γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Να που πλησιάζει ο καιρός που θα ξανανοίξουν τα εκλογικά τμήματα και σε δύο μήνες θα ξαναπάμε στις κάλπες, αυτή την φορά για να εκλέξουμε αυτούς που ονομάζουμε τοπικούς άρχοντες, περιφερειάρχες και δημάρχους.

 

Ναι και μιλάμε για μια αυτοδιοίκηση η οποία έχει καταντήσει ρακένδυτη, αλλά εξόχως δελεαστική για όσους προφανώς αποζητούν ένα αποκούμπι εξουσίας και ένα μηχανισμό ρουσφετιών, εξυπηρετήσεων και απευθείας αναθέσεων.

 

Ναι γιατί μπορεί να βγαίνουν όλοι και να διατυμπανίζουν ότι οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, υποχρηματοδοτούμενοι και με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αλλά από την άλλη αποδεικνύεται με μια γρήγορη ανάγνωση της Πασοκικής εμπνεύσεως Διαύγεια, ότι ο χορός των απευθείας προμηθειών και αναθέσεων έργων και υπηρεσιών …καλά κρατεί!

 

Είναι κι εκείνοι οι ρομαντικοί έως ονειροπόλοι που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι όχι απλά το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας αλλά η αποκέντρωση στην πράξη!

 

Αποκέντρωση; Ας γελάσω!

 

Μια ματιά στις ανακοινώσεις και αποφάσεις που γίνονται και δελτία Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών φανερώνει την σχέση κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης ως εξόχως τοξική που δεν ξεχωρίζει από την εποχή που ο μονάρχης έριχνε ένα κόκαλο στο πλήθος για να μην επαναστατεί…

 

Η κεντρική πολιτική εξουσία, ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την κατάντια. Στην πραγματικότητα, την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και αυτονομία, την θεωρεί… ανταγωνιστική, που της «κλέβει» λάμψη στο προσκήνιο και αμφισβητεί την μοναδικότητα και αυθεντία!

 

Παλιά, ήταν οι κυβερνήσεις που διόριζαν του Νομάρχες, τους σημερινούς Περιφερειάρχες δηλαδή που εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες.

 

Σήμερα έρχονται και χρίζουν οι μονάρχες των κομμάτων τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες με μια Λουδοβίκεια συμπεριφορά και όταν εκλεγούν τους περιφέρουν ως τρόπαιο στα κανάλια…

 

Κι αυτό γιατί το κάνει; Προφανώς γιατί ένας κομματικός δήμαρχος και περιφερειάρχης, κυρίως ο περιφερειάρχης μπορεί να κάνει τα θελήματα της κυβέρνησης αν ανήκουν στο ίδιο κόμμα ή να κάνει την παλαβή αν είναι αντιπολιτευόμενος μια και δεν έχει άλλη διέξοδο, από να συμφωνεί με την Κυβέρνηση…

 

Πρόσφατο παράδειγμα πολιτικής εξασφάλισης η Κυβερνησιμότητα την οποία εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ (η προηγούμενη) με την τροπολογία ή απόφαση Θεοδωρικάκου που ουσιαστικά καταργούσε το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και έδινε στους δημάρχους της μειοψηφίας (σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής) σχεδόν για τρία χρόνια να παίρνουν αποφάσεις μέσα από όργανα που ουσιαστικά πλειοψηφούσαν.

 

Ήρθε βέβαια η απόφαση του ΣτΕ και ανέτρεψε αυτή την τακτική, αλλά μέχρι σήμερα κανονικά λειτουργούν και η Οικονομική Επιτροπή όπου η παράταξη της μειοψηφίας έχει την πλειοψηφία, αλλά και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει σχέση με τις παραλίες, τους δημόσιους χώρους και με ότι αυτό συνεπάγεται…

 

Κάπου σ‘ αυτήν την θεσμική… αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, με εξουσίες και όπλα, μπλέξαν… τις γραμμές τους. Φταίει ο Δήμος και η τοπική αστυνομία που περιέργως ολιγωρούν. Όχι φταίει η Περιφέρεια, η οποία είναι ενήμερη πάντα, αλλά αδιαφορεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτική και περιφερειακή, δέσμιες τοπικών συμφερόντων αλλά και… ψηφοθηρικής «αλληλεγγύης»!

 

Τα αυγά, δεν βάφονται με… ευχές!

 

Και οι εκτεταμένες και πολυσχιδείς αρμοδιότητες και ευθύνες της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης, προϋποθέτουν τουλάχιστον επαρκείς οικονομικούς πόρους. Αλλιώς, δεν! Και η φτώχεια, φέρνει γκρίνια. Δευτερογενείς σκέψεις και διαφθορά. Χρηματοδοτούνται επαρκώς Περιφέρειες και κατ’ επέκταση Δήμοι;

 

Για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και την διοίκηση που ασκούν και πολύ τους είναι… και πολύ μας είναι!

 

Και η καθυστέρηση στα έργα, στα κολοβά Τεχνικά Προγράμματα που εκπονούνται, στην σισύφεια επαγρύπνηση των Υπηρεσιών ελέγχου όπου κανείς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς διαβάζει στις αποφάσεις τους, στην περίεργη αντιμετώπιση του δημοσίου χρήματος, στην ουσιαστικά μηδενική ελεγκτική μηχανή η οποία κατήργησε τους Επιθεωρητές και κάθε είδους μηχανισμό κοσκινίσματος των δαπανών!

 

Και κατά τα άλλα ο λαός στην εξουσία…

 

Και στις εκλογές τι ακριβώς αποφασίζουμε;

 

Πάντως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αποφασίζουμε ποιος θα κάνει τα ρουσφέτια της ομάδας στην οποία έχει γραμμάτια να εξοφλήσει.

 

Πρέπει επιτέλους να επιλέξουμε εκείνους που έχουν μια κάποια σπίθα φιλοδοξίας να …αφήσουν κάτι πίσω τους, σε έργο!