"Αν ακούς για οικονομικά προβλήματα, προετοιμάσου για αυξήσεις". Την καταγγελία αυτή έκανε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τους άλλους εκλεγμένους συμβούλους της δημοτικής παράταξης "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" για τη ΔΕΥΑΚ.

 

Ο κ. Σιμιτσής αρχικά κατηγόρησε τη δήμαρχο Καβάλας για δεύτερες σκέψεις. "Δεν είναι θέμα χαρακτήρα", διευκρίνισε, "αλλά απέναντι στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δείχνει πως διακατέχεται από κρυψίνοια και από έλλειψη ευθύτητας.

 

Το απέδειξε με την περίπτωση ΝΟΚ - Ναυτικού Μουσείου και τώρα με την περίπτωση Σανατορίου - Ειδικού Σχολείου. Δεν χρειάζεται να δρα έτσι. Εμείς εδώ είμαστε για να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα προβλήματα της απειρίας. Όλοι ζούμε στην Καβάλα και θέλουμε το καλό της πόλης μας".

 

Όπως προκύπτει, κατά τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η φασαρία που πρόσφατα ξέσπασε για τη ΔΕΥΑΚ δείχνει πως η διοίκηση σχεδιάζει αυξήσεις στην τιμή του νερού. Δεν ξέρει πώς να το κάνει και επιχειρεί να εμφανίσει όσο μπορεί περισσότερο σκοτεινό και δυσοίωνο το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης. Πιστεύει πως έτσι θα περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Και φορτώνει τα προβλήματα στις προηγούμενες διοικήσεις. 

 

Πρόκειται για δήθεν χρέη. Το έργο στα Χίλια απεντάχθηκε αλλά η επιχείρηση έκανε προσφυγή ώστε να μην επιστρέψει τα χρήματα που κόστισε στο ΕΣΠΑ. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν η σημερινή διοίκηση δεν κάνει σφάλματα τακτικής, όπως συνέβη με την υπόθεση κάποιων ΑΜΕΑ, τίποτα δεν θα χαθεί. Όσον αφορά τους ΑΜΕΑ, ο σημερινός πρόεδρος είναι σαν να τους παρακινεί: "ελάτε να πάρετε τα λεφτά σας", τους λέει, ξεχνώντας πως έτσι διαπράττει έγκλημα σε βάρος της ΔΕΥΑΚ. 

 

Την ίδια στιγμή η διοίκηση χαρίζεται και ρουσφετολογεί. Με αδιαφανείς μεθόδους ο Δήμος χρέωσε 0,10€ το νερό άρδευσης στο Χαλκερό. Το ακριβό νερό ύδρευσης, στην ίδια τιμή με το νερό ποτίσματος! Θα πληρώσει άραγε τη διαφορά στη ΔΕΥΑΚ; Η ΔΕΥΑΚ θα τη διεκδικήσει; Ας προσέξουν οι διοικούντες, γιατί εδώ προκύπτει ενδεχόμενο καραμπινάτης απιστίας των υπευθύνων. 

 

Αντί να σκανδαλολογούν, ας κοιτάξουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Να κάνουν τις συνδέσεις των καινούργιων δικτύων. Να προχωρήσουν τα έργα αντικατάστασης δικτύων που γίνονται στην Καβάλα. Να τελειώσουν τη μελέτη υδροδότησης της ΔΕ Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Να επεξεργαστούν σωστά τη νομική υπόθεση της απένταξης του έργου των Χιλίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Να μειώσουν τις διαρροές και να αυξήσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών. 

Όσον αφορά τα νέα δίκτυα, ο κ. Σιμιτσής παρουσίασε το κέρδος που προέκυψε στη Λυδία. "Εκτός από τη βελτίωση του νερού, έχουμε πλέον και αύξηση 40% των εισπράξεων από την ύδρευση, επειδή έκλεισαν όλες οι παράνομες συνδέσεις"!

 

Στη συνέχεια, ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων "ημετέρων" στην Καθαριότητα. Κατά την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε το δικαίωμα να παραταθούν οι συμβάσεις 12 συμπολιτών μας, που είχαν προσληφθεί με ΑΣΕΠ.

 

Αντίθετα η διοίκηση προτίμησε να πάρει 20 διμηνίτες, με σκοπό να παρατείνει τις δικές τους συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2016, όπως τροποποιήθηκε πλέον ο νόμος.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς και ο Χρήστος Τσοχαταρίδης απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ενώ παρόντες ήταν και οι Χριστόδουλος Μιχαλάκης και Θεόδωρος Μουριάδης, καθώς και ο Νίκος Καραπιπερίδης.

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ θα σχολιάσει ευρύτερα τα δημοτικά πράγματα την επόμενη χρονιά. "Σκοπός μας είναι να κάνουμε σκληρή αλλά εποικοδομητική και επωφελή αντιπολίτευση", σχολίαζαν όλοι οι σύμβουλοι.