γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Το ακούγαμε από το 2020 και κάναμε την παλαβή, αλλά τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου…

 

Βέβαια είχε ξεκινήσει το κακό εδώ και μήνες όπως για παράδειγμα η εξαφάνιση του χύμα τσίπουρου από ταβέρνες και τσιπουράδικα…

 

Οι «τσιπουροκατανύξεις» ακόμη και στη Νέα Ιωνία του Βόλου για παράδειγμα που ήταν και είναι τουριστική ατραξιόν από μια εθιμοτυπία που σταδιακά επέβαλαν οι πρόσφυγες από την Σμύρνη και την Μικρασία, με μεζεδάκι απαραίτητο, και τσίπουρο και μόνο τσίπουρο χύμα στο καραφάκι τέλος.

 

Βέβαια παλιά τα χρόνια εκείνα θυμάστε και εδώ στην Καβάλα, το τσίπουρο σερβίρονταν με τη μόστρα.

 

Ερχόταν ο ταβερνιάρης με το μπουκάλι ανά χείρας και γέμιζε το ποτηράκι -σημερινό σφηνάκι- του πελάτη με εκείνο την μύτη που με ρυθμικές κινήσεις έσταζε το …υγρόν πυρ της χαράς.

 

Τα πράγματα άλλαξαν και ούτε μόστρα αλλά ούτε και το κλασικό καραφάκι με το χύμα τσίπουρο.

 

Το χύμα τσίπουρο από άγνωστους αποσταγματοποιούς πήρε τέλος.

 

Το τσιπουράκι, το ταπεινό ποτό των κάποτε φτωχών και όχι μόνο, θα συνεχίσει να προσφέρεται, αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους που επιβάλλουν οι καιροί. Θα σερβίρεται τυποποιημένο, σφραγισμένο και με υπευθυνότητα από εταιρείες που θα φέρουν και την ευθύνη για το προϊόν, ενώ οι νόμιμοι φόροι θα αποδίδονται στο Κράτος.

 

Και φυσικά η τιμή …τσούζει πλέον κι αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε!

 

Βέβαια η ιστορία τον περασμένο Μάρτη έφτασε και στη Βουλή όπου ένας βουλευτής ονόματι Ψύρρας Θωμάς εκ Λαρίσης της ΔΗΜΑΡ, κατέθεσε ερώτηση  προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με «την φορολόγηση του Τσίπουρου».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: «το τσίπουρο είναι ένα προϊόν με δυναμική, ικανό να δώσει ώθηση και προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα, ιδιαίτερα στην περιοχή Τυρνάβου που καλύπτει τουλάχιστον το 50% της παραγωγής στη Θεσσαλία.

 

Ο βασικός ανταγωνιστής του τσίπουρου είναι το ούζο. Το ούζο, όμως, μόνο κατ’ όνομα είναι ελληνικό, αφού τα αρωματικά και η αλκοόλη από την οποία παράγεται είναι εισαγόμενα και οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος διακινούνται από πολυεθνικές.

 

Ενώ λοιπόν στο θέμα της φορολόγησης το ούζο και το τσίπουρο έχουν τον μισό φόρο κατανάλωσης αλκοόλης, το μεν ούζο είναι κατοχυρωμένο με ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ το τσίπουρο μόνο με εθνική.

 

Πριν ενάμιση χρόνο ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ποτών (CEPS), κατά πάσα πιθανότητα καθοδηγούμενος από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο ούζο, έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ισχυρισμό ότι εφόσον το τσίπουρο δεν έχει κατοχυρωθεί στην ΕΕ πρέπει να διπλασιαστεί η φορολόγηση του.

 

Η ελληνική πολιτεία σχεδόν αδιαφόρησε. Η  Ένωση Αποσταγματοποιών κατέθεσε τα σχετικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διεκδικηθεί η μισή φορολογία και για το Τσίπουρο.

 

Επειδή, αν διπλασιαστεί ο φόρος, το τσίπουρο θα μετατραπεί σε ένα πανάκριβο ποτό (ήδη είναι είναι ακριβό μετά και τη αύξηση του φόρου κατά 114% τα τελευταία χρόνια), ενώ θα “πριμοδοτούμε” με μισή φορολογία γεωργικά προϊόντα άλλων χωρών, όπως τη Βουλγαρία από όπου προέρχεται κυρίως η αλκοόλη για το ούζο

 

Επειδή στο θέμα της φορολόγησης  εμπλέκεται το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ελληνική πολιτεία (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους), ώστε το τσίπουρο να κατοχυρωθεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσει η αγορά του εξαιτίας της βαριάς φορολόγησης;»

 

Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν πήρε ο Ψύρρας απάντηση, αλλά φαίνεται ότι δεν πέρασε το δικό του, αλλά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Και μαθαίνω ότι φίλος μου πήγε και μάζεψε τα σταφύλια του όπως κάθε χρόνο στη Θάσο και πήρε ένα τηλέφωνο στο αποστακτή (τον αποσταγματοποιό) να τον ρωτήσει πόσο πάει η καζανιά…

 

Πέρσι έδωσε για 40 κιλά τσίπουρο που έβγαλε ένα κατοστάρικο ενώ φέτος του ζήτησε φιλικά …400 ευρώ!

 

Και σκέφθηκε ο άνθρωπος να κάνει τα σταφύλια κρασί και να πετάγεται στο σούπερ μάρκετ για τσίπουρο μια που θα του βγει φθηνότερα!

 

Κι έτσι ένα τσίπουρο του φτωχού είχαμε, πάει κι αυτό το έφαγε η φιλελεύθερη οικονομία του Κυριάκου…

 

Ντροπή σας μωρέ και το τσιπουράκι μας;