γράφει ο Βύρων Β. Δημητριάδης
“Γιατί η πρεσβεία των ΗΠΑ “φοβάται” τις δεύτερες επαναληπτικές εκλογές” -τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του Μανώλη Κοττάκη στην “ΕΣΤΙΑ” της Κυριακής 2/10 που εμπλουτίζεται με υπότιτλους:
“Συναγερμός για τις επιπτώσεις που θα 'χουν στην ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρείται ότι αυξάνουν τους πειρασμούς Ερντογάν για μείζον επεισόδιο. Σκεπτικισμός και στο Υπ. Εξωτερικών για τη ταυτόχρονη διεξαγωγή αναμετρήσεων σε Ελλάδα-Τουρκία.
“Δεν θα υπάρχουν υπομονές στην κοινή γνώμη”.
Μεγάλο κύκλο επαφών άρχισε ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης, προκειμένου να σχηματίσει καθαρή εικόνα.
Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google και Facebook για να μπλοκάρει αποκαλύψεις σχετικά με τις υποκλοπές σε προεκλογική περίοδο. Ο φόβος της νοθείας με κακόβουλο λογισμικό και τα ψηφοδέλτια με barcode...”.
Αντί για το άρθρο ας δούμε πώς σχολιάζει, “Το κουτί της Πανδώρας” -ας πούμε- το πρωτοσέλιδο:
“Βόμβα” Κοττάκη: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google, Facebook για απόκρυψη των αποκαλύψεων σχετικά με τις υποκλοπές.
Σε μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη σχετικά με προσπάθεια λογοκρισίας σε Google και Facebook με... “εντολή Μητσοτάκη”, προχώρησε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης μέσα από το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ.
Σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο (2/10), έχει λάβει χώρα πρωθυπουργική παρέμβαση ακόμη και στο διαδίκτυο με στόχο να “κουκουλωθούν” οι αποκαλύψεις που έρχονται συνέχεια στο “φως” σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
“Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google-Facebook για να μπλοκάρει αποκαλύψεις σχετικά με τις υποκλοπές σε προεκλογική περίοδο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους τίτλους στο πρωτοσέλιδο της “ΕΣΤΙΑΣ”.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν αυξήσει τη συχνότητα των αναφορών στο ενδεχόμενο της ύπαρξης ρωσικού δάκτυλου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Η θεωρία της ρώσικης παρέμβασης, αποτελεί το βασικό επιχείρημα προς τους διαδικτυακούς κολοσσούς όπως το facebook και η google, ώστε να δεχτούν να μειώσουν την προβολή τέτοιων αποκαλύψεων...
Σχετικά με το ζήτημα της “λογοκρισίας”:
Πρόσφατη μεταπτυχιακή έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έδειξε πως σχεδόν 7 στους 10 χρήστες σόσιαλ μίντια στη χώρα μας θεωρούν πως υπάρχει πολιτικός παράγοντας πίσω από την προειδοποίηση, αναστολής λειτουργίας ή διαγραφής ενός λογαριασμού, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα και διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις συλλογικές δράσεις, με τους περισσότερους από όσους απαντούν θετικά να ενημερώνονται καθημερινά από Facebook, Instagram ή Twitter.
H εύκολη μεν -χάρη στη τεχνολογία της- λογοκρισία (έγραφε τον Αύγουστο στην “ΕφΣυν” η Λένα Κυριακίδη) αλλά ανήθικη απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικότητας αντανακλά τους φόβους των πολιτικών ελίτ κι επιστρατεύεται μαζί με άλλες μεθόδους αποκλεισμού εναλλακτικών φωνών ή με διασπορά φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας.
Για παράδειγμα, από τότε που το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ έλαβε μεγάλες διαστάσεις το Twitter μας “προφυλάσσει” συνεχώς από το “ευαίσθητο περιεχόμενο” των μηνυμάτων του Θανάση Κουκάκη με σχετική σήμανση στις αναρτήσεις του δημοσιογράφου, ο οποίος απλά ενημερώνει για τις αλλεπάλληλες εξελίξεις.
Δεν είναι άλλωστε μακριά τα μαζικά λογοκριτικά περιστατικά σε βάρος Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, μέσω “κοψίματος” ή περιορισμού ορατότητας αντικυβερνητικών μηνυμάτων και σελίδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης...
Δεν εκπλήσσεται φυσικά κανείς από τη συνέπεια μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών να συνδράμουν στην καταπολέμηση της διάδοσης “ανεπιθύμητων” πληροφοριών, στο όνομα των “όρων” της κοινότητας μέσω των περίφημων αλγορίθμων...
