Τι κι αν το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε ένα πρόγραμμα-μαμούθ για τουριστική προβολή, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του 2018; Τι κι αν η διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ψηφισθέν πρόγραμμα… Φαίνεται ότι ούτε 3 μήνες πριν τις περιφερειακές εκλογές, έχουν μεγαλύτερη σημασία τα… ταξίδια αναψυχής.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε κατατεθεί επερώτηση σχετικά με ένα ζήτημα που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά όμως, το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει… την απουσία του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη, ο οποίος δεν παρέστη για να δώσει απαντήσεις.

 

Στην επερώτησή του (δείτε την ολόκληρη παρακάτω) προς τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη, ο προκάτοχός του, περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν υλοποιείται το ψηφισθέν πρόγραμμα τουριστικής προβολής των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η Περιφέρεια επρόκειτο να λάβει μέρος σε Διεθνή Έκθεση Θαλάσσιου Τουρισμού στη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσει αυτή τη μορφή τουρισμού για όλη την Περιφέρεια, μιας και ήδη αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές ενώ οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Ενώ, λοιπόν, η Περιφέρεια ενέταξε στο πρόγραμμά της την έκθεση αυτή -πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο- αποφάσισε τελικά να… λάμψει δια της απουσίας της.

 

Αντί για την έκθεση θαλάσσιου τουρισμού, την οποία μάλιστα η διοίκηση της Περιφέρειας είχε υποσχεθεί και στους παράγοντες του τουρισμού, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αποφάσισε να πάει… ταξίδι αναψυχής στη Νέα Υόρκη. Δεν εξηγείται αλλιώς η -κατά τα άλλα αχρείαστη- συμμετοχή του στην αποστολή της «Δημωφέλειας» του Δήμου Καβάλας στις ΗΠΑ.

 

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης ρωτά τον Κώστα Αντωνιάδη «ποια επιπλέον στοιχεία πρόσθεσε με την προσωπική του συμμετοχή» στην έκθεση της Νέας Υόρκης ενώ ζητά εξηγήσεις από την διοίκηση για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε ο ψηφισμένος προγραμματισμός.

 

Σε σχόλιό του, ο κ. Αμοιρίδης αναφέρει:

 

«Δεν ξέρω αν είχε να κόψει κάποια πίτα ή απλά δεν ήξερε τι να πει και χρειαζόταν χρόνο. Είναι όμως πασιφανές ότι η Περιφέρεια αντί να εργασθεί σοβαρά έχει μετατραπεί σε ‘’Periferia Travel’’, στέλνοντας για αναψυχή, ανά την Ευρώπη συμβούλους, μερικοί από τους οποίους δεν ξέρουν ούτε το όνομα τους να πούνε στα Αγγλικά και το διατυμπανίζουν με πανηγυρικά δελτία τύπου, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεγελάσουν την κοινωνία και θα καλύψουν την ανεπάρκεια τους.

 

Προώθηση προϊόντων, τουρισμός, ευρωπαϊκά προγράμματα, δημόσιες σχέσεις με τραπέζια στο ευρωκοινοβούλιο δήθεν προωθώντας τα τοπικά προϊόντα, το κάνουν και άλλοι … και αποτέλεσμα;

 

Ταξιδάκια με παραφουσκωμένη τη σημασία τους, πριν και μετά διθυραμβικά δελτία τύπου, χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος που θα φέρει πραγματικά οφέλη παρά μόνο εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων προς κάποιους τοπικούς παράγοντες, νομίζοντας ότι έτσι θα τους προσεταιριστούν στις εκλογές. Ξεχνούν βέβαια ότι οι περισσότεροι, είτε είναι αγρότες, είτε ξενοδόχοι, είτε επιχειρηματίες, ξέρουν να ζυγίζουν και δύσκολα τους ξεγελάς.

 

Η επόμενη μέρα θέλει σοβαρότητα και δράσεις ουσίας σε άμεση συνεργασία πλέον με τις παραγωγικές τάξεις, ισότιμη, ειλικρινή, ουσιαστική. Κάθε ευρώ πρέπει να φέρνει πολλαπλάσια οφέλη πίσω, οφέλη που να καλύπτουν όλη την κοινωνική πυραμίδα».

