γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“Γνωρίζουμε κάτι μόνο όταν συλλάβουμε το γιατί του” είπε ο Αριστοτέλης.

 

Ναι! Όμως δεν είπε για την περίπτωση εκείνη που ενώ έχουμε συλλάβει το γιατί της δεν λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους -ή μήπως είπε;

 

Όπως και να 'χει, μη μου πείτε πως η αρχισυνταξία της “ΕφΣυν” -ας πούμε- δεν γνωρίζει ότι ο ναζισμός δεν ήταν μόνο τα ολοκαυτώματα και τα υπόλοιπα εγκλήματα πολέμου αλλά έχει και ιστορικό-φιλοσοφικό υπόβαθρο και συγκεκριμένο οικονομικό προσανατολισμό και συγκεκριμένο τρόπο διοίκησης και διακυβέρνησης απόλυτα κυβερνήσιμων ανθρώπων που χαιρετώντας ναζιστικά καμάρωναν υποστηρίζοντας πως “τιμή μου η υπακοή μου”.

 

Επομένως μη μου πείτε πως δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τις πολιτικές που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια ο Κούλης ως νεοφιλελεύθερος-νεοναζιστής πρωθυπουργός-κυβερνήτης και τον τρόπο που κυβερνά καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιεί την αστυνομία -λες ως “τάγματα εφόδου”.

 

Μπορεί να αναφέρομαι στην “Η άποψη” της ΕφΣυν 4/8 (βλέπε προηγούμενο σχόλιο) όμως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την “ΑΥΓΗ”.

 

Γράφει, για παράδειγμα, ο Π. Κατσάκος στις 28/7: “...Γιατί δεν μπορεί η χώρα να καίγεται κι εσύ να ψηφίζεις την έως το τέλος Αυγούστου “μετάταξη” πυροσβεστών στα ασθενοφόρα... δεν γίνεται η Πυροσβεστική με τις ελλιπείς της δυνάμεις να παλεύει με το θηρίο που λέγεται φωτιά σε εκατό τόσες εστίες σε όλη τη χώρα κι εσύ και... ο κόσμος να βλέπει τρία πυροσβεστικά οχήματα έξω από την πολυκατοικία αυτών που χάνουν το σπίτι τους στα Πατήσια...”.

 

Και, έμπλεος ιερής αγανάκτησης, όπως δείχνει να είναι, κατακεραυνώνει κυβέρνηση, Μαξίμου και Κούλη: “...Συγγνώμη αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα ούτε μπορούμε να τα καταπίνουμε μη και μας πείτε τοξικούς και άδικους.

 

Εσείς είστε που έχετε πνίξει τη χώρα μας με την τοξική σας ανικανότητα και την ταξική σας αναλγησία...”.

 

Οι απολίτικοι όροι που χρησιμοποιεί: “ανικανότητα” και “αναλγησία”, δείχνουν πως δεν ήταν η ιερή αγανάκτηση που τον καθόριζε αλλά η ιερή έλλειψη αποφασιστικότητας να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους -γι' αυτό και ζητούσε “συγγνώμη” εκ των προτέρων.

 

Η γιαγιά μου η καλή -ξέρετε- που καθόταν καταμεσού στην αυλή και καθάριζε φρέσκα φασολάκια μέσα στην ποδιά της που 'χε φέρει από τη Μικρασία πάντα μου έλεγε πως δεν πρέπει να καταπίνω την γκαμήλα γιατί έτσι όπως θα είμαι, μπουκωμένος, θα καθεστοποιώ την κανονικότητα.

 

Την κανονικότητα του νεοναζιστή Κούλη καθεστοποιούν και οι ανακοινώσεις, με αφορμή τη δολοφονία που διέπραξαν ναζί Κροάτες και Έλληνες, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ζητά την παραίτηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου ως “ελάχιστο δείγμα ευθιξίας”, όσο και του Ιερατείου του Περισσού που μιλά για “τεράστιες ευθύνες” της κυβέρνησης που “είναι υπόλογη” κλπ κλπ.

 

Σιγά τα αυγά. Χιμλερίσκοι υπάρχουν μπόλικοι (όταν ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός -θυμάμαι- υπουργοποίησε έναν πρωτόβγαλτο βουλευτή της ΝΔ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα στην εκπομπή του Ευαγγελάτου, νομίζω, το πάνελ αναρωτήθηκε γιατί έβαζε ένα “στραβάδι” σ' ένα τόσο υπεύθυνο υπουργείο. Ο Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) τους διαβεβαίωσε πως ο συγκεκριμένος δεν ήταν όποιος κι όποιος αλλά ότι είχε τις πλάτες του βαθέως κράτους των ΗΠΑ).

 

Για το ίδιο αληθειοφόρο συμβάν “Η άποψη” της ΕφΣυν 9/8 μιλά για “ευθύνη βαθύτατα πολιτική” και για “...ένα ακόμη φιάσκο ενστόλων (το προηγούμενο ήταν ο βομβαρδισμός της Νέας Αγχιάλου από την ΙΙΙ Πτέρυγα Μάχης) που στέρησε τη ζωή ενός συμπολίτη μας. Που δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα από ναζί Κροάτες χουλιγκάνους, ωστόσο...” προσέξτε το αυτό το σημείο “...το μαχαίρι που τον σκότωσε το κρατούσαν πολύ περισσότερα χέρια...”.

