Επίθεση στη διοίκηση της τοπικής Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) νομού Καβάλας εξαπολύει με άρθρο του ο πρώην διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Γιώργος Χεριστανίδης με αφορμή το συνέδριο που ήθελε να πραγματοποιήσει στην Καβάλα η ΟΛΜΕ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΕΡΙΣΤΑΝΙΔΗ

 

Το κείμενο του κ. Χεριστανίδη είναι το ακόλουθο:

 

 

Δυστυχώς αυτά θα συμβαίνουν όταν χαμηλού συνδικαλιστικού αναστήματος και δυνατοτήτων συνάδελφοι ηγούνται του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

 

Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΛΜΕ Καβάλας να συμβάλει για την οργάνωση στην Καβάλα του εκπαιδευτικού συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

 

Αυτό σημαίνει πως πριν το καλοκαίρι, σε μια χαμηλής ζήτησης για την Καβάλα τουριστική σαιζόν θα έρχονταν στην πόλη μας 700-800 άτομα, θα δούλευαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα διάφορα μαγαζιά, θα αποκτούσε για ένα 3ήμερο ζωή η πόλη και ο ευρύτερος Νομός, και θα διαφημίζονταν ανά την Ελλάδα τα αξιοθέατα του Νομού αφού τέτοιου είδους συνέδρια πέραν του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα περιλαμβάνουν και δραστηριότητες ψυχαγωγικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος.

 

Εννοείται φυσικά πως θα καταξιώνονταν και στη συνείδηση του κόσμου το συνδικαλιστικό μας σωματείο το οποίο τελευταία δεν είναι και στα καλύτερά του…

 

Αντί να αρπάξουν την ευκαιρία και να τρέξουν αμέσως στις τοπικές αρχές, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, υπευθύνους μουσείων αλλά και σε διευθυντές ξενοδοχείων, χώρων εστίασης κτλ ώστε να βρεθεί τρόπος να έλθει πάση θυσία το συνέδριο στην Καβάλα, έκαναν ότι ήταν δυνατόν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση του…

 

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μου, ειπώθηκαν τα εξής… «Πού να τρέχουμε εμείς τώρα… Αυτά θέλουν δουλειά… θέλει τρέξιμο», άλλωστε δεν είμαστε …υποχρεωμένοι να οργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις…

 

Προφανώς αναλογιζόμενοι ότι μια τέτοια απόφαση θέλει δουλειά, θέλει οργανωτικές ικανότητες, θέλει δυνατότητες και διάθεση συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, θέλει θυσίες, θέλει τρέξιμο, οι συνάδελφοι της ηγετικής ομάδας της ΕΛΜΕ είπαν όχι.

 

Και να σκεφθεί κανείς πως η ΟΛΜΕ αναλάμβανε εκείνη τις συνεννοήσεις με τα ξενοδοχεία, τα κέτερινγκ και όλα όσα έχουν σχέση με χρήματα, έξοδα κτλ

 

Η ΕΛΜΕ απλώς θα έκανε την προεργασία, τις βολιδοσκοπήσεις κτλ και φυσικά θα ήταν επί ποδός όλο το τριήμερο. Παρ όλα αυτά η ηγετική ομάδα της ΕΛΜΕ Καβάλας ψήφισε όχι, παρασύροντας στο όχι ή λευκό και κάποια άλλα μέλη, ακριβώς επειδή τόσα χρόνια στον συνδικαλισμό το μόνο που έμαθαν να κάνουν ήταν εύκολη κριτική, συγκεντρώσεις στις πλατείες, ντουντούκα και πορείες στους δρόμους.

 

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ενεργού εκπαιδευτικής μου υπηρεσίας είχα την τύχη να συμμετάσχω προ 15ετίας σε εκπαιδευτικό συνέδριο στα Χανιά και πραγματικά είναι ζωντανές ακόμα και σήμερα οι εντυπώσεις μου και από το επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου, αλλά και από το ψυχαγωγικό κομμάτι όπως και το κομμάτι, της τοπικής τουριστικής προβολής που με ιδιαίτερη φροντίδα μας πρόσφεραν οι συνάδελφοι της εκεί ΕΛΜΕ.

 

Αυτό όφειλαν και τα εδώ μέλη της ΕΛΜΕ μας να πράξουν και εννοείται πως αν υπάρχουν έστω και τώρα περιθώρια να αλλάξουν απόφαση οφείλουν να το ξαναδούν.

 

Η ΕΛΜΕ μας όμως κατά τη γνώμη μου τελευταία κοιμάται «ύπνο βαθύν»

 

Ως διευθυντής εκπαίδευσης είχα τακτικότατες «επισκέψεις» στο γραφείο μου από τα «ανησυχούντα» τότε μέλη και όχι μόνον της ΕΛΜΕ ενώ η πλατεία Καπνεργάτη της πόλης μας σχεδόν καθημερινά …στέναζε από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες Δεν λέω υπήρχαν προβλήματα και θα ήμουν άδικος άμα έλεγα πως δεν υπήρχαν Τι έγινε όμως;;; Τα προβλήματα εξέλειπαν όλα ξαφνικά;;; Αποκτήσαμε ως δια μαγείας τα ιδανικά Σχολεία και το ιδανικό Υπουργείο και… δεν το καταλάβαμε;;;

 

Αν δεν κάνω λάθος τρείς (3) όλες και όλες ήταν οι ανακοινώσεις που σαν ΕΛΜΕ εξέδωσε το συνδικαλιστικό μας όργανο τον τελευταίο χρόνο… Με την πρώτη καλούσε τους συναδέλφους σε …συγκέντρωση … συμπαράστασης στην Κυβέρνηση για να έχει το λαό με το μέρος της εναντίον των άσπονδων εχθρών που βυσσοδομούν εναντίον της καλής Ελληνικής Κυβέρνησης (μήπως αυτό κ. συνάδελφοι λέγεται κατευθυνόμενος φιλοκυβερνητικός συνδικαλισμός;;;).

 

Τη δεύτερη φορά εξέδωσε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στον… χειμαζόμενο λαό της Συρίας και την τρίτη …πρόσφατα για τις απλήρωτες καθαρίστριες των Σχολείων. Βλέπετε ο κλάδος των καθηγητών δεν έχει πλέον προβλήματα, όλα είναι λυμένα και η εκπαίδευση ζει τις καλύτερες μέρες της ζωής της…

 

Α ξέχασα είχαν εκδώσει και 2 ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσαν πριν το καλοκαίρι τους συναδέλφους σε ανατροπές, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όπως έλεγαν και να ψηφίσουν για διευθυντές εκείνους που …μάλλον εκείνοι (της ηγετικής ομάδας) ήθελαν…. .Και οι συνάδελφοι ψήφισαν και κατά 95% επανεκλέχτηκαν εκείνοι που το ΠΥΣΔΕ επιλογής του 2011 με πολλή επιμέλεια και υπευθυνότητα επέλεξε.

 

Δεν είχαν όμως το θάρρος να πουν ένα συγνώμη για την ορθότητα των επιλογών μας τις οποίες κατηγορούσαν …γιατί μάλλον ξεχνάνε εύκολα. Τότε κατηγορούσαν ως απαράδεκτη τη διαδικασία της συνέντευξης την οποία βέβαια η νυν Κυβέρνηση από το παράθυρο επαναφέρει και δεν έχουν το θάρρος τώρα να ξανακαταγγείλουν….

 

Θα μου πείτε …τα μόνο είναι;;; Τα Σχολεία ξανάνοιξαν με ένα σωρό προβλήματα και φτάσαμε Χριστούγεννα και ακόμα υπάρχουν ένα σωρό κενά και ας φτάσαμε στις 23.000 αναπληρωτές (κάποτε πάλευαν για μόνιμους διορισμούς, ακούσατε κάτι τώρα;;;)

 

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης συνεχίζεται, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις δεν έχει σταματημό, οι περικοπές στα φάρμακα και τις παραϊατρικές εξετάσεις δεν έχει τελειωμό, έχουν τοποθετηθεί ακόμα μια φορά κομματικοί περιφερειακοί Διευθυντές, τα υπηρεσιακά συμβούλια στελεχώνονται πάλι από φιλοκυβερνητικά στελέχη, επανήλθε η συνέντευξη στις επιλογές συμβούλων και Προϊσταμένων και να περιμένετε κάτι ανάλογο και για τις επόμενες επιλογές Διευθυντών Σχολείων, όποτε γίνουν.

