«Στη συνάντησή μας, η οποία οργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ελήφθη η απόφαση να μην γίνουν αποκλεισμοί των συνόρων κατά την επικείμενη εορταστική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Ιβάιλο Μοσκόφσκι, μετά το πέρας της συνάντησης, την οποία είχε προηγουμένως αναγγείλει ο Μπορίσοφ.

 

Ωστόσο, ο Μοσκόφσκι συμπλήρωσε ότι οι βουλγαρικές μεταφορικές επιχειρήσεις συμφώνησαν σ’ αυτόν τον συμβιβασμό για τελευταία φορά. Οι εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών, μαζί με άλλους κλάδους, ανάμεσα στους οποίους και ο τουριστικός, προσχωρούν σε μια κοινή διακήρυξη, η οποία θα έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου, είπε ο υπουργός Μεταφορών.

Η διακήρυξη θα περιέχει τις απόψεις οργανώσεων από τους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού καθώς και μήνυμα προς την Ελλάδα πως από εδώ και πέρα, σε περίπτωση που υπάρξει παράνομος αποκλεισμός των συνόρων, με οποιασδήποτε αφορμή και αιτία, οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αντίστοιχους αποκλεισμούς.

 

Τέλος ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ θα μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ προκειμένου να οργανωθεί, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας για να του επιδοθεί η διακήρυξη των μεταφορέων και να ενημερωθούν σχετικά οι ελληνικές αρχές.

 

 «Θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς τρόπους αντίδρασης, στις μη-ευρωπαϊκές ενέργειες της Ελλάδος» δήλωσε από το Σούμεν της ΒΑ Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ την Κυριακή (24/04), αναφερόμενος στα σχέδια των βουλγαρικών μεταφορικών εταιρειών να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, για όλα τα οχήματα, από τις 29 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, ως αντεκδίκηση για τον 40-ήμερο αποκλεισμό που επέβαλαν οι Έλληνες αγρότες τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.  «Οι μεταφορείς έχουν δίκιο. Επί 45 ημέρες οι Έλληνες αγρότες τους κορόιδευαν. Και τα ΜΜΕ έδειξαν τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες περίμεναν οι οδηγοί στα σύνορα επί σειρά ημερών, στο κρύο και τη βρομιά» δήλωσε ο Μπορίσοφ. Συμπλήρωσε ότι αρκετές φορές συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, αλλά στο τέλος έπρεπε να διασχίσει τα σύνορα και να πει στους διαδηλωτές  ότι «αυτή η εξοργιστική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Συμπλήρωσε ότι «οι πράξεις των Ελλήνων αγροτών έβαλαν τους Βούλγαρους μεταφορείς σε ταπεινωτική θέση και ότι ο ίδιο δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους ενέργειες».

 

Για τις εξαγγελίες των Βούλγαρων μεταφορέων ότι θα κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε: «Θα τους συναντήσω και θα τους ζητήσω να μην προχωρήσουν. Επίσης θα αναλάβω πρωτοβουλία προς την ελληνική κυβέρνηση, να εγγυηθούμε μαζί ότι ούτε αυτοί, ούτε εμείς θα προβούμε σε παρόμοιες ενέργειες. Συμπλήρωσε ότι θα επιδιώξει συμφωνία με τους μεταφορείς να μην κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση. «Ελπίζω ότι στο τέλος, σαν καλοί γείτονες με τους Έλληνες, εκείνοι θα μπορέσουν να έλθουν εδώ και ο λαός μας θα πάει στην Ελλάδα  για τις γιορτές» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.