Αναφορικά με την χθεσινή (σ.σ. Τετάρτη) ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και προς αποκατάσταση τόσο της αλήθειας όσο και του δικαίου θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:
Α. Αναμφίβολα η υπόθεση της απαλλοτρίωσης του Εσκί Καπού έχει μακρά προϊστορία και δεν αφορά μόνο την σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Αξίζει όμως κανείς να αναφερθεί στο τι παρέλαβε η σημερινή διοίκηση σχετικά με το θέμα αυτό και το οποίο συνοψίζεται στα παρακάτω:
ενώ τέλος τόσο η δήμαρχος Καβάλας όσο και εγώ προσωπικά κληθήκαμε σε απολογία από τον εισαγγελέα για πράξεις και παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων
Β. Αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή την σοβαρότητα του ζητήματος αυτού αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής μας μια άστοχη αντιμετώπιση του, προχωρήσαμε στις παρακάτω ενέργειες :
Γ. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα σήμερα και παρά το γεγονός ότι αυτό δεν υπήρξε ποτέ προσωπική μου επιθυμία να υπάρχει στην υπόθεση αυτή «νικητής» και «ηττημένος» καθώς αφενός και παρά το γεγονός ότι υπήρχε από την πλευρά μας διάθεση για συμβιβαστική λύση αυτή ουσιαστικά απορρίφθηκε και τελικά τα Πολιτικά Δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω τόκων που τρέχουν όλο αυτό τον καιρό αλλά και επιδικασθείσας δικαστικής δαπάνης και αφετέρου έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης και ποινικών ευθυνών.
Δ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει (και δεν έχω κανένα λόγο να πράξω το αντίθετο) να αναγνωρίσω στον κ. Σιμιτσή και το ενδιαφέρον που επέδειξε αλλά και το ότι στο διάστημα αυτό που η διοίκηση μας χειρίστηκε το θέμα υπήρξε πάντα θετικός και απείχε οποιασδήποτε αντιπολιτευτικής όχι μόνο πρακτικής αλλά ακόμη και διαθέσεως.
Τέλος με την ευκαιρία θα ήθελα απαντώντας και σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο να αναφέρω ότι η απαίτηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν είναι απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά σε μια ανώνυμη εταιρία και επομένως η επιχείρηση μας, αν και είμαι βέβαιη ότι δεν θα χρειαστεί, έχει πλέον όλα εκείνα τα εργαλεία προκειμένου να απαιτήσει και να καταφέρει να εισπράξει την επιδικασθείσα αποζημίωση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Αναστασία Ιωσηφίδου
Πρόεδρος ΔΣ ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ
Η υπόθεση του Εσκί Καπού "ακουμπά" στις τελευταίες διοικήσεις του Δήμου. Όλοι με τη σειρά τους έκαναν ενέργειες, δεν χρειάζεται να αξιολογήσει κανείς ποιες ήταν οι περισσότερο σωστές ή λανθασμένες. Το αποτέλεσμα των ενεργειών ήρθε τώρα, επί ημερών Τσανάκα στο Δήμο. Για την ακρίβεια... αποτέλεσμα θα έρθει όταν μπουν τα χρήματα της αποζημίωσης στο ταμείο του Δήμου. Αξίζει όμως να τονιστεί, ότι σήμερα δεν θα μιλούσε κανείς για αποζημίωση του Δήμου Καβάλας από τον ΟΛΚ, αν δεν είχε λειτουργήσει προνοητικά ο Στάθης Εριφυλλίδης, όταν για πρώτη φορά η δημοτική αρχή ασχολήθηκε με το θέμα. Η παρέμβαση που έκανε -και μάλιστα με "χειρουργικές κινήσεις"- ήταν καίριας σημασίας. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της διοίκησης Εριφυλλίδη, έστω 10 χρόνια μετά την τελευταία του χρονιά ως δήμαρχος. Το να συνεχίσει η δημοτική αρχή μια δικαστική διεκδίκηση ή μια γραφειοκρατική διευθέτηση, είναι το αυτονόητο.