γράφει ο
Τάσος Αποστολίδης
Με δύο νέα καταστήματα στο νομό Καβάλας θα υποδεχθεί το 2016 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» η οποία προγραμματίζει να είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.
Η εταιρία έχει βάλει στόχο την ανάπτυξή της στη νήσο Θάσο, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει δραστηριοποιηθεί και το πρώτο της «άνοιγμα» θα το κάνει όχι μόνο με ένα αλλά με δύο καταστήματα.
Έτσι από τα 14 καταστήματα θα φτάσει τα 16 στο νομό Καβάλας ενώ στο σύνολο θα ξεπεράσει τα 260 καταστήματα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, γιορτάζοντας παράλληλα μέσα στο 2016 τα 40 χρόνια λειτουργίας της.
Στόχος της αλυσίδας για την επόμενη χρονιά είναι αφενός η δημιουργία νέων καταστημάτων (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Αγρίνιο) ενώ δεν αποκλείεται την ερχόμενη χρονιά να δούμε ένα ξαφνικό άνοιγμα καταστημάτων στη νότια Ελλάδα από την οποία σήμερα η αλυσίδα Μασούτη απουσιάζει.
Η διαδικασία συγχωνεύσεων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ή και εξαγορών είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι αυτή την περίοδο κορυφώνεται, με στόχο να παραμείνουν μόνο οι δυνατοί παίκτες στην αγορά.
Η αλυσίδα του Μασούτη συζητά με μικρές και μεσαίες αλυσίδες στην Αττική κι εφόσον αυτές καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείεται να «πατήσει πόδι» και στην Αθήνα, που αποτελεί δυνατό σημείο των ανταγωνιστριών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι η βορειοελλαδική αλυσίδα έχει μερίδιο αγοράς πανελλαδικά γύρω στο 10% ενώ σε επίπεδο βόρειας Ελλάδας ελέγχει το 1/3 της αγοράς (33%).
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στην αγορά περί συζητήσεων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Μασούτης παραδέχθηκε: «Όλοι μιλάμε με όλους».
Αυτά ειπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ο κ. Μασούτης ανέφερε ότι την τελευταία 5ετία η αλυσίδα του έχει παρουσιάσει αύξηση τζίρου 22% όταν το λιανεμπόριο παρουσίαζε πτώση 18%.
Μίλησε ακόμη για το ξεκίνημα της αλυσίδας το 1976 από ένα μικρό παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα να απασχολεί πάνω από 6.000 εργαζόμενους και ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ, με μικτά κέρδη ύψους 25 εκ. ευρώ.