλας

2ο ΓΕΛ Καβάλας

3ο ΓΕΛ Καβάλας

6ο ΓΕΛ Καβάλας

1ο ΕΠΑΛ Καβάλας

 

Η εκπαίδευση αφορά κυρίως στην εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και της οργάνωσης προγραμμάτων, εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

Σε όλη τη χώρα, σχολικές τάξεις για προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν σε περίπου 500 σχολικές μονάδες. Νηπιαγωγείο στην Καβάλα δεν προβλέπεται παρά μόνο στην περιοχή της Δράμας. 

 

Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε το τελευταίο 10ήμερο η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη. Οι αποφάσεις αφορούν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητητας(ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων.

 

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική εγκύκλιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων.

 

Το Υπουργείο αναφέρει ότι τα σχολεία θα ενισχυθούν με επιπλέον εκπαιδετικούς για τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα.

 

Για την εγγραφή των μαθητών απαιτούνται όσα δικαιολογητικά προβλέπονται και για τους Έλληνες με εξαίρεση τα παιδιά που: 

 

α) Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών. 

 

β) Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση. 

 

γ) Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.

 

δ). Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή.