Μια καταπληκτική φωτογραφία, τραβηγμένη από το διάστημα, που απεικονίζει μεγάλο μέρος της Ελλάδας κατά την δύση του ηλίου, δημοσίευσε στο ίντερνετ η αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι. Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ο κόλπος της Καβάλας, το νησί της Θάσου, τα τρία «πόδια» της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός κόλπος, ο Παγασητικός κόλπος, η Πελοπόννησος αλλά τα Επτάνησα, από την Κέρκυρα έως τη Ζάκυνθο.

 

Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι (Samantha Cristoforetti) είναι η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης. Γενικά της αρέσει η φωτογραφία και έχει τραβήξει πολλά σημεία του πλανήτη «από μία άλλη οπτική».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία με την Θάσο και τη Χαλκιδική τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον οποίο βρίσκεται η Κριστοφορέτι από τον περασμένο Νοέμβρη.

Στην ανάρτηση που έκανε στο twitter γράφει: «#Greece kissed by the delicate light of the setting Sun» (και στα ιταλικά: «La Grecia baciata dalla luce delicata del tramonto») που σημαίνει «Η Ελλάδα παίρνει τα φιλιά από το ντελικάτο φως το ήλιου που δύει».

Η Σαμάναθα Κριστοφορέτι γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 26 Απριλίου του 1977. Σπούδασε μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου), αεροναυπηγική στο πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολι καθώς και στην Ιταλική Ακαδημία Αεροναυτικής στο Ποτσουόλι και εξειδικεύτηκε στο Euro-Nato Joint Jet Pilot Training στο Τέξας, στις Η.Π.Α. Επίσης σπούδασε στη Σχολή Αεροναυτικής και Διαστήματος στην Τουλούζη (École nationale supérieure de l'aéronautique et de l'espace) (2000) και στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Χημείας και Τεχνολογίας Μεντελέεβ (Mendeleev Russian University of Chemistry and Technology) (2000-2001). Μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες: γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα.

Υπηρέτησε στο 61ο σμήνος στο Λέτσε, στο 32ο σμήνος στην Amendola και στο 51ο σμήνος στην Istrana. Έχει περισσότερες από 500 ώρες πτήσης και έχει πετάξει με αεροσκάφη SF-260, T-37, T-38, MB-339A, MB-339CD, AM-X.

Τον Μάιο του 2009 επιλέχτηκε, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), μαζί με άλλα πέντε άτομα, από 8.500 υποψήφιους, για να συμμετάσχει στην αποστολή στο διάστημα, με την ονομασία, ISS Expedition 42/43 Futura. Στα πλαίσια της αποστολής αυτής, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Μαΐου του 2015, η Κριστοφορέτι έφτασε, με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, μαζί με άλλους αστροναύτες, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 24 Νοεμβρίου του 2014.

Τον Μάρτιο του 2013 απονεμήθηκε στην Κριστοφορέτι το παράσημο Ordine al merito della Repubblica italiana.