γράφει ο
Γιώργος Καρανίκας
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, έλεγε στο «Κήπος Χαρίτων» ο Δαπόντες Καισάριος, αλλά στη σημερινή μας εποχή και περίπτωση, και πολιτικολογώντας το γαρ πολύ της αθλιότητας, σίγουρα γεννά παραφροσύνη.
Και ακούω αυτόν τον καιρό πολιτικούς παράγοντες της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για την «καταραμένη κοιλάδα των Τεμπών»…
Και ορισμένοι δημοσιογραφούντες ανατρέχουν στην αποδελτίωση της ειδησεογραφίας κάνοντας λόγο για την "Καταραμένη” κοιλάδα των Τεμπών που για τρίτη φορά βάφτηκε με αίμα, έπειτα από ένα δυστύχημα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο ανεξίτηλα στις ψυχές μας.
Η κοιλάδα είναι μια χαρά και τα Τέμπη τα Θεσσαλικά στην αιώνια διαδρομή τους φιλοξένησαν θεούς και νύμφες που έπαιξαν στα τρεχούμενα νερά του Πηνειού!
Τι τα θέλετε όμως η ιστορία παίζει πολλά παιχνίδια και από θεόπνευστο τοπόσημο φιλοξενεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας αρνητικές μνήμες…
Στη δυτική είσοδο των Τεμπών σώζεται ο τάφος του Χασάν Μπαμπά, που θυμίζει τις θηριωδίες των Τούρκων και τις ιστορικές μάχες στα Στενά.
Κοντά στην έξοδο των Τεμπών βρίσκεται μια πηγή γνωστή από την αρχαιότητα ως «Πηγή της Δάφνης».
Ο δρόμος που περνά δίπλα από το ποτάμι και εγκάρσια της κοιλάδας πριν γίνουν τα τούνελ, έφαγε κόσμο και κοσμάκη.
Από την αρχαιότητα τα Τέμπη είχαν μεγάλη στρατηγική σημασία για τη διέλευση στρατευμάτων από τη Μακεδονία προς τη Νότια Ελλάδα.
Οι ιστορικοί περιγράφουν με μεγάλη έμφαση τις προσπάθειες στρατών να τα περάσουν χωρίς απώλειες από αμυνόμενους αντιπάλους.
Από τους Πέρσες ως τους Ρωμαίους, και ως τους Γερμανούς που έφτασαν στα Τέμπη στις 16 Απριλίου του 1941, η κοιλάδα των Τεμπών ήταν μια υπόθεση δύσκολη, που απαιτούσε καλή γνώση του εδάφους και ευφυή στρατηγική.
Η οδική ασφάλεια, γνώρισε ιδιαίτερα προβλήματα από τα μέσα του 20ού αιώνα.
Το 1959, με την παράδοση του τμήματος Λάρισα-Κατερίνη της νέας τότε Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η περιοχή των Τεμπών είχε χαρακτηριστεί από τους οδηγούς, ως σημείο θανάτου, με πολλές στροφές και απότομες διαβάσεις της ΕΟ. Σήμερα, από την περιοχή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή και η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Το τμήμα αυτό αρχικά ήταν το στενότερο σημείο της εθνικής οδού, με μόλις 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα, και ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της Ελλάδας.
Τον Δεκέμβριο του 2009, συνέβησαν σοβαρές κατολισθήσεις στην περιοχή των Τεμπών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Εθνικής οδού για διάστημα 4 μηνών.
Οι κατολισθήσεις στην περιοχή των Τεμπών στοίχισαν τη ζωή και σε έναν άνθρωπο, τον Ιταλό μηχανικός Sergio Sciani, ο οποίος ήταν επικεφαλής για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών.
Κορυφαία θλιβερά γεγονότα;
Στις 4 Οκτωβρίου 1999, λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ συγκρούστηκε με μικρό φορτηγό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 επιβάτες και ο οδηγός του λεωφορείου.
Στις 13 Απριλίου 2003, λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα, φορτηγό που μετέφερε ξυλεία από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά στο 388ο χιλιόμετρο με λεωφορείο το οποίο μετέφερε μαθητές Α' Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας που επέστρεφαν από εκδρομή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 21 από αυτούς.
Θα επρόκειτο για το πλέον πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά στις 28 Φεβρουαρίου 2023, στις 23:21 τοπική ώρα, μια επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με ένα εμπορικό τρένο που κινούταν στην ίδια σιδηροτροχιά με αντίθετη φορά, με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και την πρόκληση δεκάδων τραυματισμών.
Η πλειοψηφία των θυμάτων, ήταν φοιτητές, από 18 έως 25 ετών, επειδή επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (στατιστικώς, οι 31 από τους 57 νεκρούς ήταν κάτω των 30 ετών). Αυτό το δυστύχημα αποτελεί την πλέον πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα ελληνικά χρονικά.
Ποιος φταίει για όλα αυτά;
Πάντως όχι η κατάρα του τοπίου και του τόπου…
Όχι μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας.
Φυσικά δεν φταίνε και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργούνται κάποια γεγονότα, τα οποία ωριμάζουν και συμβαίνουν από την ανεπαρκή φροντίδα και την τσαπατσουλιά, τον ωχαδελφισμό και την ρεμούλα, την άποψη ότι …δεν θα συμβεί το κακό, κι αν συμβεί, …θα ξεχαστεί!
Όχι τα Τέμπη δεν είναι καταραμένα, αλλά είναι ένα σημείο όπου όλες οι χρόνιες, άστοχες, ιταμές, άθλιες, κακές και ύποπτες συμπεριφορές των υπευθύνων τον κάνουν από θεϊκό παράδεισο, σε…κρανίου τόπο!