Εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της για ένα σχεδόν έτος στη θέση της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ έκανε η Μαρία Καραβίδα, αποχωρώντας από το «τιμόνι» του Δημοτικού Θεάτρου. Η παραίτησή της ισχύει από την τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη και από 1η Οκτώβρη αναμένεται τοποθέτηση νέου προσώπου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 

Η παραίτησή της ανακοινώθηκε από την ίδια στα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου. Λίγες ώρες αργότερα, η Μαρία Καραβίδα έκανε μια ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο facebook γεμάτη υποννοούμενα αλλά και συγκεκριμένους (άγνωστους;) αποδέκτες. Έγραψε συγκεκριμένα: "Τελικά πόσο εύκολα πέφτουν οι μάσκες!!!"... 

 

Στον γραπτό απολογισμό της, τον οποίο η κ. Καραβίδα διένειμε σε μερίδα του τοπικού Τύπου αναφέρει τα εξης:

 

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων μου ήθελα να ευχαριστήσω τη Δήμαρχο για την τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει την Προεδρία του ΔΗΠΕΘΕ και με αφορμή τη λήξη της θητείας μου, νοιώθω την υποχρέωση να κάνω έναν απολογισμό των έργων, όσων μου επετράπησαν από τη Διοίκηση να κάνω.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν αρμοδιότητα του καλλιτεχνικού Διευθυντή και στο οποίο δεν φέραμε καμία δυσκολία, εκτός την εποχή του κάπιταλ κοντρόλ που συνέπεσε με τις παραστάσεις στην Αθήνα, που κι αυτή η δυσκολία ξεπεράστηκε με τη μεσολάβηση της Δημάρχου.

 

Επειδή πιστεύω πως στο θέατρο δεν υπάρχει χώρος για κομματική πολιτική, υπάρχει όμως χώρος για πολιτική πράξη, η Διοίκηση την οποία εφάρμοσα, ήτανε εξωστρεφής και είχε το χαραχτήρα του πολιτισμού, της εθνικής και πολιτιστικής πολιτικής.

 

Έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τις δράσεις μας στη σύντομη θητεία του ενός έτους (στην ουσία ούτε έξη μηνών αν αφαιρέσει κανείς το χρόνο της απραξίας λόγω πολιτικών γεγονότων και κάπιταλ κοντρόλ).

 

Αναφέρω τις κύριες δραστηριότητές μας:

 

Μουσική λογοτεχνική Εκδήλωση για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου σε συνεργασία του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του ΔΗΠΕΘΕ και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, με το ποιητικό έργο του Οδ. Ελύτη, «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Η σκηνοθεσία ήτανε εθελοντική, προσφορά.

 

Ανακαίνιση της βιτρίνας του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» στην αρχή της οδού Αβέρωφ.

 

«Το Μονοπάτι των Χριστουγέννων». Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Καβάλα και τις Κρηνίδες με τη συμμετοχή 250 μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των δασκάλων τους.

 

Σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, μελέτη ανακαίνισης της εισόδου και του φουαγιέ του θεάτρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, τοποθέτηση ανελκυστήρα και λειτουργία του Αναψυκτηρίου. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη.

 

« Άρωμα γυναικών». Μουσική λογοτεχνική εκδήλωση, για φιλανθρωπικό σκοπό, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μελοποιημένη ποίηση γυναικών, σε συνεργασία με τον Όμιλο INNERWHEEL. Τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σκηνοθεσία, εθελοντική προσφορά.

 

Παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στην Κωνσταντινούπολη, με το έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες». Μια πολιτιστική προσφορά στον ελληνισμό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά των Ελλήνων, αλλά και η αρχή δημιουργίας πολιτιστικής γέφυρας και συνεργασίας με τους έλληνες του εξωτερικού, ακολουθώντας μια εξωστρεφή και εθνική πολιτιστική πολιτική.

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με τη συμμετοχή εννέα θεατρικών σχημάτων(110 ηθοποιών) από το Ν. Καβάλας.

 

Αδελφοποίηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που βρίσκονται στον άξονα της Εγνατίας Οδού( Ιωαννίνων, Βεροίας, Κοζάνης, Σερρών, Καβάλας, Κομοτηνής), με στόχο τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές, συμπαραγωγές και άλλου είδους πολιτιστικές συνεργασίες, με βάση Πρωτόκολλο συνεργασίας. Πρωτοβουλία και πρόταση προς τα άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, της Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Μαρίας Καραβία.

 

Συνδιοργάνωση στο Φεστιβάλ Φιλίππων με γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη.

 

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Ουνέσκο, με σκοπό την αναγνώριση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Απεντόμωση των θεατρικών κοστουμιών και μεταφορά τους σε άλλο χώρο (βρίσκεται σε εξέλιξη).

 

Ανακαίνιση του χώρου και τακτοποίηση του αρχείου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (βρίσκεται σε εξέλιξη).

 

Όλες οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με την απόλυτη έγκριση και συνεργασία των μελών της ομάδας μου και πολλές με τη συμμετοχή των υπόλοιπων Μελών της αντιπολίτευσης του Δ.Σ.

 

Ευχαριστώ θερμά για την άριστη συνεργασία και στήριξη τα Μέλη του Δ.Σ. Ένα Δ. Σ. με πολύ όρεξη για δουλειά και γρήγορες αποφάσεις.

 

Την Αντιπρόεδρο κ. Σταυρούλα Γκουλούση με τη μεγάλη εμπειρία στη δημόσια Διοίκηση, το νομικό μας σύμβουλο κ. Μάρκο Ζήσου, δίνοντας πολλές φορές, λύσεις σε δύσκολα θέματα, την κ. Βαρβάρα Μπαλτζίδου, την κ. Μαρία Κλωνάρη, τον κ. Πέτρο Γιαζκουλίδη για την εργατικότητά τους, τα Μέλη της αντιπολίτευσης κ. Ανέστη Δημητριάδη, κ. Λευτέρη Καρασσαβίδη, κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, κ. Δημήτρη Καγιάσα, για το πολιτισμένο επίπεδο αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια των Δ.Σ.

 

Άφησα τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λυχούνα τελευταίο αλλά όχι έσχατο, για να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ για την ακεραιότητά του, τη σταθερότητα της γνώμης του, την ευστροφία της σκέψεις του στις δύσκολες καταστάσεις. Ένας άνθρωπος πολύ χρήσιμος για τη δημόσια Διοίκηση.

 

Όμως το ΔΗΠΕΘΕ δεν λειτουργεί μόνο με τα Μέλη του Δ.Σ.

 

Το προσωπικό της Γραμματείας, η Τόνια Μανάλη (προϊσταμένη), η Βέρα Λαζαρίδου, η Έφη Πριμυκιρλίδου και το τεχνικό προσωπικό, ο Γιώργος Μαστοράκης, ο Γιάννης Κουκιάς και ο Γιάννης Μαυρίδης, στηρίζουν το θέατρο με πολύ αγάπη και πάθος, διαθέτοντας χρόνο ακόμα και από τις διακοπές τους.

 

Τους ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή συνέχεια όπως και το νέο Δ.Σ.

Για μένα ένας χρόνος γεμάτος ευχάριστες αλλά και μερικές πολύ δυσάρεστες εμπειρίες. Πάντα όμως εμπειρίες.

 

Η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Μαρία Καραβία