Τίποτα άλλο, παρά μία αναφορά στο αίτημα για χρηματοδότηση που θα κατατεθεί οσονούπω στην Κομισιόν, δεν προέκυψε από την τετραμερή σύνοδο της Βάρνας, σχετικά με την υπόθεση «τρένο στην Καβάλα».

 

Ήταν η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης διμερούς συνάντησης στην Καβάλα, στις αρχές του περασμένου μήνα. 

 

Αν το δει κανείς καλοπροαίρετα, επιβεβαιώθηκε η «εξαγγελία» ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο της Βάρνας και όντως υπήρξε η σχετική αναφορά. Όμως τα συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση –ή μη- του έργου σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης με Μπουργκάς-Βάρνα και Ρούσε θα τα δούμε κατά την προεδρία της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με  Βούλγαρο ομόλογό του να υποβληθεί κοινό αίτημα Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια η σιδηροδρομική σύνδεση των έξι πόλεων, μεταξύ των οποίων και η Καβάλα.

 

Συνεπώς, θα ξέρουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αν το έργο προχωρά ή ναυαγεί.

 

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση έχει λόγους να εκφράζει ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνόδου, όπου τέθηκε επί τάπητος ένα σύνολο άλλων θεμάτων. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να πει κανείς ότι η ελληνική διπλωματία δείχνει να ανακτά τον κεντρικό ρόλο που είχε κάποτε η Ελλάδα στα Βαλκάνια, κάπου εκεί… μέχρι τις αρχές του 2000.  

 

Μεταξύ άλλων έγινε δεκτή η πρόταση Τσίπρα για σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, υπό «κοινή βαλκανική προεδρία» της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018. Συμφωνήθηκε μάλιστα να συνέλθει μια 2η τετραμερής σύνοδος στο Βελιγράδι, βάζοντας έτσι ξανά τη Σερβία στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι το σχήμα αποκτά χαρακτηριστικά μιας πιο σταθερής, ενδεχομένως και μόνιμης, συνεργασίας.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. περνά από την Αθήνα, μιλώντας εμμέσως για το ζήτημα των Σκοπίων και το θέμα επίλυσης της ονομασίας, για το οποίο είπε: «Απαραίτητη η αιρεσιμότητα, αλλά απαραίτητο και το να παρέχουμε όραμα».

 

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, λοιπόν, στενά σε μία σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία γενικότερα, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας και όλα τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει να θεμελιώνονται και αφορούν στην βαλκανική χερσόνησο.

 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή» και συνέχισε: «Να πω, για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσε, και γιατί όχι και Βουκουρέστι. Έργα, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή».