γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Προσέξτε, είμαι απολύτως πεπεισμένος, αν οι αριθμοί τους το επιτρέπουν, τότε να το ξέρετε θα συνασπιστούν ακόμα κι αν ηττηθούν.

 

Ήδη, μάλιστα, άρχισαν να αναζητούν τρόπους να μπορούν να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση.

 

Είναι το σενάριο της πολιτικής τερατογένεσης. Ποια είναι αυτή;

 

Θέλω να το φανταστείτε λίγο, μια κυβέςρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκης, ο ίδιος ο Βαρουφάκης που τώρα λέει πάλι ότι θα ξανακλείσει τις τράπεζες, με πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής...”!!!

 

Ιδού ο Κούλης, αυτοπροσώπως, που, ως νεοφιλελεύθερος-νεοναζιστής, περιγράφει τη “τερατογένεση” σαν σχηματισμό “κυβέρνησης ηττημένων” αντιστρέφοντας απλώς την πραγματικότητα.

 

Μιλά για “κυβέρνηση ηττημένων” την ίδια στιγμή που θέτει ο ίδιος ως εκλογικό στόχο να “κάψει” την απλή αναλογική, ώστε να μπορέσει μετά, με τη βοήθεια ασφαλώς ενός θηριώδους μπόνους, να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης “αυτοδύναμης” και ας είναι στην πραγματικότητα των ηττημένων.

 

Στην πολιτική ιστορία -γράφει ο Χ. Γεωργούλας στην “ΕΠΟΧΗ” 28/4- είναι συνηθισμένο να μεταμφιέζονται με την καλπονοθεία σε νικητές οι πολιτικά και ιδεολογικά ηττημένοι.

 

Αυτός είναι και ο πυρήνας της λογικής των “αυτοδύναμων” κυβερνήσεων. Να παριστάνουν τους εκλογικά νικητές κι ας είναι πολιτικά ηττημένοι.

 

Και να συκοφαντούν σαν “κυβερνήσεις ηττημένων” τις πιθανές κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων...

 

Ναι. Καλά, αλλά το ζήτημα δεν είναι το τι θέλει ο Κούλης ο φυρερίσκος που την 21η του Απρίλη έγραψε: “...Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τιμούν τη σημερινή επέτειο...”!!!

 

Το ζήτημα είναι ότι “πάτησε την πεπονόφλουδα” ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και, απ' ό,τι φαίνεται, μάλλον αλλάζει θέση αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ανεξάρτητα της πρωτιάς.

 

Όμως άργησε και η κριτική νομιμοποιείται να θεωρεί πως συνέβαλε σε αυτή την κολοτούμπα.

 

Η Απλή Αναλογική -γράφει ο Μανώλης Δρετάκης στην “ΕφΣυν” 27/4- είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στο κάθε κόμμα να εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο με τόσους βουλευτές όσους αναλογούν στη δύναμή του στον λαό.

 

Η Απλή Αναλογική, κατά συνέπεια, κατοχυρώνει τη Λαϊκή Κυριαρχία η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος είναι “το θεμέλιο του Πολιτεύματος”.

 

Μια κυβέρνηση που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μιας Βουλής, που έχει αναδειχθεί με την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής, είναι κυβέρνηση που στηρίζεται όχι μόνο στην απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και στην απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

 

Την κυβέρνηση συνασπισμού μπορούν να σχηματίσουν όποια κόμματα εισέλθουν στη Βουλή, δηλαδή δεν έχει σημασία η σειρά τους αρκεί το σύνολο των ποσοστών που θα πάρουν να τους δίνει πάνω από 150 βουλευτές, δεδομένου ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα οι ψήφοι που παίρνουν όλα τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή έχουν το ίδιο βάρος.

 

Με την Απλή Αναλογική, δηλαδή, δεν υπάρχουν ηττημένοι...

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έλθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαϊου επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει “κυβέρνηση ηττημένων” εννοώντας ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει δεύτερο κόμμα και τα “κουκιά” και οι προϋποθέσεις επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, απλά, θα αρνηθεί...

 

Πώς μπορούν να εξευτελίζουν, να απαξιώνουν ή και να λοιδορούν ακόμη οι άνθρωποι της Αριστεράς ένα από τα πιο δημοκρατικά εκλογικά συστήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής; -γράφει ο Γ. Σταματόπουλος στην “ΕφΣυν” 28/4.

