Την ανάγκη να προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου Καβάλας σε οικονομοτεχνική μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η υποψήφια δήμαρχος Καβάλας Αναστασία Ιωσηφίδου.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Καθώς το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, η δημοτική μας παράταξη έθεσε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα τόσο την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή του δήμου,  όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την αντικατάσταση  των ενεργοβόρων συσκευών και  ιδιαιτέρως  αυτών του  ηλεκτροφωτισμού.

 

Έτσι δεν μπορούμε παρά να είμαστε υποστηρικτικοί, στις έστω και δειλές προσπάθειες της σημερινής διοίκησης του δήμου πάνω στον τομέα αυτόν, έστω και αν αυτές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση έναντι άλλων δήμων της χώρας.

 

 

Θα περιμέναμε λοιπόν η καθυστέρηση αυτή , να έχει ως αντιστάθμισμα την εκμετάλλευση των  δυνατοτήτων  που μας δίνει σήμερα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων ετών,  πάνω στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κύριου ή εναλλακτικού μέσου  ηλεκτροφωτισμού καθώς και η ανάλογη πτώση των τιμών τους.

 

Δυστυχώς και παρά τις προτάσεις που κάναμε τόσο στην συζήτηση του θέματος περί της Ενεργειακής αναβάθμισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού στο δημοτικό συμβούλιο,  όσο και στην Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Μουριάδης προσωπικά εμμένει στην απόφαση του, η οποία μάλιστα όπως αποδείχθηκε δεν απορρέει από καμία εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, να υποθηκεύσει για μια δωδεκαετία το όποιο όφελος μπορεί να εξοικονομήσει ο δήμος μας από τις σύγχρονες τεχνολογίες, υπογράφοντας μία σύμβαση παραχώρησης του  σε ανάδοχο , τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ .  

 

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σαν δημοτική παράταξη πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του δήμου μας θα επέλθει μέσα από ισότιμες συνέργιες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, έχουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οι οποίες αποφέρουν το μέγιστο κέρδος στους πολίτες, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Θεωρώντας καλόπιστα ότι δεν υπάρχουν στην περίπτωση αυτή συμφωνίες κάτω από το τραπέζι αλλά ότι είναι ακόμη ένα δείγμα της προχειρότητας  και του ερασιτεχνισμού της σημερινής διοίκησης, καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας να προχωρήσει άμεσα  σε οικονομοτεχνική μελέτη που να εξετάζει όλες τις δυνατότητες αντικατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού τόσο σε επίπεδο τύπου φωτιστικών σωμάτων, όσο και σε επίπεδο τύπου χρηματοδότησης προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον δήμο μας αλλά και επιπλέον να πετύχουμε  την ανακούφιση των δημοτών από τα ανταποδοτικά τέλη.

 

Προτείνουμε μάλιστα άμεσα την πιλοτική χρήση ηλιακών οδοφωτιστικών νέας τεχνολογίας στην χερσόνησο της Παναγίας, ακολουθώντας το μοντέλο άλλων περιοχών (λχ. Λειψών) , που σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων μέτρων που έχουμε προτείνει , να πετύχουμε πέραν των άλλων ,  την αναγνώριση της παλαιάς πόλης,  ως «πράσινου» τουριστικού προορισμού.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρήσουμε ότι υποκρύπτονται συμφέροντα που αντιστρατεύονται αυτά του δήμου και των δημοτών και θα ενεργήσουμε αναλόγως όπως πράξαμε και στην περίπτωση της Καλαμίτσας.

 

Αν ο κ. Μουριάδης θεωρεί ότι είναι προς συμφέρον των δημοτών μια τριακονταετής μίσθωση της Καλαμίτσας από την ΕΤΑΔ και μια τέτοια δωδεκαετής παραχώρηση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη , δεν έχει παρά να περιμένει ακριβώς ένα χρόνο από σήμερα και να αποφασίσει γι αυτό ο λαός της Καβάλας.

 

(δελτίο Τύπου)