Φωτιά Ποταμιά

Ο Δήμος της Θάσου για ακόμη μία φορά ευχαριστεί και συγχαίρει τους Εθελοντές του Συλλόγου Πυροπροστασίας και Πυρασφάλειας Ποταμιάς Θάσου. 

Υλικά χρήσιμα για την πυρασφάλεια δώρισε τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία Great Fun Train Thassos στο τμήμα πυρασφάλειας του πολιτιστικού συλλόγου «ο Βάκχος» και στον Σύλλογο «Εθελοντών Πυροπροστασίας - Πυρασφάλειας Ποταμιάς Θάσου».

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 65χρονος από την Ποταμιά της Θάσου ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό σε δασώδη έκταση. 

Μαζί με τμήμα του πανέμορφου πευκοδάσους, περίπου 2500 στρεμμάτων, στάχτη έγινε και το αφήγημα της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών για την «δήθεν ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού».

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και κρατείται. Την Τετάρτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για να απολογηθεί.

Συνελήφθη σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου.

Την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας πέρασε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Τρίτης 16 Αυγούστου ο 65χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά στην Ποταμιά της Θάσου την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για έναν 65χρονο από τη Θάσο ο οποίος συνελήφθη και αναμένεται σήμερα μετά τη 1:00 το μεσημέρι να οδηγηθεί στην εισαγγελία Καβάλας.

Εναέρια και επίγεια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στη Θάσο, όπου η φωτιά καίει από χθες, αφότου αναζωπυρώθηκε. Βελτιωμένη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο.

«Δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση, επιτελική καθοδήγηση, επιτελικό σχέδιο ή πλάνο!» αναφέρουν οι εθελοντές.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τη φωτιά στην περιοχή Λεύκη πλησίον της Ποταμιάς στη Θάσο, για τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, καθώς ενώ παραμένει σε ύφεση,  υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

«Βλέπαμε την φωτιά σε δευτερόλεπτα να απλώνεται στις πλαγιές του βουνού και κανείς δε μπορούσε να κάνει κάτι, τρομοκρατηθήκαμε, βγήκαμε έξω και φωνάζαμε βοήθεια καιγόμαστε», λέει η Τάνια Τουλιά.

Πάνω από 200 άτομα εθελοντές από τα ξημερώματα της Πέμπτης δημιούργησαν αντιπυρική ζώνη (κομμό) στο βόρειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς για την οριοθέτηση της.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Θάσο.

Με αφορμή της φωτιάς στη Θάσο, το meteokav προχώρησε σε ανάλυση των πυρομετεωτολογικών συνθηκών στην περιοχή τις επόμενες ώρες (παρακάτω βίντεο).

Εντολή στους κατοίκους και τους τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή των Κοινύρων δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 11 Αυγούστου να την εκκενώσουν προληπτικά λόγω του έντονου καπνού.

Έχουν ήδη σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ οι πυροσβέστες σήκωσαν και drone που συγκεντρώνει πληροφορίες.