γράφει ο

Βασίλης Βελιάνος (Vas-Vel)

 

Η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο και δευτερευόντως σε εμπορία όπλικών συστημάτων είναι φυσικό και επόμενο να προσελκύει την προσοχή της δύσης στα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του Ερντογάν. Αναδεικνύοντας την «αλλεργία» της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.

 

*Η Baykar, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και στο ΔΣ της οποίας είναι ο Σελτσούκ, αδελφός του Χαλούκ και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγάλες εξαγωγές όπλων, αλλά δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις φερόμενες πωλήσεις στο Σουδάν. 

 

Οι αποστολές φαίνεται ότι παραβίασαν τα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαγορεύουν τις στρατιωτικές πωλήσεις σε εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν.

 

Οι τουρκικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Ενώ η Baykar εξόπλιζε τον σουδανικό στρατό, μια άλλη τουρκική εταιρεία, η Arca Defense, φέρεται να επικοινωνούσε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση. Πηγή: LIFO

 

**Η εθνοκάθαρση του «de facto» τζιχαντιστή ηγέτη της Συρίας με χιλιάδες νεκρούς χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν «Προβοκάτσια» κατά της συριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε ο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία.

 

Συγκεκριμένα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε σχετικά με τις επιθέσεις κατά των Αλαουιτών στη Λατάκια της Συρίας: «Βλέπουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζει χωρίς καμία πρόκληση η συριακή κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες εκτροχιάζεται από μια προβοκάτσια». Πηγή CNN Greece.

 

 

***ΗΠΑ: Δικομματικό ν/σ ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εντάξει την Τουρκία στις χώρες της Μέσης Ανατολής

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πρέπει να επανακαθορίσει το διπλωματικό καθεστώς της Τουρκίας εντός 90 ημερών και να υποβάλει έκθεση για τις συνέπειες της απομάκρυνσής της από την Ευρώπη.

 

Με ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Μπραν Σνάιντερ ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την αλλαγή της κατηγοριοποίησης της Τουρκίας και τη μεταφορά της από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Γραφείο Μέσης Ανατολής.

 

Η Τουρκία μέχρι σήμερα κατατάσσεται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί, η γειτονική χώρα θα τοποθετηθεί στην ίδια διπλωματική κατηγορία με το Ιράν, την Συρία και τη Λιβύη.

 

Η συγκεκριμένη δικομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο αποσκοπεί στο να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί προσεκτικά τη στρατηγική διολίσθηση της Άγκυρας από το στρατόπεδο της Δύσης.

 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να επανακαθορίσει το διπλωματικό καθεστώς της Τουρκίας εντός 90 ημερών και να υποβάλει έκθεση για τις συνέπειες της απομάκρυνσής της από την Ευρώπη.

 

 

«Η Τουρκία αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο»

 

«Η Τουρκία επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Ο Ερντογάν ενεργεί συστηματικά εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων και η συμπεριφορά του επιδεινώνει την ήδη ασταθή κατάσταση της περιοχής. Ήρθε η ώρα, η επίσημη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να αρχίσει να αντανακλά τη νέα πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκας Μπιλιράκης.

 

Από την πλευρά του, ο Μπραν Σνάιντερ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε έναν σταυροδρόμι, αλλά ο Ερντογάν έχει κάνει την επιλογή του. 

 

Η κυβέρνησή του προστατεύει πράκτορες της Χαμάς, ενισχύει τον πολεμικό μηχανισμό του Πούτιν και εμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ, ενώ εξακολουθεί να απαιτεί τα προνόμια ενός δυτικού συμμάχου. 

 

Ήρθε η ώρα, η αμερικανική διπλωματία να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μέρος της Ευρώπης».

 

Οι βουλευτές Σνάιντερ, Μπιλιράκης, Γκότχαϊμερ, Μαλλιωτάκη, Πάπας και Τίτους κάνουν ένα αναγκαίο βήμα για να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική των ΗΠΑ με την πραγματικότητα – αναγνωρίζοντας την Τουρκία όπως είναι, όχι όπως ελπίζαμε ότι θα ήταν», είπε χαρακτηριστικά. Πηγή: in gr

 

 

****Τραμπ: Μοιράστηκε άρθρο για τη σημασία του διαδρόμου IMEC και τον ρόλο Ελλάδας-Κύπρου

 

Με ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ κοινοποίησε άρθρο του Breitbart News που αναφέρεται στη στρατηγική αξία του διαδρόμου IMEC που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη.

