γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Όταν σε παίρνει στο ψιλό ο πρωθυπουργός που σε τοποθέτησε υπουργό μερικές μέρες πριν σε ένα σοβαρό και καίριο υπουργείο δύο τινά συμβαίνουν…

 

Ή έχει αίσθηση του χιούμορ και έχετε ένα κολλητιλίκι ή σου στέλνει το πρώτο μήνυμα της κίτρινης κάρτας…

 

Βέβαια ο Τύπος που συμπολιτεύεται το πέρασε και καλά ως «μπλόκο» στο σχέδιο Μηταράκη για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, που και καλά αποφάσισε να βάλει ο πρωθυπουργός.

 

Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, προτάθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου υπουργού θα δημιουργούνταν έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.

 

Η σχετική απόφαση υπεγράφη, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα είχε τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετείχε σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

 

Φαίνεται όμως ότι οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη χρησιμοποίηση αλόγων, ειδικά μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατο ενός αλόγου στην Κέρκυρα, έκαναν τον πρωθυπουργό να βάλει «φρένο» στο σχέδιο Μηταράκη.

 

Αυτά λέει ο Τύπος, αλλά κακώς έψεξαν τον Χιώτη Νότη Μηταράκη που έκανε άνθρωπος μια πρόταση μια και είχε εντυπωσιαστεί ως φαίνεται από τους έφιππους του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της μητροπολιτικής έφιππης αστυνομίας της Νέας Υόρκης…

 

Πάντως ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, αποκάλυψε ότι από το 2024 αναμένουμε έφιππη αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας.

 

Το σώμα αυτό θα αποτελείται από 6 άλογα και συνολικά 10 αστυνομικούς.

 

Σιγά τα έξοδα…

 

Όπως είναι φυσικό, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη δήλωση.

 

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν η αστυνομία αυτή θα έχει και επιχειρησιακό ρόλο ή αν θα περιοριστεί σε εορταστικές τελετουργίες.

 

To σίγουρο πάντως είναι ότι οι μονάδες αυτές υπάρχουν σε αρκετές χώρες του κόσμου.

 

Η αρχή των μοντέρνων έφιππων σωμάτων της αστυνομίας ξεκινάει από το ένα σώμα της γαλλικής αστυνομίας που ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

 

Εκείνη την εποχή τα σώματα αυτά της αστυνομίας ήταν απαραίτητα λόγω του κακού/ή και ανύπαρκτου οδικού δικτύου ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

 

Γενικότερα, τα μοντέρνα έφιππα σώματα στρατού και αστυνομίας συνδέθηκαν με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Τα σώματα αυτά ήταν υπεύθυνα για την επιβολή της τάξης σε Αφρική, Ασία αλλά και στην Αμερική λίγο πολύ για τους λόγους που αναπτύξαμε και παραπάνω.

 

Γνωστές μονάδες υπήρχαν στον Καναδά, στο Μεξικό και φυσικά στην Ισπανία με την περίφημη Caballeria που αποτελεί ακόμα μέρος της Ισπανικής Εθνοφρουράς. Παρότι πάντως είναι ένας θεωρητικά απαρχαιωμένος θεσμός, υπάρχουν ακόμη και σήμερα αρκετές χώρες στις οποίες υπάρχει και δρα η έφιππη αστυνομία.

 

Σε κάποιες από αυτές (Ισραήλ, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία) στη γραμμή κρούσης και στις περισσότερες έχοντας έναν μάλλον συμβολικό ρόλο.

 

Στην Αυστραλία υπάρχει η Έφιππη Αστυνομία της Νέας Ουαλίας που θεωρείται και η παλαιότερη τέτοια μονάδα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τη στιγμή που μιλάμε απασχολεί 36 αστυνομικούς με αρμοδιότητες που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της κίνησης στους δρόμους, τον έλεγχο πολυπληθών εκδηλώσεων και φυσικά εορταστικές και άλλες τελετουργίες.

 

Η γνωστότερη όλων βέβαια είναι η βρετανική έφιππη αστυνομία που είναι μέλος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (το αρχαιότερο όλων). Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδα που ασχολείται με τον έλεγχο του πλήθους (ιδίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες). Εξάλλου με αυτή συνδέθηκε ο περίφημος πόλεμος της Margaret Thatcher με τους χούλιγκανς.

 

Έφιππες αστυνομίες υπάρχουν επίσης στον Καναδά, στις ΗΠΑ αλλά και το Ομάν όπου μάλιστα υπάρχουν και αστυνομικοί με καμήλες. Υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων σε Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Αργεντινή, Βραζιλία, Δανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ και αλλού.

 

Φαντάζεστε άλογα και ντυμένους τσολιάδες τους έφιππους αστυνομικούς με τα γκλοπ και τα καριοφίλια τι χαμούλης θα γινόταν στο κέντρο της Αθήνας;

 

Το πρόβλημα είναι ποιος θα μάζευε τις ακαθαρσίες τους αλλά ποιος νοιάζεται…

 

Κακώς τον αποπήραν τον Νότη.. Ο υπουργός είχε ένα …όνειρο!