 

Με αυτό το τελευταίο μάλλον δεν εννοεί τις συμμορίες των Κροατών και των Ελλήνων ναζί που συμμετείχαν στην επίθεση.

 

Όπως και να 'χει, δεν άντεξε να μην αναρωτηθεί με το γνωστό στυλάκι της ιερής αγανάκτησης: “... “ΠΏΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;”... οι σκληροί ναζί... να διέσχισαν τη μισή χώρα χωρίς κανείς να τους εμποδίσει σε κανένα σημείο;...

 

ΚΑΙ, ΑΚΟΜΗ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, πώς είναι δυνατόν η ΕΛ.ΑΣ να είχε αποδεδειγμένα προειδοποιηθεί για τις κινήσεις τους και να μη λειτούργησε αποτρεπτικά πριν φτάσουμε στο μακελειό;...”.

 

Αν και θα μπορούσαν να πυρπολήσουν συνειδήσεις, η συνέχεια που δίνει “Η άποψη” είναι πυροσβεστική εφόσον καταλήγει για μία ακόμη φορά στην “...παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης...” και στον “...λαλίστατο πρωθυπουργό (που) παραμένει κρυπτόμενος...” -πάλι καλά που δεν ζήτησαν και συγγνώμη που τον αναφέρουν τόσο, μα τόσο, “τοξικά”.

 

Το σήμα ελπίδας αυτή τη φορά ήρθε από τη τελευταία σελίδα της “ΑΥΓΗΣ” 9/8 όπου συνδυάστηκαν το πενάκι του Βαγγέλη Χερουβείμ και οι χειρουργικές πένες του Κώστα Αργυρού και του Γιώργου Κυρίτση.

 

Ο Βαγγέλης τα λέει όλα με μια αιματοβαμμένη ναζιστική ξιφολόγχη καρφωμένη στο γρασίδι του γηπέδου.

 

Ο Κώστας με τον “Στρουθοκαμηλισμός” περιγράφει το “...βαθύτερο κακό της UEFA που προτιμούσε να κρατά τους “εν αναμονή δολοφόνους” απλά εκτός κερκίδας...”, που όμως “...ωχριά μπροστά σε εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά...”.

 

Διευκρινίζοντας, στη συνέχεια, πως δεν είναι όλοι οι Κροάτες φασίστες κατηγορεί την Ε.Ε που δέχθηκε την Κροατία ενώ “...δεν είχε λύσει ποτέ τα προβλήματα αποναζιστικοποίησής της...”.

 

Έτσι, “...Στις Βρυξέλλες προτίμησαν να κρύψουν κάτω από το χαλάκι ζητήματα Κράτους Δικαίου, ξενοφοβίας και αλυτρωτισμού...”.

 

Ολοκλήρωσε το άρθρο του υποστηρίζοντας πως το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια αποκάλυψε ότι στην “Ευρώπη μας” των αξιών και των ιδανικών υπάρχουν μια σειρά από φωλιές φιδιών που συνεχίζουν ανενόχλητα να γεννοβολάνε διψασμένα για αίμα.

 

Ο Γιώργος τονίζει ιδιαίτερα την “επιδεικτική απουσία” της ΕΛ.ΑΣ και του κράτους.

 

“...η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat είναι πρώτη με 492 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους.

 

Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης -συνεχίζει- η Γαλλία έχει 326, η Γερμανία έχει 297, η Βρετανία 212 κοκ.

 

Επίσης η Ελλάδα είναι πρώτη και στις αστυνομικές δαπάνες, στο κόστος δηλαδή της αστυνομίας και της αστυνόμευσης.

 

Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία συνήθως δεν είναι εκεί που περισσότερο χρειάζεται. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βραχίονας εμπέδωσης της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.

 

Θα τη βρεις σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις κάθε είδους όταν αφορούν τις υποτελείς τάξεις, θα τη βρεις απέναντι στις φοιτητικές συγκεντρώσεις. Θα τη βρεις...”.

 

Για να καταλήξει στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι “...Εφόσον η υπόθεση δεν αφορούσε αυτά έναντι των οποίων η ΕΛ.ΑΣ έχει πολιτικά αντανακλαστικά, απλώς επιδείχθηκε εντατική αδιαφορία...”.

 

Και πριν αρχίσεις να ψάχνεις τα “πολιτικά αντανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ...” ο Γιώργος Κυρίτσης ρίχνει τη τροχιοδεικτική βολή:

 

“...Δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι έπαιξε ρόλο και η πολιτική τοποθέτηση των φονιάδων...”.

 

Και όμως. Και αυτός το σκέφτηκε και η αφεντομουτσουνάρα μου το σκέφτεται εδώ και χρόνια, και πρέπει να το σκέφτεται όποιος θέλει να “συλλάβει τα γιατί τους” των όσων συμβαίνουν, πριν αρχίσουν αυτοί να συλλαμβάνουν εμάς.