Στο Αλάτρι της Ιταλίας από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, βρέθηκαν έξι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Καβάλας μαζί με δύο συνοδούς εκπαιδευτές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 6η και τελευταία διακρατική συνάντηση στα πλαίσια υλοποίησης Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΔΙΕΚ Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Στο Αλάτρι της Ιταλίας και κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 26 Μαΐου 2023, έτυχαν της ευκαιρίας να ταξιδέψουν έξι σπουδαστές/στριες του ΙΕΚ Καβάλας μαζί με δύο συνοδούς εκπαιδευτές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 6η και τελευταία διακρατική συνάντηση στα πλαίσια υλοποίησης Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus που έχει τίτλο “Innovative agricultural techniques to boost entrepreneurial skills of future farmers” και ακρωνύμιο “Farmers for future”. 

 

Στην παραπάνω σύμπραξη επαγγελματικής/τεχνικής εκπαίδευσης με συντονιστικό σχολείο από την κεντρική Ιταλία και εταίρους από Πορτογαλία, Ρουμανία, Φινλανδία και Λιθουανία συμμετέχει και το ΙΕΚ Καβάλας κατά την τριετία 2020-2023.

 

Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σε διεθνή βάση στην Ενότητα 6: «Η start up επιχείρηση μας!».

 

Οι συμμετέχοντες ήδη, από τις προηγούμενες συναντήσεις στην Φινλανδία και την Λιθουανία είχαν αρχίσει να δημιουργούν τις start up τους σε διεθνείς ομάδες.

 

Στην Ιταλία οι νεοφυείς επιχειρήσεις συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τον κύκλο Deming.

 

Οι ενδιαφερόμενοι και οι συνδεδεμένοι εταίροι συμμετείχαν στη συζήτηση και βοήθησαν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις ιδέες τους, να εξελίξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους να γίνουν αληθινές, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς να λάβουν κεφάλαια για νέους αγρότες.

 

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του σχολείου υποδοχής «IIS “S.Pertini”», στο Αλάτρι αλλά και εκτός σχολείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγιναν παρουσιάσεις από όλες τις διεθνείς ομάδες των σχολείων, των τόπων τους και των start up επιχειρήσεων τους.

 

Ανάμεσα στις επισκέψεις που έγιναν ιδιαίτερα σημαντική ήταν αυτή στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Torvergata» της Ρώμης, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους και ανέπτυξαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες, στις χώρες τους αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας FAO (https://www.fao.org/home/en). 

 

Επίσης ενδιαφέρουσες ήταν οι επισκέψεις στην βοτανολογική εταιρεία και εταιρεία ποτών Sarandrea που ιδρύθηκε το 1918 (https://sarandrea.it/), στις φάρμες εκτροφής βουβαλιών και εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων “Ranch Saint Lucia” και “Ponte di Legno”, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πώς φτιάχνεται η μοτσαρέλα και γεύτηκαν φρεσκοφτιαγμένα ιταλικά τυριά από βουβαλίσιο γάλα.

 

Επιπλέον, ταξίδεψαν στο Collepardo και στην Terracina, περπάτησαν στη Ρώμη, φωτογραφήθηκαν στο Κολοσσαίο, επίσης επισκέφθηκαν το Αβαείο Certosa στο Trisulti (https://www.grottepastenacollepardo.it/certosa-di-trisulti/), την Μονή Fossanova (https://www.abbaziadifossanova.it/ive/) και το μεσαιωνικό χωριό εκεί.

 

Την τελευταία ημέρα της συνάντησης έγινε απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής και των Europasses από την Πρέσβειρα Erasmus+ USR των συντονιστών του Λάτσιο και αποχαιρετιστήριο πάρτι με μουσική, χορό, πολλές εκπλήξεις και πολύ συγκίνηση.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ Καβάλας https://iek-kavalas.gr/ και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://farmersforfuture.eu/.”