Δύο σημαντικές μονάδες πρόκειται να αποκτήσει με πόρους του ΕΣΠΑ το Νοσοκομείο Καβάλας. Πρόκειται για τη Μονάδα Αλτσχάιμερ που θα ανακουφίσει περισσότερους από 100 ασθενείς και τις οικογένειές τους αλλά και μία Μονάδα κατ’ οίκον νοσηλείας που θα εξυπηρετήσει περί τα 150 άτομα σε Καβάλα και Θάσο. Για τη δημιουργία των δύο μονάδων θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ περίπου 900.000€. 

 

Η Μονάδα Αλτσχάιμερ ή αλλιώς το «Κέντρο ημέρας» θα είναι ένα από τα πέντε που θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε ολόκληρη τη χώρα. Το κόστος της θα ανέλθει σε 625.000 ευρώ. Το Κέντρο θα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και κατά την περίοδο λειτουργίας του υπολογίζεται να προσφέρει υπηρεσίες σε 110 ηλικιωμένους ασθενείς βοηθώντας τους να ενδυναμώσουν τις νοητικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, την κινητικότητά τους και προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς τους.

 

Η Μονάδα κατ’οίκον νοσηλείας θα κοστίσει 260.000 ευρώ και θα εξυπηρετεί όλο το νομό Καβάλας, συμπεριλαμβανομένης και της Θάσου. Θα παρέχει υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και αναπτυξιακές διαταραχές. Συνολικά κατά την περίοδο λειτουργίας της Μονάδας αναμένεται να ωφεληθούν 150 ασθενείς

 

Για την ένταξη των νέων μονάδων στο ΕΣΠΑ είχε προηγηθεί μακρά προετοιμασία από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας.