ελαιόλαδο

Μπορούμε ωστόσο να έχουμε κόστος ελαιόλαδου στο 1,0 ευρώ το λίτρο; Κι όμως μπορούμε, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής (26/11) σε οικισμό της Καβάλας, ένας άνδρας, διότι εντοπίστηκε να διαθέτει προς πώληση 56 δοχεία ελαιόλαδου, συνολικού βάρους 280 λίτρων, σε υπαίθριο χώρο, χωρίς να έχει άδεια πώλησης. Τα δοχεία με το ελαιόλαδο κατασχέθηκαν.

Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο χτυπάει… κόκκινο, με το κόστος του λεγόμενου «υγρού χρυσού», πλέον, για ένα μέσο νοικοκυριό να είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σούπερ μάρκετ πέρασαν αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου ώστε να αποτρέψουν κλοπές.

Η «κρίση του ελαιολάδου», τόσο στο επίπεδο της σημαντικής μείωσης της παραγωγής του φέτος στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όσο και σε σχέση με το ύψος που έχουν φτάσει οι τιμές, είναι «κυκλική» ή αποκτά πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας λόγω κλιματικής αλλαγής; 

Αδιανόητες είναι οι αυξήσεις των τιμών στο ελαιόλαδο που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%!

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.

Νέο μέτωπο ακρίβειας καθώς «άλμα» 102% στο ελαιόλαδο, 37,8% στα λαχανικά και 28,5% στα φρούτα καταγράφηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα χρόνο.

Στο 80% η ζημιά στον ελαιόκαρπο στη Θάσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελαιουργικού συνεταιρισμού Θεολόγου – Ποτού Γιάννη Σουρίνη.

Γεύσεις της Θάσου για όσους λαχταρούν να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι προσφέρει στους κατοίκους του Βουκουρεστίου ένα νέο κατάστημα που άνοιξε στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας...

Μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών ζητά ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου. Όπως αναφέρει οι τιμές που δίνονται από τους εμπόρους για το ελαιόλαδο είναι εξευτελιστικές προκαλώντας την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών. 

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας Γιάννης  Πασχαλίδης, θα ήθελε να ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργού κ.Βορίδη για στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας,

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 παραβρέθηκε στη Θάσο, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, μαζί με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Καβάλας Λεωνίδα Καστανά και τον Γεωπόνο, υπάλληλο του γραφείου Αγροτικής Οικονομίας στη Θάσο Θεόδωρο Μανιταρά.

Στην ανάκληση νοθευμένου ελαιόλαδου που εντοπίστηκε στην αγορά του νομού Καβάλας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

 

Συνελήφθη, το Σάββατο το πρωί (9-4-2016) σε χωριό της Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελευθερούπολης, 25χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίσθηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, για το οποίο δεν κατείχε άδεια ικανότητας οδήγησης και να διαθέτει με αυτό προς πώληση 36 δοχεία με ελαιόλαδο, στερούμενος της απαιτούμενης άδειας και των σχετικών παραστατικών

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή  Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης –