γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Διάβασα με προσοχή το πολύ καλό άρθρο του Βασίλη Λωλίδη στο ΑΠΕ όπου φιλοξένησε την συνέντευξη του Πάρη Παρασχούδη ο οποίος υπογράμμιζε ότι οι Τούρκοι τουρίστες επέστρεψαν μαζικά στο νησί της Θάσου…

 

Θα σας πάω λίγο πίσω στο 2016 όπου στην εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύθηκε ένα άρθρο της πασίγνωστης Τουρκάλας δημοσιογράφου Μελίς Αλπχάν, όπου σημείωνε με ερώτημα:  «Γιατί να μας κλέβουν στα Αλάτσατα; Ηλίθιοι είμαστε;».

 

Στο κείμενό της η δημοσιογράφος σχολιάζει τις δηλώσει του Μεχμέτ Ισλέρ, προέδρου της Ένωσης Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,  ο οποίος ήταν αγανακτισμένος αναφορικά με τον ισχυρισμό που υπάρχει πως τα ελληνικά νησιά είναι πιο φθηνά από τα παράλια της Τουρκίας για διακοπές.

 

Το άρθρο ανέφερε τα εξής: « Σύμφωνα με τον Ισλέρ, οι ξενοδόχοι μας χρησιμοποιούν το ακριβότερο νερό, χρυσοπληρώνουν το αποχετευτικό σύστημα,  πληρώνουν φόρους, αγοράζουν το ψάρι με απόδειξη, πληρώνουν την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Περιμένετε έρχεται και το καλύτερο: «Όλα αυτά επειδή εμείς είμαστε πατριώτες! Στα ελληνικά νησιά τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνεται»» σχολιάζει η δημοσιογράφος και στη συνέχεια παραθέτει οικονομικά στοιχεία γιατί τα ελληνικά νησιά είναι φθηνότερα για τους Τούρκους πολίτες ως τουριστικός προορισμός.

 

«Έχοντας πάει μέχρι το Μοσχονήσι, τη Μυτιλήνη, έχοντας περάσει από  Τσεσμέ απέναντι στην Χίο, από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) στην Κω, τη Λήμνο και  την Κάλυμνο, έχω μια άλλη γνώμη για την οικονομία των διακοπών.

 

Σίγουρα υπάρχουν και πιο ακριβοί προορισμοί στην Ελλάδα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αλλά ακόμα και εκεί είναι πιο φτηνά από τα Αλάτσατα!» γράφει η Αλπχάν

 

«Και φυσικά η σχέση κόστους-ποιότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρα από αυτό, στα ελληνικά νησιά δεν είμαστε καταδικασμένοι σε ακριβά εστιατόρια.

 

Από την άλλη στα Αλάτσατα όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και με το σάντουιτς μας κατακλέβουν.

 

Στην Μυτιλήνη και τη Θάσο οι τιμές στα εστιατόρια πέφτουν στο ¼ των τιμών του Τσεσμέ και οι διπλάσιες μερίδες τους αρκούν να χορτάσουν όχι 2 αλλά 4 άτομα.

 

Ας κάνουμε έναν υπολογισμό.

 

Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι τριπλάσιο από αυτό στην Τουρκία.

 

Στην Θάσο τρώμε καλαμάρι με 10 ευρώ (30 τούρκικες λίρες). Στο Αλάτσατα το καλαμάρι πουλιέται 45 με 70 λίρες.

 

Δηλαδή, όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα τους είναι τριπλάσιο από το δικό μας το ίδιο πιάτο σερβίρεται στο 1/3 της τιμής του δικού μας.

 

Δεν θέλω να σταθώ στο αλκοόλ αλλά στην πατρίδα μας είναι η πιο μεγάλη κομπίνα.

 

Στην Τουρκία η μπίρα που πουλιέται 5 λίρες στην κάβα ενώ το ρεστοράν μας την πουλάει για 15-20 λίρες.

 

Στα ελληνικά νησιά η μπίρα στο παντοπωλείο πουλιέται 3 ευρώ στο ρεστοράν την πίνουμε με 3.5 ευρώ» σχολιάζει στο άρθρο της.

 

Ενώ από τα βέλη της δεν ξεφεύγει και ο τρόπος οργάνωσης της παραλίας στην Τουρκία λέγοντας πως στην Ελλάδα πληρώνεις μια τιμή και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες τις εγκαταστάσεις της παραλίας, κάτι που δεν συμβαίνει στην Τουρκία.

 

«Κανείς ευτυχέστερος από εμάς όταν βρισκόμαστε στα ελληνικά νησιά» καταλήγει στο κείμενό της και καλεί τους Τούρκους να σκεφτούν καλά τους προορισμούς διακοπών τους.

 

Μετά από το άρθρο αυτό η δημοσιογράφος έφαγε το μπούλινγκ της ζωής της από τους εκπροσώπους του Τουρκικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ότι με τις θέσεις της μποϋκοτάρει τον τουρισμό της χώρας της, αλλά η Ισλέρ, δεν πήρε τίποτε πίσω.

 

Πριν από λίγε μέρες γνωστό κανάλι της Τουρκίας έκανε ρεπορτάζ, και στην περιοχή μας όπου συνέκριναν τιμές και ανεπιφύλακτα πρότειναν τη Θάσο ως τόπο διακοπών.

 

Δημοσιογράφοι του τουρκικού καναλιού Showtv παρουσίασαν ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού στο οποίο έχουν ζήσει την πλήρη εμπειρία των διακοπών στο πράσινο νησί μας.

 

Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ πήρε το φέρι για το νησί της βόρειας Ελλάδας από την Κεραμωτή και φθάνοντας εκεί έκανε μια περιήγηση σε όλες τις ομορφιές της Θάσου τις οποίες δεν παρέλειψε να εξυμνήσει.

 

"Εδώ, μπορούμε να κάνουμε διακοπές με πιο καλές τιμές σε σχέση με τις τιμές της Αττάλειας και της Σμύρνης. Εδώ είναι πιο άνετα και πιο ήσυχα" είναι το συμπέρασμα που έβγαλε.

 

Η κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων κάνοντας μια εισαγωγή στο θέμα είπε: "Αυξήθηκε το κόστος των διακοπών, όπως υποτιμήθηκε η λίρα και τα ταξίδια στο εξωτερικό έγιναν όνειρο για πολλούς.

 

Ας δούμε το κόστος ενός ταξιδιού στην Ελλάδα που είναι δίπλα μας. Το ψάξαμε για εσάς. Ο ρεπόρτερ μας ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Θάσο. Ας ξεκινήσει το ταξίδι μας".

 

"Μετά από περίπου 6 ώρες οδήγησης φτάσαμε στην Κεραμωτή. Εδώ επιβιβαστήκαμε σε πλοίο. Τέσσερα άτομα πληρώσαμε 45 ευρώ και σε μισή ώρα θα είμαστε στη Θάσο", είπε ο ρεπόρτερ.

 

Το τουρκικό κανάλι αφιέρωσε πολύ χρόνο στο οδοιπορικό των δημοσιογράφων του στη χώρα μας.

 

Σε άλλο βίντεο παροσυίασαν τις πλαζ και ερεύνησαν τις τιμές από τα ενοίκια μέχρι και το φαγητό λέγοντας ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. "H εικόνα είναι εντυπωσιακή και για κάποιους είναι θρυλική. Μοιάζει με τροπική παραλία" ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Απλά όλα εξηγούνται εύκολα!