γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Οι εκλογές στη Γαλλία ανοίγουν πολλά θέματα για το μέλλον των κομμάτων στην γηραιά Ήπειρο!

 

Οι συνασπισμοί και ο χυλός των ιδεολογιών και των διαχωριστικών γραμμών που ξεθώριασαν πια στα παραδοσιακά κόμματα θα είναι κάτι που αποτελεί μονόδρομος για τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε μια ισχυρή αμφισβήτηση είναι απότοκος μιας σειράς ενεργειών που χρησιμοποίησε ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός για να κρατηθεί στην εξουσία απέναντι σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση η οποία ενισχύθηκε από μια ισχυρή στήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ.

 

Το ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης που πλέον δεν μασά τα λόγια του με το γνώριμο ύφος και την ανάλυσή του, στην ΚΟ της ΝΔ παρόντος του Κυριάκου…

 

Η τοποθέτησή του περί των «παραδοσιακών αξιών» της ΝΔ και της αναγκαιότητας της επιστροφής στις ρίζες ήταν συγκεκριμένη αναφερόμενος στην ιδεολογική μετάλλαξη της ΝΔ λέγοντας «μη στρουθοκαμηλίζουμε, είμαστε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά: «Δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό το έχουμε ξαναπεί είμαστε πιστοί στις αξίες και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

 

Παράλληλα σε πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής, σημείωσε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης, όχι όμως της μετάλλαξης, κάνοντας λόγο πως «είναι δύο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή».

 

Ο γαλάζιος βουλευτής είπε επίσης να δούμε τι γίνεται στη Γαλλία, όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, καταποντίστηκε τελικά.

 

Έντονος ήταν ο διάλογος με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά.

 

«Εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», είπε ο βουλευτής και έφερε ως παράδειγμα φωτογραφικό διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους», ήταν η απάντηση σε έντονο ύφος του πρωθυπουργού.

 

Επίσης, ο Θεόδωρος Καράογλου, διερωτήθηκε αν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης. Μίλησε για «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση» και κλειστές πόρτες. Για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κόστισε στη ΝΔ όπως και το επινίκιο γλέντι.

 

Αλαζονεία καταλόγισε σε κυβερνητικά στελέχη και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, παραμελημένος δήλωσε ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

 

Την κριτική του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε και βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και παρομοίασε τους βουλευτές της ΝΔ με σάκο του μποξ ενώ έκανε και αναφορά στο γάμο των ομόφυλων τονίζοντας: «Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών».

 

Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης… κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού. "Κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel”, είπε και σημείωσε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι δεξιός.

 

Προειδοποίηση για τη στάση του εφεξής απηύθυνε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος. Τόνισε πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος του σε κανένα νομοσχέδιο και ότι δεν πρόκειται να ξανά ψηφίσει τίποτα που δεν θα του εξηγηθεί αναλυτικά.

 

Η αιχμή περιλαμβάνει και την ψήφο του στο πρόσωπο της προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Τέλος με αναφορές στο γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαριών, αλλά και με επισημάνσεις γα την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας οι τοποθετήσεις του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

 

Ο βουλευτής Ροδόπης εστίασε την παρέμβαση του στις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών, καθώς και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

"Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δείτε που οδηγήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη", ανέφερε, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση να προκαλεί ακόμη μία παρέμβαση του πρωθυπουργού.

 

"Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά. Εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα. Ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο... Όταν λέμε μπροστά, εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τελικά η ΝΔ είναι μια στραπατσάδα η οποία δεν έχει γεύση, αν και οι βουλευτές της θέλουν να ρίξουν αρωματικά φυτά για να νοστιμίσει, εκτός κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προτιμά ανάλατη και …μπλουμ!