Η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αλλαγή των κανονισμών και την αύξηση των δαπανών στις παραλίες που διαθέτουν "Γαλάζιες Σημαίες" βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με φορείς του τουρισμού, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 στο Επιμελητήριο Καβάλας.

 

Όπως τόνισαν από κοινού οι δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου, που έφτασε μόλις πριν λίγες ημέρες στα χέρια τους, θα “στραγγαλίσει” οικονομικά τους Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι ζητούν τα νέα μέτρα λειτουργίας των παραλιών με "Γαλάζιες Σημαίες" να εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά καθώς ο Ιούνιος "μπαίνει" και δεν προλαβαίνουν να τροποποιήσουν τους κωδικούς για να δώσουν επιπλέον χρήματα. 

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασίαδης, τόνισε πως ο Δήμος διαθέτει 6 "Γαλάζιες Σημαίες" και με την νέα εγκύκλιο ζητείται να προσληφθούν επιπλέον ναυαγοσώστες, να αγοραστούν ή να ενοικιαστούν βάρκες και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ο Δήμος Παγγαίου χρειάζεται για κάθε παραλία με "Γαλάζια Σημαία" 25.000 Ευρώ δηλαδή συνολικά 150.000 Ευρώ.

 

Το ίδιο είπε και ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι για 2 "Γαλάζιες Σημαίες" ο Δήμος Νέστου πρέπει να δαπανήσει 100.000 Ευρώ, χρήματα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο κωδικό γιατί η εγκύκλιος έφτασε αργά.

 

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάδειξη του γεωθερμικού πεδίου και στον ιαματικό τουρισμό που επιχειρεί να αναδείξει ο Δήμος Παγγαίου. Ακόμα, επανέλαβε το αίτημα τόσο του ιδίου όσο και της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση της αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας έκτασης 150 στρεμμάτων.

 

Πιο επιθετικός προς την υπουργό Τουρισμού εμφανίστηκε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ο οποίος μίλησε για ολιγωρίες της κυβέρνησης και πλήρη απαξίωση του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κάμπινγκ της Κεραμωτής σημειώνοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνει άρση της αναδάσωσης από το Δασαρχείο Καβάλας για περίφραξη που έχτισε ο Δήμος Νέστου καθώς παρά το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για να προχωρήσει και η περαιτέρω αξιοποίηση του. 

 

Ο κ. Τσομπανόπουλος άσκησε έντονη κριτική μιλώντας για καταστροφή της Κεραμωτής λόγω της διέλευσης των βαρέων οχημάτων που φτάνουν στο λιμάνι για να περάσουν στην Θάσο.

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσομπανόπουλος είπε: "Η Κεραμωτή έχει καταστραφεί. Πλέον θα έχουμε 5 ferry boat στο λιμάνι. Δεν βγάζουμε λεφτά από αυτό. Απλά έρχονται για να μπουν στα πλοία και να φύγουν στην Θάσο. Θέλετε να ανοίξω τους δρόμους για να φτιάξω τον βιολογικό και να αποκλείσω το λιμάνι ώστε κανείς να μην μπορεί να πάει στην Θάσο. Δώστε λύση πριν είναι αργά."

 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων Θάσου Γιάννης Μαρκιανός, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, στελέχη του Επιμελητηρίου Καβάλας και φορείς του τουρισμού. 

 

 

Απών της βραδιάς ήταν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο μοναδικός δήμαρχος που δεν προσκάλεσε το Επιμελητήριο αν και πρόκειται για τον πρώτο σε τουρισμό Δήμο του νομού και της περιφέρειας συνολικότερα. Η υπουργός απόρησε με τη μη πρόσκληση ωστόσο προσπάθησε να σπάσει τον πάγο λέγοντας ότι η Θάσος τα πάει εξαιρετικά στον τουρισμό.