γράφει ο
Τάσος Αποστολίδης
Στη δημοσιότητα δόθηκε αυτή την εβδομάδα το νέο βίντεο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διάρκειας 5,5 λεπτών.
Στο βίντεο προβάλλονται οι ομορφιές των πέντε νομών της Περιφέρειας, της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου, καθώς και των δύο νησιών της, της Θάσου και της Σαμοθράκης.
Το βίντεο αρχίζει με έναν χάρτη που δείχνει το βασικό οδικό δίκτυο (Εγνατία Οδός), τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης καθώς και τα δύο αεροδρόμια. Αυτά που απουσιάζουν από το χάρτη είναι οι άλλοι οδικοί άξονες (ενδεικτικά η Δράμα φαίνεται εκτός δρόμου!) αφού στην ουσία βλέπει κανείς μόνο την Εγνατία Οδό.
Απουσιάζουν οι οδικές συνδέσεις τόσο στο νομό Δράμας όσο και το νομό Έβρου, οι οποίες είναι πλέον σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές.
Αυτό που επίσης δεν υπάρχει είναι οι κάθετοι άξονες αλλά και η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οι χάρτες με τις χρονο-αποστάσεις από τις πρωτεύουσες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είχε η Περιφέρεια χρησιμοποιήσει σε εκθέσεις τουρισμού.
Κατά τα άλλα το βίντεο παρουσιάζει πολλές εικόνες από όλη την Περιφέρεια και τα αξιοθέατά της, μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και διάφορα μουσεία, στιγμιότυπα της λαογραφίας και στοιχεία της τοπικής γαστρονομίας κ.α.
Η προβολή ξεκινάει με ένα άλμπουμ φωτογραφιών να ξεδιπλώνεται. Το βίντεο χωρίζεται σε θεματικές κατηγορίες.
Πρώτη είναι η «θάλασσα», στην οποία είναι λογικό να υπάρχει «αδικία» αφού μέσα στις λιγοστές επιλογές «χώρεσαν» μόλις 5 από τις πολλές δεκάδες παραλίες της Θάσου κι ελάχιστες από την ηπειρωτική πλευρά της Περιφέρειας.
Ακολουθεί η κατηγορία «φύση», που αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της Περιφέρειας που την ξεχωρίζει, στο τουριστικό της προϊόν, από άλλες.
Τρίτη κατηγορία είναι ο «πολιτισμός». Ενώ υπάρχουν φωτογραφίες π.χ. από τα αρχαία θέατρα και άλλα μνημεία, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως για το ιστορικό φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, τίποτα που να παραπέμπει σε αρχαίο δράμα ή γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και δεν απουσιάζουν μόνο δρώμενα της Καβάλας, όπως το Cosmopolis, λείπουν από το βίντεο και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και τόσα άλλα…
Τέταρτη κατηγορία είναι τα «μονοπάτια» όπου αντί για προτεινόμενες διαδρομές, το βίντεο παρουσιάζει απλώς κάποιες εικόνες των πόλεων σαν «καρτ ποστάλ».
Πέμπτη κατηγορία είναι «θρησκεία» όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες αφού ελάχιστα θρησκευτικά μνημεία βλέπει κανείς ενώ απουσιάζουν παντελώς τα μη χριστιανικά μνημεία, που είναι αυτά που συνθέτουν και την «πολυχρωμία» της περιοχής, ιδιαίτερα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, θα ανέμενε κανείς περισσότερη έμφαση στα βήματα του Αποστόλου Παύλου που είναι ικανά να προσελκύσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Τελευταία κατηγορία είναι η «γαστρονομία» που αποτελεί επίσης ξεχωριστό «χαρτί» διαφοροποίησης από άλλους προορισμούς. Αν και «λαχταριστές» εικόνες δίνουν μια γεύση για την ιδιαιτερότητα της περιοχής, οι ελλείψεις κι εδώ είναι πολύ μεγάλες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζει η παγκοσμίως μοναδική στο είδος της ελιά θρούμπα αλλά και το μέλι ή τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τα λουκούμια της Κομοτηνής.
Αν και το βίντεο έχει ωραίες και εντυπωσιακές εικόνες, εντούτοις η «αυλαία» του πέφτει με μία πολύ αδύναμη εικόνα από το παραδοσιακό γλέντι μιας παρέας.
Σε γενικές γραμμές, έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες της περιοχής. Αδύναμο σημείο του βίντεο που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια είναι η παντελής έλλειψη κινούμενης εικόνας. Χρησιμοποιήθηκαν στατικές εικόνες και για να μην κουράσουν τον θεατή, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εφέ που προσδίδουν κίνηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται μια εικονική τρίτη διάσταση (fake 3D).
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα όμορφο βίντεο, που ανοίγει την όρεξη στον επισκέπτη να έλθει και να γνωρίσει την περιοχή. Θα μπορούσε σίγουρα να ήταν πολύ καλύτερο, πολύ πληρέστερο, πολύ πιο εντυπωσιακό.
Θα έλεγε κανείς ότι το αποτέλεσμα υπερτερεί σε σχέση με κάποια παρόμοια βίντεο της Περιφέρειας στο παρελθόν, όμως, από την άλλη, υστερεί κατά πολύ σε σχέση με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό που συναντά κανείς βίντεο φτιαγμένα από πολλούς ιδιώτες στην περιοχή.
Δεν είναι δυνατόν μια δουλειά που συμπεριλαμβάνεται σε μια μεγάλη ανάθεση σε εταιρία εκτός Περιφέρειας, να είναι υποδεέστερη από τις δουλειές π.χ. των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της περιοχής, που διαθέτουν εντυπωσιακά πλάνα και κυρίως κινούμενη εικόνα που «κόβει την ανάσα».
Καλή η προσπάθεια αλλά την επόμενη φορά η Περιφέρεια να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα «όπλα» που βρίσκονται «εντός των πυλών» της και όχι απλώς φωτογραφίες για να φτιάξει βίντεο.