Την προηγούμενη εβδομάδα (2-4 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε στη Σάμο το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τον ρόλο των Δήμων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Διαβάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλαίσιο πολιτικής που δεσμεύει τους Δήμους της χώρας, διαπιστώνει κανείς πως ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ! Πιο συγκεκριμένα, από τα κείμενα του συνεδρίου ξεχωρίζουμε τα εξής σημεία:

 

Σημείο 1: «Η Αυτοδιοίκηση εκφράζει την διαμαρτυρία της για την  συνεχιζόμενη πρακτική, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις, μετεγκαταστάσεις, μετακινήσεις, μεταφορές, κ.λπ., των προσφύγων συντελούνται χωρίς καν να ερωτηθούν οι οικείοι Δήμοι. H δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους»

Ο Δήμος Καβάλας πάντως δεν διαμαρτύρεται για κάτι τέτοιο και θα προτιμούσε οι κρατικές υπηρεσίες να αποφασίσουν μόνες τους για το θέμα της λειτουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας, θεωρώντας πως έτσι αναλαμβάνουν και την αποκλειστική ευθύνη. Αυτό είναι μία λανθασμένη άποψη, καθώς ο Δήμος βρίσκεται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, πάνω απ’ όλα για να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής της τοπικής κοινωνίας. Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ (π.χ. θέματα ασφάλειας, προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των προσφύγων, επιπτώσεις στον τουρισμό κ.ά.).

 

Σημείο 2: «Για τους Δήμους, οι προσφυγικές και εν γένει οι μεταναστευτικές ροές δεν συνιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά συστημικά προβλήματα, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να στηρίζεται σε έκτακτες λύσεις».

Για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας πάλι η διαχείριση των προσφύγων έχει μόνο έκτακτο χαρακτήρα, γι’ αυτό και αρνείται εδώ και έναν χρόνο να αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας ή να προτείνει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις εγκατάστασης των προσφύγων. Η πρότασή της να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στην περιοχή του Εσκί Καπού (που εκ των υστέρων κρίθηκε ακατάλληλη ακόμη και από την ίδια!) αποδεικνύει πως δεν την ενδιαφέρει να συνεισφέρει ουσιαστικά στη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος με γνώμονα το όφελος των δημοτών της.

 

Σημείο 3: «Η κατανομή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει να γίνει με ορθολογικά κριτήρια που θα συμφωνηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η στέγαση πρέπει να προσφέρεται εντός ή πλησίον των τοπικών κοινοτήτων και όχι απομακρυσμένα από αυτές».

Παρόλο που η ίδια η Δημοτική Αρχή έχει δηλώσει ότι δεν ενθαρρύνει λύσεις φιλοξενίας ή διαμονής των προσφύγων εντός αστικού ιστού της πόλης, ο Δήμος Καβάλας δεσμεύεται πλέον από τη θέση πολιτικής της ΚΕΔΕ ότι οι Δήμοι οφείλουν να προωθούν την ομαλή υποδοχή και ένταξη των προσφύγων εντός των τοπικών κοινοτήτων.

 

ΡΩΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ:

· Ενημέρωσε στη σύσκεψη της Δευτέρας τους συμμετέχοντες φορείς για τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και για τα μέτρα πολιτικής που προτείνουν οι ίδιοι οι Δήμοι να αναλάβουν ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού;

· Εφόσον η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αποδέχεται τις θέσεις πολιτικής που αποφασίστηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, για ποιο λόγο συνεχίζει να προβάλλει απόψεις που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με αυτές;

 

 

Για τη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος