Το απόγευμα της Πέμπτης (26/01) στην αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” στην Π.Ε. Καβάλας το ΚΚΕ είχε πολιτική εκδήλωση. Κεντρικός ομιλητής βάσει προγράμματος θα ήταν ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, όμως λόγω της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης δεν επισκέφθηκε τελικά την Καβάλα.

 

Ανακοίνωση ΚΚΕ:

 

“Κάλεσμα στο λαό της Καβάλας, συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης να απορρίψουν τα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς των αστικών κομμάτων και να φτάσουν στην κάλπη με κριτήριο τη δική τους ζωή, τα δικά τους δικαιώματα και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι απηύθυνε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Καβάλας παρευρέθηκαν επίσης ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Διονύσης Κλάδης, Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

 

 

Ο λαός της Καβάλας απέκτησε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν

 

Την εκδήλωση άνοιξε η Βάσω Μπράτσου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Καβάλα, η οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν συμμεριζόμαστε τα διλήμματα και τους προβληματισμούς του κεφαλαίου, για το πώς πιο αποτελεσματικά, μέσω ποιας κυβέρνησης, ποιων νόμων, θα έχουν το λαό στο χέρι.

 

(…) Το παραμύθι της κυβέρνησης και των υπολοίπων αστικών κομμάτων δεν πιάνει τόπο στον λαό της Καβάλας! Ο λαός της περιοχής έχει πλέον πείρα από την ίδια του τη ζωή.

 

Οι εξελίξεις στα πετρέλαια και στα λιπάσματα αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη τους είναι οι μαζικές απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Για τους εργαζόμενους στην Σελέκτα, η ανάπτυξη είναι το εργόσημο.

 

Το σύνολο των εργαζομένων στην Καβάλα βλέπει πως ανάπτυξη σημαίνει να μη μπορείς να ζεσταθείς τον χειμώνα, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει η εξόρυξη πετρελαίου.

 

Γνωρίζει πολύ καλά ο λαός της Καβάλας ότι ανάπτυξη σημαίνει να μην μπορείς να βάλεις βενζίνη, να εξαφανίζεται ο μισθός την πρώτη εβδομάδα του μήνα, να πληρώνεις την «πράσινη ανάπτυξη» μέσα απ’ τους  λογαριασμούς του ρεύματος, να έχουν μείνει μόνο 200 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Καβάλας και να υποβαθμίζεται το αγαθό της Υγείας, τα πανεπιστήμια να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις ΑΕ, οι αγρότες να καταλήγουν άνεργοι.

 

Ανάπτυξη σημαίνει στην πρώτη έντονη βροχή, να πλημμυρίζουν οι ήδη σκαμμένοι δρόμοι μιας δύσκολης ρυμοτομικά πόλης. Ανάπτυξη σημαίνει να σκοτώνεται εργάτης 30 χρονών στην ΒΦΛ λόγω ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

Γνωρίζουν πολύ καλά οι αυτοαπασχολούμενοι της Καβάλας ότι ανάπτυξη σημαίνει να σε τσακίζουν στην φορολογία, να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στα έξοδα και τελικά να κλείνεις το μαγαζί σου έχοντας χρέη.

 

(…)Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση όμως, ο λαός της Καβάλας απέκτησε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι δεκάδες σωματεία και φορείς βρίσκονται σε κοινό συντονισμό με αγωνιστική διάθεση, με αλληλεγγύη.

 

Η κοινή συμπόρευση εργαζομένων από διάφορους κλάδους, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, φοιτητών, κάνει πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Οι εργαζόμενοι της πόλης μας ξέρουν ότι οι συνδικαλιστές που είναι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαός, πρωταγωνιστής στις εξελίξεις».

 

 

ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής

 

Στην ομιλία του, ο Θέμης Γκιώνης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να απορρίψουν τα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» που αποτελούν οι υποσχέσεις των αστικών κομμάτων περί καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς όπως σημείωσε, έμαθαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ενεργειακή φτώχεια και μάλιστα πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Την ίδια ώρα που σε ολόκληρη την περιοχή τα ενεργειακά έργα διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως οι αγωγοί TAP και IGB, οι υποδομές του LNG στην Αλεξανδρούπολη,  τα δεκάδες αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα,  οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου κ.ά., σημείωσε πως αντί τα λαϊκά νοικοκυριά να ζεσταίνονται,  βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια.

 

Επίσης, τόνισε πως όσο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ, θα μαλώνουν για το ποιος θα εγγυηθεί καλύτερα τους ρυθμούς ανάπτυξης, το ΚΚΕ θα αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης και θα μπαίνει μπροστά για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για  σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζηδάκη.

 

«Απ’ αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να γυρίσουν στη δουλειά τους και να δικαιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας που δίνουν έναν ηρωικό αγώνα», είπε και πρόσθεσε: «Έναν αγώνα που ξεπέρασε τα όρια του νομού και έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα, με την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Έναν αγώνα για το μεροκάματο, για την ασφάλεια της ζωής τους, για μη θρηνήσουν άλλο νεκρό συνάδελφό τους.

 

Θα παλέψουμε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Αυτό πρέπει να γίνει κι ας σφυρίζουν αδιάφορα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

 

 

«Μόνο το ΚΚΕ δεν επέτρεψε να  περνά ανενόχλητος ο κάθε εχθρός του λαού»

 

Αναφερόμενος και στη μετατροπή της περιοχής σε «προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ», είπε: «Εσείς εδώ στην Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία Θράκη ακούτε από πρώτο χέρι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την δήθεν ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο λαός μας γιατί η χώρα του εμπλέκεται στην ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνολικά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ…

 

Αλλά και για την ασφάλεια που παρέχουν οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που είναι κομμένοι και ραμμένοι κυρίως για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

 

Από πού κι ως πού μπορεί να νιώθει ασφαλής ένας λαός, όταν ο τόπος του έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ;

 

Ολόκληρη η  περιοχή του, σημείο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία και άρα στόχος αντιποίνων;  Αν αυτά τα έλεγαν πριν ένα χρόνο, μπορεί και να μπορούσαν να πείσουν ορισμένους…

 

Σήμερα όμως, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν λέει να τελειώσει, αλλά όλοι τους, και από τη μεριά των χωρών του ΝΑΤΟ, και από τη μεριά της Ρωσίας, προετοιμάζονται για την παρατεταμένη κλιμάκωσή της.

 

Και σε αυτές τις συνθήκες, η προοπτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, δεν είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή που εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους, αλλά η απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Και γι αυτό βέβαια μιλάει το ΚΚΕ, γιατί μόνο το ΚΚΕ σταθερά αποκαλύπτει τι σημαίνει για το λαό και το μέλλον του η υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που για λογαριασμό της γεωπολιτικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, αναλαμβάνει να τρέξει η εκάστοτε κυβέρνηση».

 

Στη συνέχεια στάθηκε στην αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική δράση του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου οι δυνάμεις του διαδηλώνουν ενάντια στα ΝΑΤΟϊκά τρένα, τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, πραγματικές πρόβες πολέμου, συνολικά ενάντια στις επιπτώσεις από την εμπλοκή της Ελλάδας  στον πόλεμο, τονίζοντας: 

 

«Ναι, χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ! Να ηχεί πιο δυνατό η αγωνιστική καμπάνα που θα μας ξεσηκώνει, θα μας αφυπνίζει, δεν θα μας αποκοιμίζει για να περνά ανενόχλητος ο κάθε εχθρός του λαού».

 

Κλείνοντας, τόνισε πως «δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ καλώντας το λαό να ρίξει να δυναμώσει την μοναδική δύναμη που μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη εργατική - λαϊκή αντεπίθεση που αφορά τόσο το σήμερα, τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα του λαού, με στόχο μια πραγματική λαϊκή νίκη και ανατροπή, με τον λαό πρωταγωνιστή και το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».”