γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μου κάνει εντύπωση εδώ και καιρό που παρακολουθώ τους δείκτες ανεργίας της χώρας μας, όπου οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ δεν συμφωνούν με αυτές της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ!

 

Προσέξτε τώρα… Πάνω από 500.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) δεν τους καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειούμενο το ποσοστό της ανεργίας.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 9,4, έναντι 9,5% που ήταν τον Νοέμβριο και έναντι 10,4% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.

 

Ο αριθμός των ανέργων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 443.639 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 48.529 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (-9,9%) και κατά 6.124 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 (-1,4%).

 

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.267.593 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 35.656 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (0,8%) και μείωση κατά 10.579 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 (-0,2%).

 

Παρατηρείται όμως, ότι για τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριο 2024)  η ΔΥΠΑ είχε ανακοινώσει πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της ήταν 977.687 άτομα!

 

Προκύπτει μια διαφορά  της τάξης των 534.048 ανέργων που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε στατιστικό λάθος.

 

Όταν η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζεται να καταγράφει μόλις το 45% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και να αγνοεί το 55%, δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα στην έρευνα.

 

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζει την ανεργία με δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει (σαν δημοσκόπηση), ενώ οι άνεργοι που ανακοινώνει η ΔΥΠΑ είναι εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία της ΔΥΠΑ ως άνεργοι.

 

Η διαφορά, όμως, στην καταμέτρηση των ανέργων από τους δύο κρατικούς φορείς είναι τεράστια και ανεξήγητη και εμφανίζεται το παράδοξο, αυτός που δηλώνει άνεργος στη ΔΥΠΑ, την ίδια στιγμή, στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει πως εργάζεται!

 

Την τεράστια διαφορά η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί να τη δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι φταίει η «μαύρη» εργασία, υπονοώντας προφανώς ότι ο άνεργος εργάζεται κρυφά εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα, αλλά στην έρευνα μιας άλλης κρατικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, δηλώνει πως δεν είναι άνεργος, αλλά έχει εισοδήματα από εργασία.

 

Επίσης,  η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.

 

Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ, ως απασχολούμενοι και άρα όχι άνεργοι, χαρακτηρίζονται τα άτομα ηλικίας 15 έως 89 ετών τα οποία ενέπιπταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς εργάστηκαν για τουλάχιστον 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των συμβοηθούντων μελών οικογενειακής επιχείρησης.

 

Άτομα με θέση εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα τα οποία δεν εργάζονταν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς αλλά είχαν «σύνδεση» με την εργασία τους.

 

Τελικά πόσοι είναι οι άνεργοι στην Ελλάδα;

 

Ποτέ δεν θα μάθουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας μια και έχουμε αλλεργία το να δίνουμε στοιχεία στο κοινό ώστε να βγάζει τα συμπεράσματά του.

 

Αυτό που ξέρουμε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μας έρχονται εκ του εξωτερικού είναι ότι στην τρίτη θέση μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία (ΟΟΣΑ) όσον αφορά το ύψος της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2024 όπου βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός.

 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, με ανεργία στο 9,8%, βρέθηκε πίσω μονάχα από την Ισπανία, με11,2% και Κολομβία, με 10,1%.

 

Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη ανεργία καταγράφουν το Μεξικό, η Ιαπωνία και το Ισραήλ, με 2,5%.

 

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμεινε κατά μέσο όρο αμετάβλητο στο 4,9% τον Οκτώβριο, παραμένοντας στο 5% ή κάτω από αυτό από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα.

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ, τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ 5,9% και 6,3%, αντίστοιχα, τον Οκτώβριο.

 

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στα δύο τρίτα των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ του ΟΟΣΑ και συνέχισε να μειώνεται στην Ιταλία και τη Λιθουανία. Στην Ιταλία, η σωρευτική πτώση του ποσοστού ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2023 έφτασε τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, με το ποσοστό να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων τον Ιανουάριο του 1983.

 

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στη Φινλανδία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία.

 

Εκτός Ευρώπης, τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν στην Κολομβία και τη Νότια Κορέα τον Οκτώβριο, αλλά ήταν σταθερά ή μειώθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2024 δείχνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν στο 6,8% στον Καναδά, ενώ παρέμεινε γενικά σταθερό στο 4,2% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Με άλλα λόγια δεν είμαστε και ένα παράδειγμα προς μίμηση! Ούτε και σε αυτόν τον τομέα!