γράφει ο
Γιώργος Καρανίκας
Αυτό τον καιρό που το πολιτικό σύστημα είναι ρευστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θυμήθηκα την Ντόλι!
Για όσους είναι νεότεροι και δεν γνωρίζουν, Η Ντόλι (Dolly) εμφανίστηκε στην επικαιρότητα στις 5 Ιουλίου 1996 και έζησε μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2003…
Ήταν ένα θηλυκό φινλανδικό πρόβατο ράτσας ντορσέ και το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε…
Η κλωνοποίησή της απέδειξε ότι ένας κλωνοποιημένος οργανισμός μπορεί να παραχθεί από ένα κύτταρο από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.
Σε αντίθεση με την λαϊκή πεποίθηση, δεν ήταν το πρώτο ζώο που κλωνοποιήθηκε.
Και σκέφθηκα ότι μέχρι σήμερα από το μακρινό 1996, έχει επέλθει «κλωνοποίηση» στην συμπεριφορά πολλών άλλων ζωντανών οργανισμών και δει σκεπτόμενων…
Οι στάνες γέμισαν Ντόλες, η οικονομική κατάσταση έφερε μείωση της αντίστασής τους και τελικά σήμερα υπάρχει μια αναβλητικότητα σε ότι αφορά την επαναστατική συμπεριφορά των πολιτών ανα τον κόσμο, πέραν του φονταμενταλισμού και των ακραίων ρητορικών με βάση το μίσος και όχι την ανάπτυξη.
Την περασμένη εβδομάδα μια μέρα μετά τους βομβαρδισμούς του Ιράν κατά του Ισραήλ και την αύξηση του τρόμου πάνω από την Ευρώπη η οποία ξυπνάει και κοιμάται με τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων στο σώμα της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πλειάδα 13 υπουργών, γραμματέων και παραγόντων της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, βρέθηκε στην απομακρυσμένη Ορεστιάδα, η οποία έχει πληγεί από την λαθρομετανάστευση, το δημογραφικό, την έλλειψη υποδομών και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς…
Πήγε λοιπόν εκεί ο πρωθυπουργός και τι τους είπε;
«Σήμερα πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης»…
Δεν ξέρω πως έφτασε όλο αυτό στο αυτί των Εβριτών εκεί στο τέρμα Ελλάδας και τι αισθάνθηκαν, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι τι λένε οι ακρίτες μιας Ελλάδας ξεχασμένης, στην παρουσίαση ενός σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του Έβρου, το οποίο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, «αποτέλεσμα παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς».
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Ορεστιάδας, αντί της Αλεξανδρούπολης, «γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα την οποία δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και βόρειου Έβρου».
Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι μια μέρα πριν το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας αποφάσισε να ζητήσει το σπάσιμο του νομού Έβρου σε δύο κομμάτια και να αποτελεί πια μια ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα… με ότι αυτό σημαίνει…
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός…
«Θυμάστε ότι πριν ένα χρόνο και κάτι βρεθήκαμε πάλι εδώ, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απότοκο της κλιματικής κρίσης.
Θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών πολιτών τον φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία κατά το πόσο αυτά τα οποία λέγαμε τότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε πραγματικά τη βούληση να περάσει από τις γενικές επικοινωνιακές εξαγγελίες στην υλοποίηση ενός πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις «ενδοπεριφερειακές ανισότητες», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, «ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία».
«Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι ο υπόλοιπος Έβρος, ο κεντρικός και βόρειος Έβρος, οι τρεις δήμοι, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς».
Επισήμανε πως ολόκληρη η περιοχή θα επωφεληθεί από τους νέους διευρωπαϊκούς διαδρόμους που ανοίγονται. «Όλος ο Έβρος θα είναι ωφελημένος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανοίξει ένας καινούριος δίαυλος, ο οποίος θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».
«Κάποια στιγμή, ευχόμαστε γρήγορα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Και στη νέα αυτή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η Ελλάδα, δια του Έβρου, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Με άλλα λόγια ο Βόρειος Έβρος που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ΝΑ Ευρώπης, θα ξεκινήσουν εμπορικά νταλαβέρια με τους επιχειρηματίες της Οδησσού, θα επικοινωνεί (αλήθεια πως;) η Ορεστιάδα με την Καλκούτα (!) και γενικότερα μετά και την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή θα ανοίξουν οι επιχειρηματίες της Δοξιπάρας και των Δικαίων νταλαβέρια με τους Άραβες…
Μπέεεεε!