 

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα και η Κύπρος ως «συνδετικός κρίκος» που θα ενώσει αυτές τις απόμακρες περιοχές με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός «θαλασσίου διαδρόμου».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του διάδρομο IMEC συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ειδικότερα, στο άρθρο παρουσιάζονται οι απόψεις των ΥΦΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι συνομίλησαν με τον διευθυντή του γραφείου του Breitbart News στην Ουάσιγκτον Μάθιου Μπόιλ κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το HALC στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι όλα τα κομμάτια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βρίσκονται στη θέση τους.

 

«Είναι το σχήμα «3+1», που περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, και τις ΗΠΑ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ινδίας, μαζί με τις άριστες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. 

 

Οπότε όλες τα κομμάτια του παζλ βρίσκονται στη θέση τους, και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να χρησιμεύσουν ως ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει αυτό το μέρος του κόσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός διαδρόμου που παρέχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό άνοιγμα επειδή αυτή είναι μια ελεύθερη αγορά -είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και μια πολύ ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Τέλος, στο άρθρο του Breitbart News σημειώνεται ότι οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασαν αισιοδοξία για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα προωθήσει την οικονομική συνεργασία και τις ειρηνευτικές συμφωνίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

*****Αντίδραση Άγκυρας σε χάρτη της Κομισιόν με την ελληνική ΑΟΖ

 

Ένας χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ που δημοσιεύθηκε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Κομισιόν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ακόμη δεν έχει καν καταθέσει το δικό της πλαίσιο του ΘΧΣ που αποτελεί μάλιστα και κοινοτική υποχρέωση.

 

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά τις χρήσεις και τις επιτρεπόμενες η απαγορευμένες δραστηριότητες στις θαλάσσιες περιοχές των κρατών μελών στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές θάλασσες.

 

Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά την υποβολή του ΘΧΣ λόγω και των αντιδράσεων της Τουρκίας καθώς το ελληνικό σχέδιο φυσικά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας.

 

Η Κομισιόν στη σχετική πλατφόρμα (PLATFORM Maritime Sparial Planning) στο κεφάλαιο για τη χώρα μας επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την Ελλάδα ο ΘΧΣ και δημοσιεύει χάρτη για τον οποίο δηλώνεται ότι έχουν αντληθεί στοιχεία από άλλους οργανισμούς και από εθνικές πηγές ο οποίος αποτυπώνει τη δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πηγή Liberal.

 

 

****** Naval Group: Οι Γάλλοι κατηγορούν τους Γερμανούς πως διέρρευσαν τεχνολογία στην Τουρκία – Τους έδωσαν μυστικά των υποβρυχίων

 

Η Γαλλία δείχνει διάθεση να προστατεύσει την αμυντική της τεχνολογία.

 

Φαίνεται ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Naval Group και της TKMS φέρνει στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές και εμπορικές ισορροπίες στον χώρο των υποβρυχίων. 

 

Η μεταφορά τεχνολογίας από τη γερμανική εταιρεία προς την Τουρκία και τη Νότια Κορέα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις εξαγωγές και τη στρατιωτική αυτάρκεια αυτών των χωρών.

 

Η ανάπτυξη των υποβρυχίων κλάσης Reis από την Τουρκία σημαίνει ότι η χώρα αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία και προηγμένη τεχνολογία, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις ναυτικές της επιχειρησιακές δυνατότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι γερμανικές μεταφορές τεχνολογίας δημιουργούν νέους εξαγωγείς υποβρυχίων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες για τη Naval Group και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες – πιθανώς επηρεάζοντας ακόμα και τις προμήθειες ή την τεχνολογική συνεργασία που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο μέλλον.

 

Η Γαλλία δείχνει διάθεση να προστατεύσει την αμυντική της τεχνολογία, κάτι που ίσως σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί περισσότερο προς γαλλικά ναυτικά συστήματα (όπως ήδη συνέβη με τις φρεγάτες Belharra).

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τις ναυτικές της δυνατότητες, πιθανώς μέσω νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων ή ενισχυμένης στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία και άλλες συμμαχικές χώρες. Πηγή: GEOSTRATIGIKA

 

ΥΓ: Κάτι κάνει καλά και η Ελληνική εξωτερική πολιτική πάντως. Εκείνο που απομένει, είναι να σταθμίσει και η Ε.Ε. την κατηγοριοποίηση της Τουρκίας. Όσο και η Ελληνική πολιτική σκηνή τις προτεραιότητές της. Δρόμος μακρύς και δύσκολος…