γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

 

“...Η ανάγκη προσαρμογής στους κανόνες της δημοκρατίας οδηγεί σε μια ορισμένη αλλαγή συμπεριφοράς και επομένως ενυπάρχει εδώ ένα σημείο, πώς να το πούμε, της τομής, την οποία αυτά τα κινήματα παρουσιάζουν στο στάδιο της νεκρανάστασής τους.

 

Η ανοιχτή εχθρότητα προς τη δημοκρατία εκλείπει. Αντίθετα, επικαλούνται πάντα τη γνήσια δημοκρατία και κατηγορούν τους άλλους ως αντιδημοκρατικούς...”.

 

-Τεοντόρ Αντόρνο: “Όψεις της Νέας Ακροδεξιάς” 1967-

 

Στο τέλος της 10ετίας του '60 ως αρχές '70 συντελέστηκε μια διαδοχή γενεών, η μετάβαση από μια παλαιά σε μια νέα φασιστο-ναζιστική δεξιά.

 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνεται στη δική μας πραγματικότητα η επιστημονική εκτίμηση του Κοινωνιολόγου συνιδρυτή της περίφημης Σχολής της Φρανκφούρτης για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της Κριτικής Θεωρίας, που θα μπορούσες να την πεις και προειδοποίηση.

 

Εφόσον αντιλαμβάνομαι τη ΝΔ του Κούλη -της γνωστής οικογενείας βδέλλας των Μητσοτακηδέων- σαν το κόμμα που καλύπτει το “κενό” που άφησαν οι δολοφόνοι (τα ορφανά του Χίτλερ) της Χ.Α, ως η “σοβαρή” εκδοχή της (βλ: “θασιακή” Ιούνη 2021), θα πρέπει να μπορώ να διακρίνω ευκρινώς την “προσαρμογή” που περιγράφει ο Αντόρνο: οι νεοναζιστές-νεοφιλελεύθεροι αυτοπαρουσιάζονται ως εκφραστές μιας ολοκληρωτικής Δημοκρατίας.

 

Εδώ δεν θα μας απασχολήσει το νέο φρούτο η “Team Jorge”. Θα παραμείνουμε στη γνωστή -πλέον- “Majoritas” που την προσεγγίσαμε έχοντας την “εμπειρία” της Palantir που συγκέντρωνε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα πρώτα χρόνια της πανδημίας από τους μηχανισμούς των “sms”, των “διπλών δελτίων” του ΕΟΔΥ, τον αλγόριθμο “EVA” αλλά και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χιλιάδων μαθητών που συγκέντρωνε η Sisco.

 

Σε αυτή μας την προσέγγιση μας βοήθησαν δύο, βασικά, βιβλία: το πρώτο είναι του δημοσιολόγου-ερευνητή Πωλ Μέισον: “Καθαρό, Λαμπρό Μέλλον. Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του Ανθρώπινου είδους” 2019 όπου περιγράφει το πώς μια άλλη εταιρεία, ανάλογη της Palantir και της Majoritas, η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων αμερικανών χρηστών των Google και Facebook για να τους ταυτοποιήσει ώστε να κατευθύνει την εκλογική συμπεριφορά τους υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016 (το ίδιο έγινε και με την πλειοψηφία του Brexit).

 

Το δεύτερο βιβλίο που μας βοήθησε είναι της Καθηγήτριας του Χάρβαρντ Σοσάνας Ζούμποφ: “Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού. Ο Αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στο μεταίχμιο της Νέας Εξουσίας” 2020, όπου περιγράφει τον μηχανισμό “εξόρυξης” προς εμπορευματοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Google, του Facebook και του Twitter, τη σύνδεσή τους με τη CIA και τα κόμματα και τη σύγκρουσή τους με τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

 

Υποθέτουμε, λοιπόν, βάσιμα πως ο Κούλης, ως νεοφιλελεύθερος-νεοναζιστής Πρωθυπουργός, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει την Palantir λόγω της καταγγελίας του “Der Spiegel” και τον εξαναγκασμό της σε φυγή.

 

Αντίθετα, είναι βέβαιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρουμάνου ιδιοκτήτη της Majoritas, πως τη χρησιμοποίησε για να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα στις εκλογές του 2019.

 

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Newsbomb.gr “...Ο Lucian Despoiu και οι εταιρείες του ειδικεύονται στην προσωποποιημένη στόχευση ψηφοφόρων μέσω ψηφιακών δεδομένων -δηλαδή οι ψηφοφόροι χειραγωγούνται.

 

Η προσωποποιημένη στόχευση ψηφοφόρων είναι αυτό που πουλά ο Ρουμάνος και το διαφημίζει στην ιστοσελίδα της εταιρείας του Majoritas όπου αναφέρει: “Όσο περισσότερα προφίλ δυνητικών ψηφοφόρων δημιουργούνται, τόσο πιο διαφορετικές και στοχευμένες γίνονται οι επικοινωνιακές προσπάθειες.

