γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Διαβάζω στον Ημεροδρόμο, ένα κείμενο της Δήμητρας Μυριλλά που έχει τίτλο: «Ο αντικομμουνισμός του Αδωνι Γεωργιάδη χωράει σε ένα καλάθι “καπαμά”…

 

Στο άρθρο αυτό αναφέρει η γράφουσα: Η προσπάθεια του υπουργού Αναπτύξεως και …. Απογειώσεως να απογειώσει τον αντικομμουνισμό του είναι κυριολεκτικά για λύπηση, καθώς οι αντικομμουνιστικές ανοησίες καφενείου που ξερνάει μόνο στο καλάθι “καπαμά” χωράνε. 

 

Σε σημερινές του πρωϊνές δηλώσεις στο OPEN ο κ. υπουργός υποστήριξε ότι το τρικ των βιομηχανιών να μειώνουν τις ποσότητες προϊόντων στις συσκευασίες στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραπλανώντας τους καταναλωτές “είναι νόμιμο” και πως “δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια σύσταση (σ.σ. προς τις βιομηχανίες) γιατί ακόμα δεν έχουμε γίνει ευτυχώς Σοβιετική Ένωση” (!).

 

«Οι εταιρείες”, συνέχισε, “έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν τις συσκευασίες τους όπως θέλουν, τις επωνυμίες τους όπως θέλουν, τις ετικέτες τους όπως θέλουν και αυτό λέγεται μάρκετινγκ». Αν, λοιπόν, κάποιος νόμιζε ότι αυτό είναι χυδαία αισχροκέρδεια… λάθος. Είναι το αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς που εντελώς ορατό χώνεται στις τσέπες του λαού και αρπάζει ακόμα και τα ψιλά.

 

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία… ότι οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να αισχροκερδούν όπως μπορούν και θέλουν και ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν “δικαίωμα” όχι να νομοθετήσουν περιορισμό στην αυθαιρεσία τους, αλλά ούτε να τους κάνουν “συστάσεις”! 

 

Όσο για τις μπαρουφολογίες περί Σοβιετικής Ένωσης να του υπενθυμίσουμε τα εξής:

 

Η σύγκριση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου της τότε Σοβιετικής Ένωσης με τη σημερινή Ρωσία, της τότε Σοβιετικής Ένωσης με τα σημερινά κράτη της ανατολικής Ευρωπής, της τότε Σοβιετικής Ενωσης με την Ελλάδα είναι συντριπτική υπέρ της πρώτης… Γι’ αυτό καλύτερα να μην την επιχειρήσει ο κ. υπουργός.

 

Ακόμα και σε συνθήκες επερχόμενης πτώσης, η κατανάλωση κρέατος κατ’ άτομο το 1989 στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία έφτανε τα 68,4 κιλά ανά άτομο ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή τροφίμων, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η ΕΣΣΔ βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με την καλύτερη διατροφή. Εχει ο υπουργός να μας δώσει τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα, και εκείνης και της σημερινής – 4 δεκαετίες μετά – περιόδου;

 

Καλύτερα, λοιπόν, να μην πέφτει στην παγίδα να συγκρίνει τη χώρα του εξηλεκτρισμού μέσα σε 20 μόλις χρόνια με τη χώρα που κόβει το ρεύμα σε παιδάκια με βαριές αναπηρίες. Τη χώρα της εκβιομηχάνισης με τη χώρα της ασιατικής αντίληψης τουριστικής πιάτσας. Τη χώρα που εξάλειψε την ανεργία με τη χώρα του 1εκ. ανέργων.

 

Τώρα, βέβαια, αν επιμένει να το κάνει, είναι δικαίωμά του να εξασκείται στην όρθια κωμωδία.

 

Και τέλος: Ευτυχώς, που δεν ήρθανε οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια και να ψωνίζουμε με κουπόνια! Ετσι κ. υπουργέ;»

 

Αυτή είναι μια αριστερή ανάγνωση η οποία έχει την δική της ιστορική αξία κατά την ανάλυση των δεδομένων της…

 

Η ιστορία όμως ξεκινά από τα περιβόητα καλάθια του Υπουργείου Αναπτύξεως τα οποία περιφέρει ο εν λόγω υπουργός σαν τρόπαια ..κατορθώματος!

 

Κι επειδή δεν τρώμε κουτόχορτο αξίζει να αναφέρουμε ότι … συνδυαστικά («καλάθι του νοικοκυριού» και «market pass») και κατά το δοκούν μαθηματικά του Άδωνη Γεωργιάδη δεν αποδίδουν 120 ευρώ τον μήνα στις ελληνικές οικογένειες.

 

Γιατί έκανα την αίτησή μου και μου δίνει 20 ευρώ τον μήνα οικογενειακώς για να πάρω έκπτωση από τα ψώνια μου το «market pass», όσο για το «καλάθι του νοικοκυριού», το χαρίζω στον υπουργό και στους συνεργάτες του μια και από την  δική μου έρευνα κερδίζω πολύ περισσότερα από το …ακριβό τελικά καλάθι τους!

 

Το ερώτημα είναι άλλο…

 

Τελικά αυτό το καλάθι είναι σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό ή νεοφιλελεύθερο;

 

Έχω μπερδευτεί!

 

Μάλλον είναι ουσιαστικά μια στάχτη στα μάτια το οποίο ως καμπάνια το ακριβοπληρώνει ο Ελληνικός λαός ο οποίος, και φυσικά δεν τρώει το παραμύθι των πρωινάδικων και των prime time δελτίων ειδήσεων των …ανυπόληπτων καναλιών!

 

Μου θυμίζει τις κυρίες των πλουσίων αστικών οικογενειών των δεκαετιών 50-60 που πήγαιναν στα φτωχόπαιδα, στα ιδρύματα και όπου υπήρχε δυστυχία για να προσφέρουν την φιλευσπλαχνία τους και την «αγάπη» τους φορώντας γάντια λευκά για να πιάνουν τα βρώμικα χέρια της …λαϊκουριάς!

 

Πόση υποκρισία, εδώ και εξήντα και πλέον χρόνια…