 

Για τη Δεξιά δεν γίνεται λόγος... Ποιος φωστήρας από τον ΣΥΡΙΖΑ συμβούλεψε(;) τον αρχηγό του να μιλάει (αυθαίρετα, δυστυχώς) ότι υφίσταται ο όρος “κυβέρνηση ηττημένων” και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτήν, εάν δεν έλθει το κόμμα του πρώτο;

 

Εάν δηλαδή το κόμμα του και τα άλλα αποκαλούμενα “προοδευτικά” συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες έδρες και μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, δεν θα είναι αυτονόητα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

 

Δεν είναι αυτή η πλειοψηφία η αποτύπωση της βούλησης και της επιθυμίας των περισσότερων Ελλήνων σε σύγκριση με ένα ισχνό ποσοστό (περί του 30%), στο οποίο κινείται η νυν κυβέρνηση και που δεν εκφράζει παρά το ένα τρίτο όλων των Ελλήνων;

 

Για ποιες πρωτιές και ανοησίες κάνει λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

 

Δεν καταλαβαίνει ότι με αυτή του τη λογική φαίνεται σαν να μη σέβεται τη βούληση της πλειοψηφίας;

 

Τι είδους αρχηγίσκοι είναι ετούτοι; Τι εγωισμοί; Τι αλαζονεία;

 

Ο Βαρουφάκης λέει ότι θα του κοπεί ο ώμος, εάν συνεργαστεί ή και να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο Ανδρουλάκης, “τα ζώα μου αργά” και ο Κουτσούμπας δεν βρήκε μια κυβέρνηση της Δεξιάς να είναι χειρότερη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Βρε, τα “προοδευτικά” μας κόμματα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό που τους νοιάζει είναι η παρουσία τους στη Βουλή, οι πολύτιμες καρέκλες της εξουσίας και του βουλευτικού μισθού -αυτά έχουν πηγή τη ματαιοδοξία, την αρχομανία και, ασφαλώς, την απληστία...

 

Εάν έχουν πέτσα, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον Ελληνικό λαό, εάν όχι, καλύτερα να πάνε για βρούβες και ας αφήσουν την Ακροδεξιά να λυμαίνεται τον τόπο...

 

Κατακρεουργώντας, μάλιστα, και την έννοια της Δημοκρατίας εφόσον είναι δύσκολο και επικίνδυνο πράγμα να θέτεις όρια στη Δημοκρατία.

 

Δύσκολο και επικίνδυνο να ορίζεις τι μπορεί να ανεχτεί και τι όχι.

 

Γι' αυτό και όσοι είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο και επικίνδυνο αυτό έργο, δηλαδή οι νομοθέτες, οφείλουν να εκλέγονται από το σύνολο του λαού.

 

Συνεπώς, ακόμα πιο δύσκολο και επικίνδυνο είναι να θεσπίζονται όρια στο ποιοι μπορούν να εκλέγονται ως νομοθέτες.

 

Δεδομένου ότι ο καταδικασμένος εγκληματίας ναζιστής Κασιδιάρης θα μπορούσε να ιδρύσει κόμμα δι' αντιπροσώπων του, που δεν έχουν καταδικαστεί για κάτι τέτοιο, και, δεδομένου του ποιος είναι υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ -ως “Σοβαρής Χ.Α”-, θα μπορούσαμε ευθύς εξ αρχής να πούμε ότι πρόκειται για κωμωδία του παραλόγου: ο διάδοχος του Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της νεολαίας του Παπαδόπουλου νομοθετεί τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος του υπαρχηγού του Μιχαλολιάκου.

 

Είναι ο ίδιος που πριν αναλάβει να “προετοιμάσει” τη χώρα δήλωνε: “...Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές...”!!!

 

Τότε, στηρίζονταν στη Majoritas για να “φτιάξουν” τους ψηφοφόρους των εκλογών του 2019. Σήμερα, έχει προστεθεί η Palantir, ο Αλγόριθμος EVA, η Team Jorge και ποιος ξέρει τι άλλο.

 

Κι ενώ τα κόμματα αποφεύγουν -το καθένα για τον δικό του λόγο- να πουν τα πράγματα με τ' όνομά τους, η πεισματάρα η πραγματικότητα εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που δηλώνει: “...Ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ θεού και ανθρώπων...”, άλλοτε με τη μορφή ενός ναζιστή παλαιάς κοπής Αρειοπαγίτη και άλλοτε πάλι ως ναζιστής αλλά και απόστρατος Στρατηγός αλλά και εν ενεργεία Καθηγητής των νέων μας της Σχολής Ευελπίδων.

 

Κι έχεις και τον γκεμπελίσκο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου να σου λέει ότι “...Η απλή αναλογική έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία...”!!!