γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων Πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα...”, δήλωσε προγραμματικά ο Κούλης ως νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός και νεοναζιστής Αρχηγός.

 

“...Η ΝΔ, λοιπόν, ερμηνεύει το άρθρο 28 του Συντάγματος κατά τρόπο τέτοιον που παρακάμπτει το άρθρο 16, το τελευταίο ανάχωμα στην άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα...”, υποστηρίζει άρθρο της “ΕφΣυν” (7/7) υπό τον τίτλο: “Ιδιωτικά Πανεπιστήμια πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος” για να συνεχίσει με την ανάλυση του άρθρου 28 του Συντάγματος: “...Το άρθρο 28 επιτρέπει την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών, τις οποίες σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα.

 

Επομένως, αναμένεται να ξεκινήσει γύρος διερευνητικών επαφών του υπουργείου Παιδείας, ενώ η Ε.Θ.Α.Α.Ε του υπουργείου είναι αυτή που θα αναλάβει να ορίσει τους όρους και τα κριτήρια λειτουργίας ενός τέτοιου ιδρύματος...”.

 

Την επομένη, η παρέμβαση του Καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ακρίτα Καϊδατζή είναι καθηλωτική:

 

“...Το Άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος λέει ότι οι διακρατικές συμφωνίες, από την κύρωσή τους με νόμο, υπερισχύουν του κοινού νόμου.

 

Όμως δεν υπερισχύουν του Συντάγματος. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να ιδρυθούν ή να αναγνωριστούν μη κρατικά ΑΕΙ στην Ελλάδα με διακρατική συμφωνία, αφού αυτό θα ήταν αντίθετο στο άρθρο 16 παρ.5.

 

Η εξαγγελία από τα πιο επίσημα χείλη, μιας εξωφρενικής και κατάφωρα αντισυνταγματικής παρερμηνείας του συντάγματος δεν είναι απλώς εκ του πονηρού. Είναι χυδαία επίδειξη ισχύος και αυταρχισμού.

 

Ο πρωθυπουργός μας είπε κατάμουτρα: Δεν με νοιάζει τι διαβάζετε στο σύνταγμα. Το σύνταγμα σημαίνει ό, τι λέμε εμείς. Το σύνταγμα λέει ό, τι θέλουμε εμείς να λέει.

 

Αφού κανείς δεν μας ελέγχει -αντιθέτως, εμείς ελέγχουμε εν πολλοίς τα περιβόητα θεσμικά αντίβαρα- θα κάνουμε ό, τι θέλουμε και θα διαστρεβλώνουμε το σύνταγμα όσο θέλουμε...” (“ΑΥΓΗ” 8/7).

 

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος πως ετούτη η παρέμβαση του Ακρίτα Καϊδατζή θα καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς του πραγματικού χαρακτήρα του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού” που, ως “θανατοπολιτική” που είναι, θα συνεχίσει να παράγει “παράπλευρες απώλειες” -τρανό παράδειγμα οι θάνατοι πολιτών λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και διασωστών μετά από 4χρονη συνεχή υποβάθμιση του ΕΚΑΒ που συντελείται στο πλαίσιο της κατάργησης του Κράτους Πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου στη θέση του οποίου εγκαθιδρύεται το ναζιστικό “Δίκαιο Κράτος”.

 

“...Δεν έχουμε κανένα ασθενοφόρο να σας στείλουμε...”

 

Ένας άνθρωπος παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και επί ώρα οι συγγενείς του, που ειδοποιούν αμέσως το 166, ακούνε στο τηλέφωνο την κρατική αδυναμία να του παρασχεθεί η στοιχειώδης βοήθεια.

 

Τον έλεγαν Βασίλη Γεωργόπουλο, ήταν 52 ετών, γιατρός με δύο παιδιά, κι έχασε τη ζωή του άδοξα τα ξημερώματα του Σαββάτου 1/7, όχι σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας αλλά στη Νέα Ζωή στο Περιστέρι.

 

Ο 52χρονος είχε ιδιωτική ασφάλεια, οπότε οι συγγενείς του αποφάσισαν, ελλείψει άλλης εναλλακτικής, να τον μεταφέρουν με δικό τους όχημα στην κοντινότερη ιδιωτική κλινική, στο Ιατρικό Περιστερίου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών).

 

Ο άνθρωπος ήταν παγωμένος, φώναζε, “πονάω”, τον βλέπουν ότι πάει για έμφραγμα, του κάνουν καρδιογράφημα, αλλά δεν τον διασωληνώνουν. Του λένε ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρούσι για να διασωληνωθεί εκεί. Όμως δεν υπάρχει άμεσα ούτε στην ιδιωτική κλινική ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο Ιατρικό Αθηνών.

