γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Λάδι στη φωτιά της ακρίβειας ρίχνει η τιμή του λαδιού καθώς η παραγωγή ελαιολάδου που μειώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη στην επόμενη σοδειά εκτοξεύει τις  τιμές.

 

«Αν η αγορά “δουλεύει” με την τιμή των 8 ευρώ, θα φτάσει να πωλείται στο ράφι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 15 ευρώ το λίτρο», λένε άνθρωποι της παραγωγής

 

Κι όλα αυτά την στιγμή που το βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, το «μαγικό φίλτρο» της μεσογειακής διατροφής, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας.

 

Και μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας ήρθε η ώρα που θα χρειαστεί οι Έλληνες καταναλωτές να ψεκάζουν απλώς τη σαλάτα τους με το πολύτιμο προϊόν, ενώ η χώρα είναι γεμάτη ελαιώνες;

 

Αγωνία επικρατεί σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον πρωτογενή τομέα η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου και σε επίπεδο παραγωγού, δεδομένου ότι οι καταναλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη θα στραφούν σε φθηνότερες λύσεις. «Είναι πλεονέκτημα η ποιότητα για ένα προϊόν αλλά πρέπει και να μπορείς να το αγοράσεις. Και μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που όλοι έχουν φτωχύνει», αναφέρουν.

 

Διαβάζω στην Καθημερινή ότι «αν παραμείνουν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω στην κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια να ενημερωθούν οι καταναλωτές και να τρώνε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πραγματικά έχει πιάσει τόπο. Αλλά πώς θα το τρώνε αν δεν μπορούν να το αγοράσουν;».

 

Ο κ. Πάνος Πουρνάρας, διευθυντής μάρκετινγκ στην εταιρεία «Ελαια Σητείας», η οποία τυποποιεί και διαθέτει στην αγορά ελαιόλαδο από χιλιάδες παραγωγούς, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον του καλού ελαιολάδου τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

 

«Την φοβάμαι». Η απάντηση του κ. Μανώλη Καμπιτάκη, προέδρου του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Ηρακλείου και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), στο πώς αντιμετωπίζει την άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, μοιάζει αναπάντεχη.

 

«Ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής έχει πουληθεί στην τιμή των 8 ευρώ. Η μέση τιμή που πήραν οι παραγωγοί για τις μεγαλύτερες ποσότητες είναι 4,80-5,00 ευρώ. Αν η αγορά “δουλεύει” με την τιμή των 8 ευρώ, θα φτάσει να πωλείται στο ράφι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 15 ευρώ το λίτρο. Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν;» αναρωτιέται.

 

Κανείς δεν φανταζόταν ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα έφτανε στα 8 ευρώ το λίτρο τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο, λέει ο παραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου Δημήτρης Πολυμενάκος από τη Λακωνία. «Ετσι όσοι είχαν κλείσει συμβόλαια με εμπόρους για συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. τα συμβόλαια έχουν ρήτρα), χάνουν χρήματα. 

 

Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν έχει απολαύσει αυτή την τιμή 8-9 ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. Οι περισσότερες ποσότητες πουλήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές», εξηγεί.

 

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι τιμές πώλησης έχουν «διορθώσει» προς τα πάνω.

 

«Πολλοί καταναλωτές μας τηλεφωνούν καθημερινά και μας ρωτάνε τι θα γίνει με τις τιμές. Εμείς αλλάξαμε τον τιμοκατάλογο δεδομένου ότι πλέον αγοράζουμε το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς πάνω από 9 ευρώ, αλλά κάναμε μικρές αυξήσεις. Και συνεχίζουμε τις προσφορές για τις οποίες είχαμε συμφωνήσει. 

 

Μειώσαμε την κερδοφορία μας για να μην εκτιναχθεί η τιμή. Όμως το 4λιτρο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες το έβρισκες στο ράφι με 35 ευρώ και σήμερα μου είπαν ότι πωλείται 49 ευρώ. 

 

Τα σούπερ μάρκετ δεν θυσιάζουν ούτε σεντ από την κερδοφορία τους», περιγράφει ο κ. Πουρνάρας που εύχεται «επιστροφή στην κανονικότητα». «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια προώθησης του ΠΟΠ Σητείας και δεν θα βρίσκουμε αγοραστές», προσθέτει. «Πριν από ενάμιση χρόνο, την άνοιξη του 2022 η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 3,30-3,50 το λίτρο και τον Σεπτέμβρη είχε ανέβει στα 4 ευρώ. Ομως 8 και 9 ευρώ; Κανείς δεν το περίμενε».

 

Την αύξηση της τιμής έφερε η μειωμένη παραγωγή της εσοδείας 2022/2023 στις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στην Ισπανία. Η Ισπανία πέρυσι είδε την παραγωγή της να καταρρέει κατά 54% και να συρρικνώνεται από 1,49 σε 0,68 εκατ. τόνους. Μεγάλη πτώση της παραγωγής κατά 27% παρατηρείται και στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία και μόνο η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της παραγωγής της και μάλιστα εντυπωσιακή, στο 42%. 

 

Έτσι πολλοί χονδρέμποροι έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας ποσότητες. «Αφού υπάρχουν έμποροι να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές, όσοι έχουν ποσότητες πουλάνε», λέει ο κ. Πουρνάρας.

 

Το λάδι, ο «υγρός χρυσός» όπως έχει χαρακτηριστεί τελευταία, είναι πλέον τόσο ακριβό ώστε να γίνεται στόχος ληστών, όπως τα κοσμήματα και τα ακριβά έργα τέχνης.

 

Tα χαράματα της 30ής Αυγούστου άγνωστοι έκλεψαν περίπου 50.000 λίτρα παρθένου ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας από ελαιοτριβείο της Ισπανίας στο Μαρίν Σεράνο ελ Λαγάρ.

 

Περιστατικό είχαμε και στο Παγγαίο όπου κάποιοι μπήκαν σε ελαιώνα και έκαναν το «ρατάσι» τους!

 

Κάποιοι άγνωστοι είχαν κλέψει 6.000 λίτρα παρθένου ελαιολάδου, αξίας 50.000 ευρώ, από ελαιοτριβείο στο Τεραβέρνε.

 

Στα 12 ευρώ/λίτρο διαμορφώνεται πλέον η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η τιμή του προσεγγίζει τα 16 ευρώ/λίτρο, χωρίς μάλιστα να πρόκειται για βιολογικό. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η μέση τιμή του βρισκόταν στα 8 ευρώ/λίτρο. Ακόμη και η τιμή του απλού ελαιολάδου, του κουπέ, προσεγγίζει τα 10 ευρώ/λίτρο στα σούπερ μάρκετ, έχοντας αυξηθεί κατά 37% περίπου από τις αρχές του χρόνου.

 

Μήπως έχετε κανέναν γνωστό στη Θάσο;