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ΚΕΙΜΕΝΟ της ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ Αμοιρίδη στον Αντωνιάδη

 

Θέμα : ‘’Μη υλοποίηση της συμμετοχής της Περιφέρειας στην έκθεση BOOT’’

            Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θαλάσσιου Τουρισμού της Γερμανίας, ΒΟΟΤ, στο Ντίσελντορφ μεταξύ 19-27 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Υπ. Τουρισμού, η Ελλάδα είχε δυναμική και αναβαθμισμένη παρουσία στην έκθεση σε δύο περίπτερα του ΕΟΤ, με τους Έλληνες συνεκθέτες να φθάνουν στις 35 συμμετοχές οι οποίες αναπτύχθηκαν σε δύο περίπτερα που κατέλαβαν συνολικά 1.250τ.μ. Το πρώτο περίπτερο ήταν για το θαλάσσιο τουρισμό, με και το δεύτερο για τον καταδυτικό τουρισμό. Η έκθεση είχε 2.000 εκθέτες από 73 χώρες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε  συνολικά τα 250.000 άτομα.

            Η συγκεκριμένη έκθεση συμπεριλαμβανόταν στο ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019, το οποίο ψηφίστηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, το Νοέμβριο του 2018. Είναι μία έκθεση η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το θαλάσσιο τουρισμό και παρουσιάζει ενδιαφέρον για μία σειρά από επαγγελματίες της περιφέρειας μας.

            Δυστυχώς η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν υλοποίησε την προγραμματισμένη συμμετοχή της στην έκθεση αυτή, παρά τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

            Παράλληλα, μέσω του τύπου, έγινε γνωστό ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κος Κ Αντωνιάδης συνόδευσε την αποστολή της ‘’Δημωφέλεια’’ του Δήμου Καβάλας σε τουριστική έκθεση στη Νέα Υόρκη, η οποία διοργανώθηκε την ίδια χρονική στιγμή και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ 25-27 Ιανουαρίου, ταξίδι επίπονο και δύσκολο, λόγω της αποστάσεως και της διαφοράς ώρας, ‘’αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι  η Περιφέρεια ΑΜΘ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα αυτό του δήμου Καβάλας στην αμερικανική αγορά’’, όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο τύπου.

            Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο κος Κ. Αντωνιάδης επέλεξε έναν υπερατλαντικό προορισμό ως γοητευτικότερο έναντι ενός συνηθισμένου ευρωπαϊκού τον οποίο άλλωστε έχει επισκεφθεί στο παρελθόν. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αντί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο ψηφίσαμε πριν από τρεις μόλις μήνες, διάλεξε να συνοδεύσει μία οργανωμένη αποστολή από τη ‘’ Δημωφέλεια’’ του Δήμου Καβάλας, για λόγους αναψυχής.

            Προκειμένου λοιπόν να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες, υπάρχουν και επειδή είναι πάγια η άποψη που έχει εκφραστεί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο: ‘’…το κάθε ευρώ που δαπανά η Περιφέρεια πρέπει να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη στον τόπο μας…’’, ιδιαίτερα όταν οι δαπάνες αυτές αφορούν δράσεις προβολής και ταξίδια αιρετών στο εξωτερικό, σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε:

α) για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκε η απόφαση συμμετοχής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ως συνεκθέτης του ΕΟΤ, στην έκθεση ΒΟΟΤ, στο Ντίσελντορφ, Γερμανίας.

β) ποια επιπλέον στοιχεία πρόσθεσε με την προσωπική του συμμετοχή ο κος Κ Αντωνιάδης, σε μία οργανωμένη από το Δήμο Καβάλας αποστολή στην έκθεση ‘’NEW YORK TIMES TRAVEL SHOW 2019’’, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, ώστε να αποδείξει με αυτό τον τρόπο ότι ‘’η ΠΑΜΘ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα του Δήμου Καβάλας στην Αμερικανική αγορά’’.

γ) με βάση ποιο σχεδιασμό της ΠΑΜΘ έγινε η υλοποίηση αυτού του επίπονου για τον κο Αντιπεριφερειάρχη ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Ξάνθη 12 Φεβρουαρίου 2019

Με εκτίμηση

Μιχάλης Αμοιρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης