Την Πέμπτη (21/09), στις 11:30 το πρωί, θα γίνει απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

 

Το Συνδικάτο Επισιτισμού & Τουρισμού Καβάλας και Θάσου και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καβάλας, καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

 

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού αναφέρει τα εξής:

 

“ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

 

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο μέλημα από το να τσακίσει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων και να χαρίσει απλόχερα κέρδη στους μεγαλοεργοδότες που εξυπηρετεί.

 

Τώρα που ακόμη μας πνίγει η μυρωδιά των καμένων σε ολόκληρη την χώρα, τώρα που πνίγηκε η Θεσσαλία, καταστράφηκαν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους, οι αυξήσεις ξαναπαίρνουν την ανηφόρα σε όλα τα είδη ακόμη και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τώρα λοιπόν τους έχει πιάσει η βιασύνη να περάσουν το νομοσχέδιο ταφόπλακα στα εργασιακά.

 

Δεν τους έφταναν τα 10ωρα, τώρα ψηφίζουν για 13ωρα, δηλαδή για 78 ώρες την εβδομάδα!!! Πατάνε στους προηγούμενους νόμους για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το προχωράνε.

 

Θα μπορούν οι εργοδότες με άλλο ΑΦΜ να απασχολούν τους εργαζόμενους δήθεν σε διαφορετική δουλειά και στην ουσία θα έχουμε χάσει υπερωρίες, τις προσαυξήσεις Σαββάτου, Κυριακής αργία, τα ένσημα, το διάλειμμα.

 

Και έτσι χάνονται μια σειρά επιδόματα και άλλα δικαιώματα μέχρι και τα συντάξιμα. Αυτή η πρόθεση τους φάνηκε και με την ψήφιση προσφάτως του Ν.5045/2023 που στο άρθρο 61 του για την ΔΥΠΑ(ΟΑΕΔ) παρατείνει τον εργάσιμο χρόνο μέχρι τα 74 έτη.

 

Ένας είναι ο σκοπός τους, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.

 

Κανένας εργαζόμενος δεν δουλεύει δύο και τρεις δουλειές για χόμπι, αναγκαζόμαστε και εργαζόμαστε παραπάνω γιατί δεν φτάνουν ο μισθός και το μεροκάματο στην σημερινή εποχή. Και εμείς στον κλάδο του επισιτισμού και Τουρισμού τα ξέρουμε καλά όλα αυτά.

 

Και τις συμβάσεις μηδενικής ώρας που ξεροσταλιάζουμε πάνω από ένα τηλέφωνο για το πότε θα μας ειδοποιήσουν για δουλειά και τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που ενώ ξεκίνησεγια βοήθεια στις μητέρες έγινε κανόνας, και του ορισμένου χρόνου που κόβονται όποτε θελήσει ο εργοδότης με ασήμαντο λόγο χάνοντας το επίδομα ανεργίας και στερώντας το δικαίωμα για προγραμματισμό στη ζωή.

 

Ξέρουμε και για τις απλήρωτες υπερωρίες και την μαύρη και αδήλωτη εργασία την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά μεροκάματα.

 

Και από όλη αυτήν την κατάσταση έχουμε ρεκόρ και στον κλάδο μας εργατικών ατυχημάτων και εργασιακών ασθενειών, τώρα πια θα καταρριφθούν και αυτά τα ρεκόρ.

 

Και αυτοί που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν προσωπικό στον κλάδο Επισιτισμού Τουρισμού, φταίνε οι συνθήκες εργασίας και οι μικρές απολαβές για την έλλειψη προσωπικού.

 

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να στελεχώσει σύγχρονα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έρχεται και νομιμοποιεί όλες τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών που τους κάνει τα χατίρια.

 

Άλλωστε το είδαμε πρόσφατα και το ακούσαμε από τα χείλη του Αυστραλού επιχειρηματία που ζητάει να αυξηθεί η ανεργία για να τσακίσει τους εργαζόμενους, την ψυχολογία τους, και να γίνουν υπάκουοι σκλάβοι.

 

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!! Και για να είναι ακόμη ποιο σίγουροι ότι θα πάνε όλα όπως τα θέλουν ποινικοποιούν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και στην απεργία.

 

Έτσι λοιπόν συναδέλφισσες και συνάδελφοι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η διοίκηση της ομοσπονδίας μας φάνηκε για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων, με μια αόριστη ανακοίνωση μας προτείνει να περιμένουμε.

 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Σταθερή μόνιμη δουλειά
  • 5θημερο 7ωρο
  • δύο συνεχόμενα ρεπό μέσα στην εβδομάδα
  • τις προσαυξήσεις του 40% το Σάββατο και 75% της Κυριακής/Αργίας
  • Συλλογικές συμβάσεις για όλους με αυξήσεις ανάλογες των σύγχρονων αναγκών
  • Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
  • Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων σε όλο τον κλάδο
  • Αναγνώριση των τριετιών από το 2012 όπου πάγωσαν
  • Εφάπαξ στην 20ετία.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ 4 ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (11:00 ΠΜ-15:00 ΜΜ) ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023, 11:30 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΊΑ.”

 

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων αναφέρει τα εξής:

 

“Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, Την ώρα που λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και

αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, και η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει και πάλι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

 

Φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

 

Αίσχος! Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.

 

Είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν.

 

Αυτή την επίθεση που δεχόμαστε, η πλειοψηφία της ΓΣΣΕ και μαζί τους το Εργατικό Κέντρο Καβάλας την νομιμοποιούν(!) αφού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής με θέμα το νομοσχέδιο το εκτιμά ως ισορροπημένο που έρχεται να ρυθμίσει παρανομίες!

 

Την ίδια ώρα που οι 2 στις 3 προσλήψεις κάθε έτος είναι μερικής απασχόλησης με πετσοκομμένα δικαιώματα και έχουμε πάνω από 6.000 απολύσεις εργαζομένων καθημερινά! 

 

Ξεπαγώνει τις τριετίες, αφού πρώτα ουσιαστικά παίρνει όλα τα μέτρα για να τις εκμηδενίσει!

 

Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου.

 

Κανένας συμβιβασμός με τον εργασιακό Μεσαίωνα και τη σύγχρονη σκλαβιά!

 

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπειααπό τη δουλειά και το μισθό του.

 

Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένεια του ότι μπορεί να του προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. 

 

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

 

Το σύνθημα «οι ζωές μας ή τα κέρδη τους» να κυριαρχήσει και πάλι στους νέους αγώνες του λαού μας.

 

Για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.

 

Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων-ομηρίας.

 

Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

 

Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

 

Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

 

Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 17 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Ε.Ε. – κυβέρνηση – δήμαρχοι και περιφερειάρχες – οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη.

 

Καμία ανοχή στην εγκληματική τους πολιτική!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 21/9 11.30 πμ. στην Κεντρική Πλατεία”