Με αφορμή της φωτιάς στη Θάσο, το meteokav προχώρησε σε ανάλυση των πυρομετεωτολογικών συνθηκών στην περιοχή τις επόμενες ώρες (παρακάτω βίντεο).

 

Στη 1η εικόνα εμφανίζεται η μέση ένταση (km/h) και η διεύθυνση του ανέμου. Ενώ στην δεύτερη ο δείκτης FIRE WEATHER INDEX.

 

O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

 

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

 

 Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

 

Παρατηρούμε ότι μετά το ξημέρωμα και μέσα στην μέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς. Ενώ, μετά τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση. Τέλος, η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να δώσει μια εικόνα ως προς την πιθανή κίνηση της φωτιάς.

 

Δείτε το βίντεο-ανάλυση του meteokav:

 

 

 

Στην φωτογραφία, του Διαμαντή Σταγγίδη, απεικονίζεται η έκταση που έχει καεί μέχρι τις 12 περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης.