Ανακοίνωση με την οποία κατακρίνουν την τελευταία φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Θάσου που είδε το φως της δημοσιότητας, εξέδωσαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

 

Το βράδυ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση πολιτών την οποία συγκάλεσαν η δημοτική παράταξη του Βασίλη Παπαφιλίππου «Ανθρώπων Έργα» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου.

 

Μετά τη συνέλευση εκδόθηκε ανακοίνωση με τίτλο «Αυτό δεν είναι ΓΠΣ είναι Γενικός Λατομικός Σχεδιασμός Θάσου»  η οποία αναφέρει τα εξής:

 

 

Σε σύσκεψη που οργανώθηκε από φορείς του νησιού με διαδικασία «κατεπείγοντος», την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από μηχανικούς και συζητήθηκε το θέμα του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Θάσου.

 

Από την παρουσίαση και την συζήτηση που ακολούθησε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω μελέτη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε ενδεχόμενη υλοποίηση της, μιας και απουσιάζουν μελετητικά στοιχεία που θα έδιναν προοπτική σε ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη (π.χ. απουσία σχεδίου αρμονικής συνύπαρξης λατομικών και τουριστικών ζωνών).

 

Ένα μικρό παράδειγμα στον τομέα των υδάτινων πόρων, το όριο της λατομικής ζώνης διέρχεται από την καρδιά των πηγών της Αγ. Βασιλικής που υδροδοτούν τον Θεολόγο. Παράλληλα η περιοχή που καθορίζεται ως λατομική ζώνη είναι η καρδιά των περιοχών Natura του νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται και κατά το ΙΓΜΕ ο ταμιευτήρας των υδάτινων πόρων της Θάσου.

 

Επίσης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση, η ενημέρωση είναι ελλιπής, τοπικά συμβούλια δεν έχουν λάβει αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το Δασαρχείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΤΕΕ.

 

Ως πολίτες και φορείς του νησιού θέλουμε να έχουμε το χρονικό περιθώριο ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας καθώς και να προσκομίσουμε συμπληρωματικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την αναβολή της συζήτησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιφέρειας.

 

Από την μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε, εξουσιοδοτήσαμε τους παρακάτω εκπροσώπους μας για να παρευρεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τον παραπάνω σκοπό:

 

Μπραστιανός Δημήτρης

Δαλγιανάκης Διαμαντής

Μαντέχος Παναγιώτης

Στάμος Βασίλης

Παπαφιλίππου Βασίλης

Φελούκης Δημήτρης.