γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Ο Κώστας Καραμανλής που κάποιοι ένθεν κακείθεν τον κοροϊδεύουν και τον χλευάζουν με βαρείς χαρακτηρισμούς, όταν έρχεται η ώρα να συγκρίνουν την δική του διακυβέρνηση με την σημερινή… κωλώνουν!

 

Και κωλώνουν γιατί γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να υπερασπιστεί την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης και δεν το κάνει, όχι γιατί φοβάται τις συγκρίσεις, αλλά γιατί γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι στην πολιτική η διαδρομή του καθενός είναι μετρήσιμη από την ιστορία …από απόσταση χρόνου.

 

Πάντως είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στα τελευταία χρόνια που όρθωσε ανάστημα και με το βέτο του στο Βουκουρέστι, τουλάχιστον αποτελεί μοντέλο θάρρους και εθνικής υπερηφάνειας άσχετα αν το πλήρωσε με την ..αποκαθήλωσή του.

 

Από τότε έχουμε να δούμε κότσια πολιτικά να μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της Τουρκίας, στα θέλω των συμμάχων μας από τον Ατλαντικό και δώθε και φυσικά δεν μπορούν να πούνε το παραμικρό για την κατάσταση στην Ουκρανία και για την αθλιότητα που παίζεται εκεί, με απώτερο σκοπό την υποβάθμιση του ρόλου της ΕΕ η οποία στην εποχή Τράμπ, αποδεικνύεται …γιουσουφάκι!

 

Ας γυρίσουμε στον Κώστα Καραμανλή που στην τελευταία εμφάνισή του προκάλεσε νέους τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Με αιχμή τα Ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε καταιγισμό πυρών, βάζοντας στο στόχαστρο την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», ο Κώστας Καραμανλής, άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για την επικίνδυνη στρατηγική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα παράλογες και παράνομες τις απαιτήσεις της γείτονος που τελευταία έχει ξεσαλώσει.

 

Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής; «Η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας ,είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά».

 

«Όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη».

 

Αντίθετα, όπως σημείωσε, «η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις».

 

Όσον αφορά το ζήτημα της ΑΟΖ, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε με ξεκάθαρο τρόπο: «Σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε, όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα».

 

«Όσο η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της» εκτίμησε καταχειροκροτούμενος ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., δείχνοντας με τον πιο σαφή τρόπο τη δυσφορία του για τις επιχειρούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

 

Μάλιστα, όπως σημείωσε, με αυτές τις πρακτικές και τα περί διαπραγματεύσεων κάποιοι στη χώρα μας «επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας».

 

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση «διαβάζει» λάθος την Τουρκία, η οποία έχει σαφή στόχο την επέκτασή της. «Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μας το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή. Είναι μια χώρα βασικός, διαχρονικός, στόχος της οποίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή» σημείωσε με νόημα ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας το προκλητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

 

«Η “Γαλάζια Πατρίδα” μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ας δούμε μόνο τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και θα καταλάβουμε. Και ο λόγος που η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια είναι γιατί θεωρεί ότι τώρα την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον. Η μεταπολεμική αρχή του απαραβίαστου των συνόρων βάλλεται πλέον από παντού» εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

 

«Τα λεγόμενα “ήρεμα νερά” δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων» συμπλήρωσε.

 

Άκρως σημαίνουσες ήταν οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού και για τη Θράκη και την Κύπρο.

 

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας είναι ενιαία, καθώς ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος, «ο διεμβολισμός του προμαχώνα του Ελληνισμού» είτε αφορά το Αιγαίο είτε τη Θράκη ή την Κύπρο.

 

Για τον λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε και τις προτάσεις του βιβλίου του κ. Βαληνάκη, όπου γίνεται λόγος για αναπτυξιακά και δημογραφικής ενίσχυσης μέτρα, αλλά και για μέτρα εξουδετέρωσης της επικίνδυνης τουρκικής επιρροής.

 

Κι όλα αυτά παραμονές των μεγάλων μαχών για την διαδικασία της Προεδρικής εκλογής με επίκεντρο τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος επικρίνεται με μανία από την αντιπολίτευση όταν εκείνη είχε προειδοποιήσει ότι μια δεξιά επιλογή θα απομονώσει τον πρωθυπουργό στην επιλογή του.

 

Το μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτές που σύσσωμοι και ενωτικά ψήφισαν τον Νικήτα Καλκαμάνη ήταν ηχηρό και διπλής αναγνώσεως για την περιορισμένη προτίμηση στο πρόσωπο του κ. Τασούλα!