γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μην κάνεις παρέα αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει… αυτό πρέπει να πει κάποιος του Αλέξη Τσίπρα που εσχάτως φαίνεται ότι ακούει η παρακολουθεί το τι κάνει ένας άλλος αποτυχημένος που τα βρήκε όλα στα χέρια και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε, κι αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ή αλλέως πως ΓΑΠ!

 

Κι αφού δεν μπόρεσε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τώρα προφανώς και κινεί νήματα κατά του Ανδρουλάκη για να τον εκπαραθυρώσουν μαζί με όσους περίμεναν αυτή την ευκαιρία και ήλπιζαν σε μια ακόμη ήττα για ένα μαγαζί γωνία που αλλάζει όπως λένε στην πολιτική πιάτσα ΑΦΜ σαν τα πουκάμισα!

 

Πριν από εννιά μήνες περίπου και ενώ ο Κασσελάκης ήταν νωπός στο κόμμα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, έδειχνε πως επανακάμπτει διακριτικά αλλά δυναμικά στα τεκταινόμενα της Κουμουνδούρου.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα μπαράζ συναντήσεων τις τελευταίες 48 ώρες μέσα Νοέμβρη του 2023, όπου έστειλαν μηνύματα σε όλες τις πλευρές.

 

Ενώ πολλοί το έβλεπαν ως μια προσπάθεια να σταματήσει η αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών, τότε λόγω Κασσελάκη μια και κάποιοι δεν άντεχαν αυτό που είχε ψηφίσει η βάση του κόμματος από τότε έστελναν ένα σαφές μήνυμα προς την ηγετική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση τότε (και καλά) στην πιστή τήρηση του καταστατικού του κόμματος και στην ανάπτυξη ενός πολιτικού σχεδίου από τις εσωτερικές δομές της Κουμουνδούρου.

 

Τότε φαίνονταν ότι η “επιχείρηση ενότητα” είχε ξεκινήσει, αλλά κανείς δεν μπόρεσε  να προβλέψει την έκβασή της.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός που όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης έλεγαν ότι ο Αλέξης έστειλε τότε μήνυμα τόσο προς τον κ. Σ. Κασσελάκη όσο και προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου να σταματήσουν την φαγωμάρα και να προς χάριν της ενότητας να τα βρουν.

 

Πολλά μέλη και βουλευτές του κόμματος ζητούσαν απεγνωσμένα (ή έτσι έλεγαν) την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού πριν από την απόσχιση της “Ομπρέλας”.

 

Τελικά η επιχείρηση «διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος», στέφθηκε με απόλυτη …αποτυχία.

 

Πως την είδε τότε ο κύριος Τσίπρας; Προφανώς έκανε διπλή ανάγνωση μια και ο ίδιος θα ήθελε το κόμμα ενωμένο για να το βρει έτοιμο όταν θα αποφάσιζε ο ίδιος ή άλλοι να δρομολογήσουν την επαναφορά του, αλλά και έτσι που έγινε και έσπασε σε πολλά κομμάτια, δεν νομίζω να το πήρε και βαριά!

 

Και πέρασαν οι μήνες και ξαφνικά περίμενε στη γωνία για να σκάσει μύτη στη σκηνή!

 

Διοργανώνει το ίδρυμά του, μια Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και μετά την παρέλαση των ονομάτων και ειδικά την πρώτη μέρα της Διάσκεψης, κάποιοι έκαναν λόγο για έναν «παλιό Τσίπρα με παλιά υλικά».

 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

Η ομιλία Τσίπρα στο κλείσιμο της Διάσκεψης άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.

 

Το γεγονός ότι τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ν’ αρχίσουν οι συνομιλίες και οι όποιες διεργασίες συνεννόησης και σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων ως τη μόνη λύση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο και απελευθέρωσε δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ που έως εκείνη την ώρα περίμεναν κάτι, μια κίνηση, από τον πρώην πρωθυπουργό.

 

Και ο Τσίπρας δεν είναι Κώστας Καραμανλής να έχει κάτσει στην γωνία και να βγάζει έναν λόγο τον χρόνο απλά κάνοντας αναφορά σε εθνικά θέματα…

 

Ο Τσίπρας είναι σαν τον ΓΑΠ.

 

Τους αρέσει και των δύο η ιδιότητα του χρήσιμου στο Σύστημα. Ένα Σύστημα που θέλει να κρατάει δυνάμεις με λούσο στο πεδίο για να τις χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται να ανακατέψουν την τράπουλα!

 

Τυχαίες δεν ήταν οι δύο δημοσκοπήσεις για το θέλει ο χώρος της Κεντροαριστεράς, μάλιστα την μια την παρήγγειλε αν δεν κάνω λάθος το ίδρυμα Τσίπρα;

 

Και τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις; Το προφανές…

 

Οι ψηφοφόροι θέλουν ένα κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και έναν ηγέτη που να μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της «κουρελούς»!

 

Α και να μην το ξεχάσω μια και στις εργασίες της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Αλέξης Τσίπρας» με το Ίδρυμα Ζάεφ βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου (ο ΓΑΠ).

 

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μνημόνιο και τις επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν «αντιμνημονιακά», λέγοντας: «Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό, απέναντι στην ανάδυση του συντηρητισμού, νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους».

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές στη Γαλλία.

 

Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα τα περί «Ολαντρέου» που έλεγε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αν ήταν εδώ (σ.σ. ο Ολάντ) θα μπορούσαμε να έχουμε και ένα πάνελ Ολαντρέου, Αλέξη μου», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαμογελαστός και ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε.

 

Αλεπούδες, πόσα καλά ξέρετε να χειραγωγείτε τον χώρο σας…