 

Έφυγε από τη ζωή εντός της ιδιωτικής κλινικής περίπου στις 02.30 σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες συγγενείς του, αν και η επίσημη ώρα θανάτου που τους έδωσε η κλινική ήταν 03.40. Η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι δεν του έγινε καν καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Την ώρα που ο άνθρωπος πέθαινε, δεν του έδωσαν κάποιο φάρμακο γιατί περίμεναν να γίνει η μεταφορά του στο Μαρούσι.

 

Μετά τον θάνατό του οι συγγενείς έβαλαν τις φωνές και σαν να μην έφτανε ο πόνος τους τους στείλανε και την Αστυνομία, χωρίς να δοθεί πάντως μεγαλύτερη έκταση στο περιστατικό.

 

“...Δεν τον έσωσε ούτε η ιδιωτική ασφάλεια ζωής. Ένας άνθρωπος, ο δικός μας άνθρωπος, στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνει εξαιτίας αρχικά της έλλειψης κρατικής μέριμνας... Γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα; Κηδέψαμε τον άνθρωπό μας και βλέπουμε σήμερα στις τηλεοράσεις το σαρδόνιο χαμόγελο του πρωθυπουργού να μας ανακοινώνει πως θα αξιοποιήσει πυροσβέστες και προσωπικό των ενόπλων Δυνάμεων για να καλυφθούν οι ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων. Μας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι...” (“ΕφΣυν” 5/7).

 

Εάν είναι να μας “στέλνει” με εγκεφαλικά και με εμφράγματα η “σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας”, ποιοι θα μείνουν να κατέβουν στις πλατείες υπερασπίζοντας την κινηματική δημοκρατία ενάντια στη “σοβαρή Χρυσή Αυγή” του Κούλη και των ταγμάτων εφόδου των ειδικών φρουρών του;

 

Γι' αυτό, ψυχραιμία -όπως αυτή που επιδεικνύει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Δημήτρης Βαρνάβας που θυμήθηκε το εγχείρημα των “Ξυπόλητων γιατρών” που ξεκίνησε στην Κίνα την εποχή του Μάο Τσετούνγκ.

 

Κινέζοι αγρότες με στοιχειώδη εκπαίδευση υποβάλλονταν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση 3 μηνών και επέστρεφαν στα χωριά τους με τον τίτλο του γιατρού.

 

Οι “Ξυπόλητοι γιατροί” εργάζονταν όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα ως γιατροί, επειδή έπρεπε να συνεχίσουν και τις γεωργικές τους εργασίες.

 

Κι ενώ το εγχείρημα του Μάο είχε χαθεί στη λήθη του χρόνου, ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το υπενθυμίσει με την απόπειρα στελέχωσης του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες και στρατιωτικούς, οι οποίοι θα υποβληθούν σε... ολιγόωρη εκπαίδευση!

 

Γι' αυτές τις εξαγγελίες του “Μεγάλου Τιμονιέρη” ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο Πάνος Παπανικολάου είπε: “...Η εκπαίδευση των υποψήφιων διασωστών στο ειδικό ΙΕΚ ΕΚΑΒ διαρκεί 2,5 έτη (5 εξάμηνα) μαζί με την 6μηνη πρακτική άσκηση. Ακολουθούν απαιτητικές εξετάσεις γραπτές και προφορικές. Οι άνεργοι πιστοποιημένοι διασώστες είναι πάνω από 3.000. Συνέχισε, Κυριάκο, σε διαβάζουμε προσεκτικά...”.

 

Κάτι μου λέει πως θα πληθαίνουν και τα κρούσματα νεοναζισμού από “διασώστες” σαν αυτούς που παρέδωσαν βαριά τραυματισμένο τον Ζακ στους ειδικούς φρουρούς που τον αποτελείωσαν ή σαν αυτούς που αρνήθηκαν να μεταφέρουν στο νοσοκομείο ασθενή και τον κατέδωσαν στην αστυνομία με τη δικαιολογία ότι ήταν αλλοδαπός και δεν είχε χαρτιά.

 

Κάτι τέτοιο μου λέει και η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ για τον θάνατο της τουρίστριας στην Αστρίδα (ανέπνεε για 40 λεπτά αλλά το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού έφθασε μόλις 10 λεπτά αργότερα), η οποία θυμίζοντας έντονα αναφορά μετεμφυλιακού Ενωμοτάρχη χωροφυλακής και διοικητή κάποιου κεφαλοχωρίου, δεν παρέλειψε να αναδείξει την ήδη εξαγγελθείσα από τον Κούλη πρόθεση να ενισχύσει το ΕΚΑΒ Θάσου -αν και θα μπορούσε να μην το κάνει με το... 40 και κάτι % του 1/2 περίπου.