Για την απουσία πολεοδομίας στη Θάσο μιλά σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου.  

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

 

Ή ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ… ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ!

 

Με τον «Καλλικράτη» οι δήμοι υποχρεώθηκαν να συστήσουν τεχνική υπηρεσία, στην οποία περιλαμβάνονταν η σύσταση πολεοδομίας. Είναι ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα των αλλαγών που συντελέστηκαν στην Τοπική Διοίκηση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους σε αυτή, χωρίς, βέβαια, τους απαραίτητους πόρους, υποδομές και προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό το κράτος μειώνει δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες που μετατρέπει σε χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Την κατεύθυνση αυτή, της μετατροπής της Τοπικής Διοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους, σε τοπικό φορομπηχτικό μηχανισμό, σε όχημα εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης ή υποβάθμισης υπηρεσιών, σε μεσάζοντα επιχειρηματικών σχεδίων και συμφερόντων, σε μοχλό προώθησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας συμφώνησαν, συνέργησαν και εφάρμοσαν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και οι «εκλεκτοί» τους στην Τοπική Διοίκηση. Μόνο το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στάθηκαν απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και στέκονται καθημερινά, ακριβώς επειδή αντιτάσσονται συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

 

Ο δήμος της Θάσου βρέθηκε να στηρίζεται στην Υπηρεσία Δόμησης της Καβάλας, στην οποία έπρεπε να συνδράμει με έναν μηχανικό. Αυτό το καθεστώς ήταν από μόνο του προβληματικό, αφού σήμαινε «πάγωμα» εργασιών, μέχρι να εξασφαλιστεί κάθε φορά η παράταση αυτής της «διαδημοτικής συνεργασίας». Δεν έχουν ληφθεί υπόψη κριτήρια, όπως έκταση χωρικής αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ, μορφολογία, πληθυσμός, νησιωτικότητα, πλήθος εκδιδομένων πράξεων κλπ. Σήμερα, βάσει εγκυκλίου, ο δήμος Θάσου υποχρεούται να συστήσει ΥΔΟΜ. 

 

Εδώ και μήνες βρίσκονται «στον αέρα» οικοδομικές άδειες, αιτήματα ελεγκτών δόμησης, ανολοκλήρωτες εργασίες ρευματοδότησης κλπ. Παράλληλα μέσα στο Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ενώ από τα μέσα Αυγούστου είναι να «τρέξουν» προγράμματα από ΕΣΠΑ, Leader κλπ.

 

Κι όλα αυτά σε ένα νησί που βιώνει -υποτίθεται- το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης και που ο δήμαρχος επαίρεται για το πόσα λεφτά είδε από την κυβέρνηση… Το σίγουρο είναι πως αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, μικροί επαγγελματίες του τουρισμού, εργαζόμενοι που έχουν εργασίες στα σπίτια τους, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αντίθετα τα μεγάλα κεφάλια τη βρίσκουν την άκρη τους, έτσι ή αλλιώς.

 

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, επί της ουσίας σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πότε ρίχνουν τις ευθύνες στον δήμο της Καβάλας, πότε στους εργαζόμενους που μετακινούνται, πότε αναζητούν λύση στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση -και φυσικά δεν βρίσκουν. Και πώς αλλιώς να γίνει, με τοπικές αρχές που ουδέποτε αντιτάχτηκαν σε αυτές τις αλλαγές, ουδέποτε διεκδίκησαν, ουδέποτε στάθηκαν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δημοτών τους.

 

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!

 

Κάθε αρμόδιος σε κάθε επίπεδο (υπουργείο, περιφέρεια, αποκεντρωμένη, δήμος) να ενεργήσει άμεσα, ώστε να βρούνε λύση τα εκκρεμή θέματα της Υπηρεσίας Δόμησης που αφορούνε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θάσου.

 

Να ενισχυθούν οι δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τον εξοπλισμό τους με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών.

 

Να μη δημιουργηθούν Αναπτυξιακοί Οργανισμοί και να μην εκχωρηθούν αρμοδιότητες.

 

Να υποστηριχτούν νομικά οι υπηρεσίες, αλλά και οι μηχανικοί του Δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

 

Να ρυθμιστεί η κάλυψη των εξόδων κίνησης των εργαζομένων, εντός και εκτός έδρας, με προπληρωμή όλων των εξόδων τους και των αποζημιώσεων.

(δελτίο Τύπου)