 

Μέσω των αναλυτικών στοιχείων, μπορείτε να δοκιμάσετε βασικά μηνύματα σε ένα δείγμα κοινού, προκειμένου να προσαρμόσετε περαιτέρω τη στρατηγική σας και να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο...”.

 

Η Majoritas προσπαθεί να αποσαφηνίσει στην ιστοσελίδα της πως δεν κατέχει δεδομένα που συλλέγονται από το Google, το Facebook και το Twitter ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση δεδομένων χρηστών για πολιτικές καμπάνιες...

 

Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο διαπιστώνει πως ο Ρουμάνος επιχειρηματίας κατηγορείται για εκτεταμένη χρήση δεδομένων χρηστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπάρχουν και αναφορές που τον συσχετίζουν ακόμα και με χρήση των στοιχείων που είχε αποκτήσει η Cambridge Analytica από το Facebook σε εκλογές στην Αλβανία...

 

Ο Lucian Despoiu και οι συνεργάτες του έχουν από τον Μάρτιο του 2018 αναπτύξει στην Ελλάδα την πλατφόρμα Questia.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, μέσω των οποίων αντλούν στοιχεία για τις έρευνές τους.

 

Πλατφόρμα με την οποία συνεργάζονται επίσημα η Majoritas και η Kondiment που συστήνεται ως “...διαδικτυακή κοινότητα της οποίας τα μέλη εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και ειλικρινά...” και η οποία “...διεξάγει κοινωνιολογικές έρευνες και έρευνες αγοράς με τη βοήθεια των μελών της που τα ανταμείβει με δωροεπιταγές της τάξης των 250 ευρώ για καύσιμα για τις απαντήσεις τους...” με τους followers της “Questia Greek- Winning Opinions στο Facebook να ξεπερνούν τους 4.400...”.

 

Αυτά, μεταξύ άλλων, έγραψε στο Newsbomb.gr και εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κούλης, ως Αρχηγός της ΝΔ, κάτι παραπάνω ξέρει από νοθείες, σαμποτάζ, βλάβες στα μηχανήματα και επανάληψη των διαδικασιών.

 

Δύο σερί εσωκομματικές εκλογές με καταγγελίες για τη διαδικασία δεν το λες και λίγο.

 

Οπλισμένοι όπως είμαστε ας πάμε στις 16 του Φλεβάρη την ημέρα που δημοσιεύματα αποκάλυπταν και την ύπαρξη της “Team Jorge”, o Κούλης, συνεντευξιαζόμενος ισχυρίστηκε ότι “...Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό.

 

Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι “οι πολίτες θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η ΝΔ”...

 

Αν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους θα καταλήξουν να πουν και αυτό (νοθεία), ναι...”.

 

Ενώ η ερώτηση αφορούσε την Ευρωκατακραυγή για τη “Διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα” αυτός έδειξε πόσο πιο δημοκράτης είναι “από αυτούς” τους αντιδημοκρατικούς -κάτι που έχει ξανακάνει.

 

Στις 9 Γενάρη του 2019 στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ έλεγε: “...Δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ανήθικες πολιτικές μεθοδεύσεις που ήδη παρακολουθούμε. Μιλάω και για διάφορα σενάρια που ακούγονται και γράφονται. Για κάποιες άλλες εταιρείες που δήθεν θα αναλάβουν τις εκλογές και για κάποιες νέες προδιαγραφές που τάχα θα εφαρμόσουν. Θέλω λοιπόν... να προειδοποιήσω τους πάντες... οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους...”.

 

Και το “Newsbomb” έγραψε “...για την ύπαρξη μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας που κρυφά από το 2018 παρέχει υπηρεσίες στη ΝΔ χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων για τις στρατηγικές πολιτικής στόχευσης ψηφοφόρων και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ελλήνων πολιτών...”.

 

Έγραψε για “.. Πιερρακάκη και Λιβάνιο που κλήθηκαν στη Ρουμανία το 2018 σε συνέδριο της Majoritas Academy με τίτλο: “Πώς μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει την Πολιτική και Δημόσια Επικοινωνία”...”, έγραψε... έγραψε και τι δεν έγραψε για την εκδήλωση μίσους ενάντια στις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Λες και ο Αντόρνο το 1967 περιέγραφε τη νεοναζιστική πρακτική της ΝΔ του Κούλη από το 2018 έως και σήμερα.

 

Υπό αυτή την έννοια, τι νόημα έχει η νομική απαγόρευση στους παλιο-ναζί να κατέβουν στις εκλογές εάν όχι τη συγκράτηση της διασποράς των ψήφων.