γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Τη δυνατότητα να μην αποχωριστούν τις γεύσεις της Θάσου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δίνει στους κατοίκους του Βουκουρεστίου ένα νέο κατάστημα που άνοιξε στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

 

Το όνομά του είναι «Dor de Grecia» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει νοσταλγία για την Ελλάδα.

 

Όπως λένε οι ιδιοκτήτες του, η λέξη «dor» σημαίνει κάτι παραπάνω από «νοσταλγία», σημαίνει «λαχτάρα».

 

Το κατάστημα προφανώς απευθύνεται σε όσους δεν αντέχουν να περιμένουν μέχρι τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να έχουν ξανά στο τραπέζι τους τις γεύσεις χάριν στις οποίες έχουν αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή.

 

Πίσω από το εγχείρημα συναντάμε δύο γνώριμους στη Θάσο, το ζευγάρι των Ρουμάνων Dan Adrian Dragan και Gabriella Popliuc και ένα ακόμη ζευγάρι, Ana Voicu και Dorel Voicu.

 

Οι δύο πρώτοι είναι γνωστοί από την απόφασή τους να εγκατασταθούν μόνιμα στη Θάσο τα προηγούμενα χρόνια και από τις προσπάθειες που κάνουν μέσω του Forum Thassos για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινότητας που βοηθά τους Ρουμάνους επισκέπτες να ανακαλύψουν το νησί.

 

Οι Ana and Dorel «τρέχουν» το φυσικό κατάστημα στο κέντρο του Βουκουρεστίου, έχοντας ως συνδέσμους στο νησί τον Dan και την Gabriella, ενώ ετοιμάζουν πυρετωδώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο οι γεύσεις της Θάσου θα παραδίδονται με κούριερ σε όλη τη Ρουμανία, χωρίς χρέωση.

 

Τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν το περασμένο Σάββατο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Ελλάδας, σε μια κίνηση που είχε ιδιαίτερους συμβολισμούς.  

 

Στο κατάστημα βρίσκει κανείς, μεταξύ άλλων, 4 διαφορετικά είδη ελιάς Θάσου με προέλευση από την Παναγία και την Καλλιράχη, 3 είδη πάστας ελιάς που παράγεται στο νησί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Θάσου από τον Λιμένα, πευκόμελο και θυμαρίσσιο μέλι από τους ορεινούς όγκους του νησιού, τοπικά μπαχαρικά αλλά και μία πολύ μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού από το Θεολόγο (από καρυδάκι και συκαλάκι έως πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο αλλά και κεράσι ή φράουλα).

 

Τα πρώτα 24ωρα λειτουργίας πολλοί ήταν αυτοί που γέμισαν σακούλες με είδη από τη Θάσο για το σπίτι τους, ενώ την ίδια περίοδο προγραμματίζουν την «κάθοδό» τους για τις θερινές διακοπές.

 

Το νέο διαδόθηκε γρήγορα στη Ρουμανία και τώρα οι εν δυνάμει πελάτες ασκούν πιέσεις για ταχύτερη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Για την ώρα, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απανωτές τηλεφωνικές παραγγελίες για παράδοση με κούριερ σε όλη τη ρουμανική επικράτεια.

 

Το εγχείρημα των 4 Ρουμάνων έχει γίνει αποδεκτό με ενθουσιασμό από αρκετούς Θάσιους παραγωγούς μιας και αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για παρουσία των προϊόντων του νησιού σε μια αγορά με πληθυσμό διπλάσιο από αυτόν της Ελλάδας.

 

Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά γνωρίζει ήδη το brand name «Θάσος» κι αυτό από μόνο του είναι ικανό για να εγγυηθεί την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Μιλώντας στο KavalaNews.GR ο Dan Adrian Dragan εξηγεί ότι αυτή η προσπάθεια έχει έναν επιπλέον στόχο: να κρατήσει «ζεστούς» τους δεσμούς των Ρουμάνων με τη Θάσο και να τους ισχυροποιήσει.

 

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2022, ο Dan και η Gabriella είχαν οργανώσει ένα ρεβεγιόν με το οποίο κάλεσαν πολλούς Ρουμάνους να κάνουν πρωτοχρονιά στο νησί.

 

Τελικά στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν (λόγω της δύναμης του διαδικτύου) πολύ περισσότεροι που μάλιστα έκαναν εκατοντάδες αναρτήσεις φωτογραφιών με τις ομορφιές της Θάσου τον χειμώνα.

 

Έτσι φάνηκε ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι απολύτως εφικτή, αν βασιστεί στην ισχυρή προτίμηση που έχει η συγκεκριμένη αγορά στο κοντινότερο σε αυτήν ελληνικό νησί.

 

Το ζευγάρι των Ρουμάνων είχε δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια την διαδικτυακή πλατφόρμα Forum Thassos με πληροφορίες για το νησί, οδηγίες και tips αλλά και καταχωρήσεις τοπικών επιχειρήσεων.

 

Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος τους οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη δημοσιογραφική τους καριέρα στα ΜΜΕ της Ρουμανίας και να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί, οργανώνοντας καλύτερα τη δουλειά τους.

 

Σήμερα, είναι -εκτός των άλλων- ανταποκριτές των ρουμανικών ΜΜΕ από το νησί και πολλές φορές έως τώρα, κυρίως μέσα στην περίοδο της πανδημίας αλλά και σε περιπτώσεις πυρκαγιών, έχουν λειτουργήσει και ως «κυνηγοί fake news», καταρρίπτοντας αρνητικές φήμες που κυκλοφορούν στη χώρα τους για την κατάσταση στην Ελλάδα ή στη Θάσο ειδικότερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του DorDeGrecia