Γι' αυτήν ακριβώς τη “συνδρομή” των κολοσσών ο δημοσιογράφος ερευνητής και συγγραφέας Πωλ Μέισον έγραψε σχετικά στο βιβλίο του: “Καθαρό Λαμπρό Μέλλον. Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους”, 2019: “...Γύρω στα μέσα του 2013 οι ελίτ ανέπτυξαν τρεις στρατηγικές απαντήσεις στα δικτυωμένα κινήματα διαμαρτυρίας (των πλατειών του 2011-13): τη λογοκρισία, τις κατασκευασμένες πληροφοριακές φούσκες που ελέγχονται από την ελίτ και, τέλος, την πλημμύρα ψευδών ειδήσεων...
Στην Τουρκία είδα για πρώτη φορά τη νέα και σύνθετη μορφή της λογοκρισίας που τώρα έχει καθιερωθεί -με τη βοήθεια των ΜΜΕ- σαν φυσιολογική παντού...
Η δεύτερη πλεκτάνη των ελίτ... είναι η δημιουργία μιας onlineαυτοτροφοδοτούμενης τοξικής φούσκας μίσους.
Κλασική είναι η περίπτωση του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014. Και πάλι ο ρόλος των ΜΜΕ υπήρξε καθοριστικός...
Στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το Facebook, η Googleκαι το Twitter παραχώρησαν στην ελίτ τα μέσα για να πετύχουν -τη σύγχρονη συμμαχία “της ελίτ και του όχλου” (Άρεντ)- τα δεδομένα με τα προφίλ των χρηστών και τους αλγόριθμους που είχαν σχεδιάσει για να τους βοηθήσουν να στοχοποιήσουν το περιεχόμενο.
Τη μεθοδολογία της στόχευσης την παρείχε η Cambridge Analytica, η εταιρεία επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων την οποία ίδρυσε ο Ρόμπερτ Μέρσερ (σήμερα χρηματοδοτεί την κυβέρνηση της Λιζ Τρας).
Από τη στιγμή που η Cambridge Analytica κατάφερε να συσχετίσει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων, η εκστρατεία του Τραμπ μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους αλγόριθμους τους οποίους είχαν σχεδιάσει το Facebook, η Google και Twitter και να απευθυνθεί μέσω της διαφήμισης σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να επηρεάσει με ακρίβεια την ψήφο τους...
Αυτό το τρίτο διανοητικό παιχνίδι, δηλαδή η χρήση αλγόριθμων για την πρόβλεψη και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς, ολοκληρώνει το ρεπερτόριο του ελέγχου και της καταστολής το οποίο ανέπτυξε η πολιτική Δεξιά, απαντώντας έτσι στις δικτυωμένες εξεγέρσεις του 2011...”.
Ο Μέισον έγραψε και για την εμπλοκή των Ρώσων στις εκλογές του 2016: “...Το Facebook, το Twitter και η Google σε συνδυασμό πρόσφεραν την πλατφόρμα για ψεύτικους λογαριασμούς, bots (διαδικτυακά ρομπότ) και διαφήμιση υπό τη χειραγώγηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με αντίτιμο περίπου 100.000 δολάρια.
Ιδίως το Facebook, που οι αλγόριθμοί του είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να ενισχύουν τις προκαταλήψεις των δύο δισεκατομμυρίων χρηστών του, μετατράπηκε σε μηχανή για τη διάδοση των ρωσικών ψεμάτων.
Σε περίπου 120 πλαστούς λογαριασμούς που είχαν στηθεί από παρακλάδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αναρτήθηκαν 80.000 ποστ που έφτασαν μέχρι 126 εκατομμύρια ανθρώπους...
Αν και τυπικά είναι μια δημοκρατία που βασίζεται σε κανόνες, οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί, ύστερα από δεκαετίες της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, σε ένα απαλλαγμένο από κανόνες περιβάλλον για οποιονδήποτε διαθέτει τεχνολογική ή οικονομική δύναμη.
Το μόνο που είχε να κάνει η Ρωσία ήταν να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες...” -καταπληκτικά αποκαλυπτικό!!!
Πούτιν-Μητσοτάκης, ως νεοναζιστές νεοφιλελέδες, είχαν συμμαχήσει κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών”.
Κάλλιστα ο Πούτιν θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκλογή του Κούλη... -γιατί όχι;!