γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Με... πολιτικά κουίζ προς λύση την πιο χαλαρή φύση της ευρωπαϊκής κάλπης, αλλά και το γεγονός ότι πολλάκις στο παρελθόν το... συγκεκριμένο ραντεβού των πολιτών με τα... μπλε παραβάν έχει αποτελέσει τη... γέφυρα για εκπομπή μηνυμάτων δυσαρέσκειας προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς εισέρχεται, σταδιακά, σε προεκλογικό περιβάλλον, τέσσερις μήνες πριν από το ορόσημο της 9ης Ιουνίου. 

 

Ο πρωθυπουργός, που ήδη έχει ανοίξει τον πρώτο κύκλο των ανά την Αττική και περιφέρεια περιοδειών του, θα αυξήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και με την επιστροφή του από την Ινδία τον... διασκελισμό της επαφής του με την κοινωνία, πρωταγωνιστώντας, όπως και στη διπλή αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του 2023, στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία απέναντι σε μια αντιπολίτευση που αναζητεί παλμό, προκειμένου να διαμορφώσει συνθήκες επανάκαμψης. 

 

"Το στοίχημα της κάλπης είναι σύνθετο: Από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται. 

 

Και, από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή... 

 

Και στα δύο η απάντηση είναι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας", συνηθίζει να σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του. 

 

Με βάση, μάλιστα, το γεγονός ότι, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρωκάλπης, το... γαλάζιο οικοσύστημα δύσκολα θα επαναλάβει το... σαρωτικό 41% του Ιουνίου του 2023, ο πήχης της επιδίωξης φαίνεται να έχει ως σημείο αναφοράς το 33,12% του Μαΐου του 2019. 

 

Όλα αυτά, δε, σε συνάρτηση με τις... ρωγμές που δύνανται να αφήσουν στο προφίλ της Ηρώδου Αττικού 19 και της οδού Πειραιώς τα πολλαπλά μέτωπα της ακρίβειας, των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και του νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που προκάλεσε τις πρώτες σημαντικές εσωτερικές αναταράξεις της δεύτερης τετραετίας. 

 

Στοχεύοντας να τονίζει συνεχώς τις... κόκκινες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτή την τετράμηνη διαδρομή μέχρι την 9η Ιουνίου αναμένεται ότι θα... ποντάρει στο μεταρρυθμιστικό DNA της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και στη λέξη-κλειδί της προόδου, την οποία τοποθετεί συχνά-πυκνά πλάι στην πολιτική ταυτότητα του "γαλάζιου στρατοπέδου".

 

Τη στιγμή, δε, που Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δίνουν τη δική τους μάχη, με... πολιτικό τρόπαιο την επόμενη ημέρα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να διευρύνει την... ηχώ του στον χώρο του Κέντρου, στερώντας... οξυγόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, συμπορεύεται με τη... δοκιμασμένη, και εκ των πραγμάτων πετυχημένη, τακτική της συνεχούς διεύρυνσης της οδού Πειραιώς. 

 

Μία διεύρυνση που, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, έθεσε τις βάσεις για την αυτοδυναμία του 2019, αλλά και το... διπλό γκολ στις κάλπες του 2023, και μάλιστα με αύξηση των "γαλάζιων" ποσοστών. 

 

Εάν, λοιπόν, με όρους αθλητικούς... σύστημα που κερδίζει δεν αλλάζει, τα... χνάρια του 2019 και του 2023 δείχνουν, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το μονοπάτι μέχρι την 9η Ιουνίου του 2024. 

 

Η Ηρώδου Αττικού και η οδός Πειραιώς έχουν... κεντράρει στα... ραντάρ τους το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη αδυνατεί (τουλάχιστον προς το παρόν) να ενισχύσει τον παλμό του και επάνω σε αυτό το δεδομένο έρχεται να κολλήσει το... γαλάζιο κάλεσμα όχι μόνο σε παλαιά στελέχη από τον χώρο του Κέντρου, αλλά και σε πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στους παλαιούς παραδοσιακούς διαχωρισμούς και αναζητούν έργο, μεταρρυθμίσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

"Η στρατηγική μίας μεγάλης παράταξης, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι που πάντα ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία με νέους συμπολίτες μας που προσήλθαν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, εκ των πραγμάτων πέτυχε... 

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση που θα μπορεί να υλοποιεί μεγάλες αλλαγές προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τον τελικό λόγο, όπως συνηθίζεται άλλωστε, θα τον έχει ο ίδιος που ήδη έχει αποκαλύψει το... στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά το προφίλ των υποψηφίων. 

 

"Να στείλουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρόσωπα με γνώση του ρόλου τους, γειωμένα στην κοινωνία αλλά και έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, με δεδομένη την αφοσίωση και την εργατικότητά τους", τονίζει.