 

Ο άθεος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με μια κουβέντα του παραχάραξε την Ιστορία, διέγραψε τη Γενοκτονία των Ποντίων η Ιστορία των οποίων αφαιρέθηκε από τα Σχολικά εγχειρίδια και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός… Η Καβάλα που είναι μια προσφυγούπολη δέχθηκε μια μεγάλη προσβολή και η δική μας ΕΛΜΕ δεν πήρε χαμπάρι… Ζούμε φαίνετε στη χώρα των Λωτοφάγων΄ Και να σκαφθεί κανείς πως τα ανωτέρω είναι μερικά από τα όσα δυστυχώς συνέβησαν.

 

Μάλλον πολύ εύκολα μετέτρεψαν το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη σε …κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη και φυσικά όλοι εκείνοι οι ασχημονούντες «γιουχαιστές» που έκαναν τα πάντα να ευτελίσουν τις παρελάσεις, να κόβουν καλώδια και να αμαυρώνουν τις εθνικές γιορτές εκτοξεύοντας αυγά και βρισιές εναντίον των επισήμων κ.τ.λ έγιναν ειρηνικοί χειροκροτητές τους και μάλιστα κάποιοι μέχρι χθες σύντροφοί τους που δήλωναν απέχθεια στις φασιστικές παρελάσεις έβαλαν γραβάτες και ανέβηκαν και στις εξέδρες των επισήμων που μέχρι χθες κατηγορούσαν….

 

«Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή….» πανηγύριζαν στους δρόμους κάποιοι το βράδυ του περήφανου ΟΧΙ κατά το δημοψήφισμα μέσα στο κατακαλόκαιρο Φυσικά όλα αυτά τα έκαναν γαργάρα όταν μετά μια εβδομάδα ο…κ. Μελισσανίδης έκανε τη μεγαλοπρεπή του κωλοτούμπα…

 

Τι θυμάμαι τώρα θα μου πείτε… άλλωστε κάποιοι από αυτούς τώρα πήραν τα «κουβαδάκια» τους και …πήγαν σε άλλη παραλία. σε άλλα κόμματα και συνιστώσες… και εξαγνίστηκαν… Έτσι νομίζουν ή έτσι ξεγελιούνται… όμως ο κλάδος δεν τους πιστεύει πλέον Δεν τους εξιλεώνει όμως, αν και αυτοί νομίζουν πως οι συνάδελφοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

 

Έχουν τεράστιες ευθύνες για πολλά από αυτά που σήμερα συμβαίνουν και κατά τη γνώμη μου το ελάχιστο που έχουν και οφείλουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν όλοι τους, να πάνε σπίτια του. Αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων…. Ο τρόπος με τον οποίο τόσα χρόνια ασχοληθήκαν με τον συνδικαλισμό μόνο δεινά έφερε και θα φέρει στον κλάδο. Πρέπει να φύγουν, ο κλάδος δεν χρειάζεται φθαρμένους και κουρασμένους συνδικαλιστές παγιδευμένους σε κομματικές σκοπιμότητες και να ανοίξουν το δρόμο σε νέα άτομα, άφθαρτα, χωρίς αγκυλώσεις και εξαρτήσεις από κομματικές επιλογές, και που να ενδιαφέρονται μόνο για τον κλάδο μας.

 

Θα είναι η σπουδαιότερη και ίσως η μοναδική τους προσφορά στην πολύπαθη εκπαίδευση και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο….

 

Με εκτίμηση προς τους συναδέλφους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΡΙΣΤΑΝΙΔΗΣ

Τέως Δ/ντης της ΔΔΕ Καβάλας