γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Τρόμαξε όλη η Ευρώπη από το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όπου με περισσή ελαφρότητα εξέφρασε φόρα παρτίδα τον φόβο του πως σύντομα η Ευρώπη θα μπει σε πόλεμο.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ρωσική επιθετικότητα «δεν γνωρίζει σύνορα», δε θα σταματήσει στην Ουκρανία και αποτελεί άμεση απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη, οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ απομακρυνθούν από το πλευρό της.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό μας. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν αυτό δεν ισχύει».

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μακρόν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας μιλάω απόψε λόγω της διεθνούς κατάστασης και των συνεπειών της για την Ευρώπη... Ξέρω ότι δικαιολογημένα ανησυχείτε μπροστά στα ιστορικά γεγονότα που κλονίζουν την παγκόσμια τάξη».

 

Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αφήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς και τραυματίες, συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

 

Οι ΗΠΑ, ο σύμμαχός μας, έχουν αλλάξει τη θέση τους σε αυτόν τον πόλεμο, υποστηρίζοντας λιγότερο την Ουκρανία και επιτρέποντας την αμφιβολία για το τι θα επακολουθήσει».

 

Συμπλήρωσε δε ότι ο όλο και πιο «βίαιος» κόσμος εισέρχεται σε «μια νέα εποχή» και «θα ήταν τρέλα να μείνουμε θεατές σε αυτόν τον κόσμο του κινδύνου».

 

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία «να αντισταθεί μέχρι η Ουκρανία να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια ειρήνη με τη Ρωσία που θα είναι σταθερή για τις ίδιες και για όλους μας». Όπως ανέφερε, κανένας δρόμος προς την ειρήνη δεν μπορεί να γίνει μέσω της «εγκατάλειψης της Ουκρανίας».

 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στις προσπάθειες του Τραμπ να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, πρόσθεσε: «Η ειρήνη δεν μπορεί να συναφθεί με οποιοδήποτε τίμημα». Όπως είπε: «Η ειρήνη δεν θα μπορούσε να γίνει με την ειρήνη: Ποιος μπορεί να πιστέψει σήμερα ότι η Ρωσία θα σταματήσει στην Ουκρανία;».

 

Πραγματικά ο Γάλλος πρόεδρος σοκάρισε τους πάντες και περισσότερο τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τις παρασκηνιακές και όχι μόνο κινήσεις του με τον Βρεττανό πρωθυπουργό Κιρ Στράμερ να δημιουργήσουν μια δύναμη κρούσης, βάζοντας στο παιχνίδι και χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας που δεν έχουν  καμία σχέση με την Ευρώπη.

 

Για μια φορά ακόμη θα δημιουργήσουμε κλίμα φόβου με αιχμή του δόρατος την Ουκρανία; Κι όμως αυτό κάποιοι επιθυμούν διακαώς για να το παίζουν …πατερούληδες της ασφάλειας και της ειρήνης στην γηραιά Ήπειρο!

 

Οι δηλώσεις Μακρόν για γαλλική πυρηνική ομπρέλα ως μέσο αποτροπής για την προστασία της Ευρώπης συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε την επόμενη μέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Ο Λαβρόφ σχολίασε: «Αν μας θεωρεί απειλή, καλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων κάποιων χωρών της Ε.Ε. και τη Βρετανία στο Παρίσι, λέει ότι είναι απαραίτητη η χρήση πυρηνικών όπλων, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά συνιστά απειλή».

 

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο χαρακτήρισε εξαιρετικά συγκρουσιακό το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου στο οποίο χαρακτηρίζει τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη αποτελούν ένδειξη ότι το Παρίσι προσβλέπει στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.

 

«Το διάγγελμα είναι πράγματι υπερβολικά συγκρουσιακό. Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ομιλία αρχηγού κράτους που ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Πιο πολύ, από αυτά που είπε, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η Γαλλία σκέφτεται περισσότερο τον πόλεμο, τη συνέχισή του», τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Μακρόν παρέλειψε σημαντικά γεγονότα και δεν αναφέρθηκε στις «νόμιμες ανησυχίες και φόβους» της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προς τα ρωσικά σύνορα.

 

Επί προεδρίας Μακρόν η Γαλλία προμήθευσε όπλα την Ουκρανία και δήλωσε έτοιμη να εξετάσει την αποστολή στρατευμάτων εκεί για να διασφαλιστεί η εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας.

 

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την όποια παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

 

Οσον αφορά τις δηλώσεις Μακρόν περί γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «διεκδίκηση της πυρηνικής ηγεσίας στην Ευρώπη», το οποίο είναι «πολύ, πολύ συγκρουσιακό».

 

Μάλλον κάποιοι παίζουν με την φωτιά και όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια θα την πληρώσουν όπως και τον λογαριασμό …τα βατράχια!

 

Ο κύκλος έκλεισε, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε και ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος ξεκινά αυτή την φορά με επίκεντρο την Ευρώπη…

 

Παράλογο!