Απροετοίμαστος ήταν σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκη Παπαδόπουλο ο Δήμος Καβάλας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Δευτέρα την Καβάλα. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

 

Στις 26 Νοεμβρίου 2017, με ανακοίνωσή μας, επισημάναμε στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί εγκαίρως με την ετοιμότητα σχεδίων, προσωπικού, ειδικών μηχανημάτων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων. Προτείναμε μάλιστα πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

 

3 μήνες μετά, στην πρώτη μικρής έντασης κακοκαιρία, η Δημοτική Αρχή “πιάστηκε πάλι στον ύπνο”, αποδεικνύοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από τα παθήματα του περσινού Ιανουαρίου:

 

δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία, στα σχολεία και στις γειτονιές δεν υπήρχε αλάτι, ιδιωτικά συνεργεία δεν επιστρατεύτηκαν.

δεν υπήρχε έγκαιρη και επαρκής παρέμβαση, δεν υπήρχαν αρκετά μηχανήματα σε θέσεις ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα και να καλύψουν άμεσα μία μεγάλη περιοχή.

δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση των πολιτών, αντί να κατηγορεί η Δήμαρχος τους οδηγούς και να κάνει υποδείξεις μετά την κακοκαιρία για αλυσίδες και… χιονολάστιχα (τα οποία δεν έχει σχεδόν κανένας οδηγός!), θα μπορούσε να ενημερώσει τους πολίτες και φυσικά τα σχολεία πριν από την κακοκαιρία και να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Η κ. Δήμητρα Τσανάκα έχει μάθει όμως να αφήνει τα προβλήματα να “σκάνε” και μετά να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…

δεν υπήρχε συντονισμός, και ιδιαίτερα με τα σχολεία και με τους συνοικιακούς συλλόγους, ώστε να μην κλείσει ο δρόμος του Νοσοκομείου, να μην προκληθεί κυκλοφοριακό “κομφούζιο” και να μην αποκλειστούν ολόκληρες συνοικίες. Αν ένας δρόμος δεν πρέπει να κλείνει ποτέ, αυτός είναι του Νοσοκομείου. Κι όμως έκλεισε!

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Δυστυχώς, δεν αρκούν.

 

Η ανοργανωσιά και η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής είναι τέτοια που εδώ και έναν χρόνο (!) δεν μπορεί να επισκευάσει το ειδικό πολυμηχάνημα του Δήμου που χρησιμεύει ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις! Και φυσικά, η δικαιολογία έτοιμη: “δεν φταίμε εμείς, φταίνε άλλοι”…